Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.7°C15.4°C
2 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.3°C
4 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.0°C
3 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18 °C
16.0°C18.8°C
5 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Τι αναφέρει στην "Α" ο δήμαρχος του νησιού Κ. Νικολούζος / Αγώνας δρόμου για τη διαχείριση απορριμμάτων στην Κέρκυρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τι αναφέρει στην "Α" ο δήμαρχος του νησιού Κ. Νικολούζος / Αγώνας δρόμου για τη διαχείριση απορριμμάτων στην Κέρκυρα

Προσπάθεια να ανακτηθούν οι ρυθμοί αποκομιδής απορριμμάτων, ώστε το νησί των Φαιάκων να είναι λαμπερό όπως και πριν, καταβάλλει τις τελευταίες είκοσι ημέρες η δημοτική αρχή Κέρκυρας, με τον Κ. Νικολούζο να παρουσιάζει μέσω της “Α” το χρονοδιάγραμμα για την επόμενη φάση των έργων. Αρνητική εξέλιξη αποτελεί η επιβολή διοικητικών κυρώσεων από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στον Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΣΥΔΙΣΑ) του Ν. Κέρκυρας για τις εγκαταστάσεις στο Τεμπλόνι, που εμφανίζονται κορεσμένες και χωρίς συντήρηση. Το πρόστιμο ανέρχεται σε 190.000 ευρώ για παραβίαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

“Εδώ και είκοσι ημέρες, η αποκομιδή απορριμμάτων επανέρχεται στους κανονικούς ρυθμούς, παρά την έλλειψη προσωπικού και τα προβλήματα στις υποδομές, αλλά και τις εντάσεις των κατοίκων που αντιδρούν για την εγκατάσταση στη Λευκίμμη” σημειώνει στην “Α” ο δήμαρχος Κέρκυρας Κ. Νικολούζος. Πλέον, ο δεματοποιητής των υπολειμμάτων από τα απορρίμματα, που είναι τοποθετημένος στο Τεμπλόνι, λειτουργεί κανονικά και τα δέματα αποστέλλονται σε ειδικό χώρο στη Λευκίμμη. Η προσωρινή αυτή λύση αποδίδει τους πρώτους καρπούς ως προς την ανακύκλωση, που σύμφωνα με τον δήμαρχο βρίσκεται στο 10%. Ο ίδιος εκτιμά πως μέχρι τον Οκτώβριο η ανακύκλωση θα έχει φτάσει στο 15 -17% επί του συνόλου των σύμμεικτων απορριμμάτων.

Σε εξέλιξη είναι, άλλωστε, η εφαρμογή οριστικής λύσης με δημιουργία Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Αποβλήτων (ΟΕΔΑ) σε αδειοδοτημένο χώρο 52 στρεμμάτων κοντά στο Τεμπλόνι. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που μας παρουσίασε ο δήμαρχος, έως τα τέλη Ιουλίου θα έχει ολοκληρωθεί η σχετική μελέτη. Ακολούθως, ο δήμος θα αποστείλει το αίτημα ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ. Ο Κ. Νικολούζος εκτιμά πως έως τις αρχές του 2019 θα έχει ανακηρυχθεί ανάδοχος που θα αναλάβει την κατασκευή των εγκαταστάσεων. Το έργο έχει προϋπολογισμό 22 εκατ. ευρώ.

Ο δήμαρχος αναγνώρισε ότι τα τρία κύτταρα απόθεσης απορριμμάτων στο Τεμπλόνι είναι “υπερκορεσμένα” και “γι' αυτό έκλεισαν”. Ερωτηθείς δε για τις κυρώσεις από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων είπε ότι “ήδη προχωρούν έργα αποκατάστασης συνολικού κόστους 3,7 εκατ. ευρώ”. Σύμφωνα με την αυτοψία που διενέργησε η Διεύθυνση Περιβάλλοντος, “τα τρία κύτταρα έχουν ξεπεράσει την αδειοδοτημένη δυναμικότητα/ χωρητικότητα σε απορρίμματα και έχουν επεκταθεί και σε όμορους χώρους που δεν έχουν επενδυθεί με στεγανωτική μεμβράνη”.

Η Διεύθυνση παρατηρεί ότι “η καύση βιοαερίου δεν πραγματοποιείται, παρότι έχουν εγκατασταθεί οι κατακόρυφοι αγωγοί” και ότι “οι πυροσβεστικές φωλιές περιμετρικά του κυττάρου είναι ελλιπείς ως προς τα υλικά πυρόσβεσης”. Επίσης, υπογραμμίζει ότι “στο κύτταρο Α έχει γίνει φύτευση του πρανούς, αλλά τα κύτταρα Β και Γ παραμένουν χωρίς αποκατάσταση”.

Από την πλευρά του ΣΥΔΙΣΑ υποστηρίζει πως “το αμέσως προηγούμενο διάστημα προέβη σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου να ανατεθεί η μελέτη για την αποκατάσταση του κυττάρου Β του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, η οποία περιλαμβάνει και την αποκατάσταση του κυττάρου Γ και την ολοκλήρωση της αποκατάστασης του Α κυττάρου”. “Έχει υπογραφεί η σύμβαση με την ανάδοχο μελετητική εταιρεία και έως σήμερα έχει παραδοθεί μέρος της μελέτης αποκατάστασης του κυττάρου Β”, συνεχίζει στην αναφορά του ο ΣΥΔΙΣΑ, υπογραμμίζοντας ότι “με την αποκατάσταση των κυττάρων του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου οποιαδήποτε προβλήματα παρουσιάζονται θα εξαλειφθούν”.

Την ίδια ώρα, στην αυτοψία καταγράφεται ότι “τα ανεπεξέργαστα στραγγίσματα ρέουν ανεξέλεγκτα και καταλήγουν σε φυσικό αποδέκτη στο κύτταρο Α αφού το δίκτυο συλλογής στραγγιδίων λειτουργεί πλημμελώς, με αποτέλεσμα να υπερχειλίζει η περιμετρική τάφρος μεταφοράς τους, να χύνονται στο οδόστρωμα και από εκεί ελεύθερα στο περιβάλλον”. Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος παρατηρεί ότι “το περιμετρικό τοιχείο παρουσιάζει διαρροές σε διάφορα σημεία. Από τη δεξαμενή συλλογής στραγγιδίων του κυττάρου Γ, τα στραγγίδια υπερχειλίζουν εντός του δικτύου ομβρίων και από εκεί εκτός της εγκατάστασης στην κάτω πλευρά του οικοπέδου”.

Ο ΣΥΔΙΣΑ απαντά ότι “από την έναρξη λειτουργίας του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου παρατηρήθηκαν αστοχίες κατά την κατασκευή του βιολογικού καθαρισμού του ΧΥΤΑ. Κατά καιρούς έχουν γίνει προσπάθειες για τη βελτίωση της μονάδας επεξεργασίας στραγγισμάτων”. Δεσμεύεται, μάλιστα, ότι το επόμενο διάστημα θα αναδειχθεί ανάδοχος για την αποκατάσταση και λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού και ότι στο ενδιάμεσο διάστημα τα λύματα μεταφέρονται στον βιολογικό καθαρισμό Κέρκυρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL