Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C22.3°C
4 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
13.6°C16.1°C
3 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C27.0°C
6 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
27.1°C29.8°C
4 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
3 BF 84%
Σε επτά μεγάλους δήμους / Πρώτη καταγραφή αστέγων και ένταξη σε δομές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε επτά μεγάλους δήμους / Πρώτη καταγραφή αστέγων και ένταξη σε δομές

Για πρώτη φορά στη χώρα μας υπάρχει συγκεκριμένη υπηρεσία καταγραφής αστέγων και ήδη σημαντικός αριθμός συμπολιτών μας βρίσκεται σε δομές φιλοξενίας, ενώ το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης διαμορφώνει για πρώτη φορά τους βασικούς πυλώνες μιας "εθνικής στρατηγικής για τους αστέγους» που αφορούν την πλήρη αποτύπωση του προβλήματος και τη διαμόρφωση πολιτικών αντιμετώπισής του το αμέσως επόμενο διάστημα.

Τα πρώτα (αρχικά) αποτελέσματα που αφορούν στον εντοπισμό και την καταγραφή αστέγων σε 7 (επτά) μεγάλους δήμους παρουσίασε χθες η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, εστιάζοντας στα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία του υπουργείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης με το Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Η πρώτη απογραφή σε επτά πόλεις

Σύμφωνα με την έρευνα, όπως ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός, με βάση τους απογραφικούς τομείς και τις δομές: Σήμερα υπάρχουν ήδη 90 απογραφικοί τομείς στις 7 πόλεις, 34 ημερήσιες δομές (κέντρα ημέρας / συσσίτια), 11 στεγαστικές δομές (ξενώνες / υπνωτήρια) και 17 πράξεις υποστηριζόμενων διαμερισμάτων (στέγαση και επανένταξη, κοινωνική κατοικία Δήμου Αθηναίων).

Από τους 370 καταγραφείς (εθελοντές από φορείς και φοιτητές με μικρή αποζημίωση από το πρόγραμμα, οι οποίοι συμμετείχαν σε επιμόρφωση από την επιστημονική ομάδα του έργου σε κάθε δήμο) υπάρχουν τα πρώτα αποτελέσματα, σύμφωνα με τα οποία:

* Βρέθηκαν συνολικά 1.645 άτομα στον δρόμο και σε δομές σε 7 δήμους.

* Από τον συνολικό αριθμό οι 691 βρέθηκαν στον δρόμο.

* Στην Αθήνα, σε σύνολο 793 αστέγων οι 353 εντοπίστηκαν στον δρόμο.

"Οι άστεγοι στον δρόμο και στις δομές είναι ένας πληθυσμός σύνθετος, ανομοιογενής, με πολλαπλά προβλήματα, και η αντιμετώπιση πρέπει αντίστοιχα να είναι σε πολλά επίπεδα, εξατομικευμένη, ανάλογα με τις ανάγκες τής κάθε περίπτωσης. Αλλά και μακροχρόνια/σταθερή γιατί η επανένταξή τους δεν είναι εύκολη, ειδικά όταν μιλάμε για ανθρώπους με εξαρτήσεις, ψυχικές παθήσεις και χρόνια παραμονή στον δρόμο", τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Θ. Φωτίου. Να σημειωθεί ότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε υπό την εποπτεία του υπουργείου Εργασίας σε συνεργασία με το Πάντειο Πανεπιστήμιο και επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή Κώστα Δημουλά, στους δήμους Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Ηρακλείου, Ν. Ιωνίας, Ιωαννιτών και Τρικκαίων.

Εθνική στρατηγική, σχέδιο, θεσμικό πλαίσιο

Αναφερόμενη στους άμεσους στόχους της εθνικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση του φαινομένου, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας στάθηκε στα επόμενα βήματα:

1. Αποτύπωση του φαινομένου με επιστημονικό, έγκυρο τρόπο και ενιαία μεθοδολογία.

2. Κωδικοποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας και επεξεργασία προτάσεων βελτίωσης του θεσμικού πλαισίου. Οι προτάσεις θα παρουσιαστούν το φθινόπωρο.

3. Σύσταση διυπουργικού οργάνου που θα χαράσσει την πολιτική για τους αστέγους, εντός του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής, υπό την αντιπροεδρία. Θα μετέχουν τα υπουργεία Εργασίας, Εσωτερικών, Υγείας, Μεταναστευτικής Πολιτικής, Οικονομίας και Οικονομικών.

4. Δημιουργία μόνιμου ψηφιακού μηχανισμού παρακολούθησης της αστεγίας που θα λειτουργεί εντός του πλαισίου του εθνικού μηχανισμού για την κοινωνική ένταξη και συνοχή, με στόχο τη διασύνδεση και τον συντονισμό όλων των φορέων που εργάζονται για τους αστέγους.

5. Δημιουργία δεικτών για την παρακολούθηση του φαινομένου και ορισμός ποσοτικών στόχων μείωσης ανά έτος.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η αν. υπουργός Εργασίας Θ. Φωτίου, "εθνική στρατηγική για τους άστεγους σημαίνει ένα σύνολο μέτρων που επεξεργαζόμαστε εδώ και δύο χρόνια, κινητοποιώντας ταυτόχρονα όλες τις δυνάμεις που ασχολούνται με το θέμα, όπως το υπουργείο Εργασίας, συναρμόδια υπουργεία και ειδικά τη Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης, δήμους και Περιφέρειες, κοινωνικές υπηρεσίες, νομικούς, πανεπιστημιακούς και διακεκριμένους γνώστες του πεδίου, τις υφιστάμενες δομές αστέγων, την ΗΔΙΚΑ που έχει σχεδιάσει το ψηφιακό εργαλείο του εθνικού μηχανισμού που τρέχει στα 240 Κέντρα Κοινότητας, στα 13 περιφερειακά παρατηρητήρια στο υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και στον ΟΠΕΚΑ και, τέλος, ένα μεγάλο δίκτυο εθελοντών".

Αναφερόμενη ειδικότερα στις δράσεις που έχουν ήδη υλοποιηθεί για τους άστεγους αλλά και την πρόληψη της αστεγίας, η Θ. Φωτίου αναφέρθηκε στη χρηματοδότηση νέων δομών αλλά και τη βελτίωση υφιστάμενων, στη φροντίδα εν κινήσει, την ένταξη αστέγων στο ΚΕΑ, στο πρόγραμμα «Στέγη και Εργασία», το επίδομα στέγασης και ενοικίου.

Α. Πετρόπουλος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL