Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C25.2°C
3 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.4°C20.5°C
4 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C22.0°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C21.9°C
5 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.9°C22.9°C
3 BF 26%
Οιωνοί ισχυρού τουριστικού ρεύματος και για την επόμενη διετία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οιωνοί ισχυρού τουριστικού ρεύματος και για την επόμενη διετία

Πόλος έλξης τουριστών στον ίδιο αν όχι και μεγαλύτερο βαθμό από ότι σήμερα, αναμένεται να είναι τουλάχιστον στο μεσοπρόθεσμο μέλλον η Ελλάδα. Παρ' ότι οι μέχρι τούδε ενδείξεις είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές, υπουργείο Τουρισμού και εμπλεκόμενα υπουργεία και φορείς σχεδιάζουν και εφαρμόζουν σειρά στοχευμένων πολιτικών που θα διασφαλίζουν την ελκυστικότητα της χώρας ως τουριστικού προορισμού.

Όσον αφορά τις προοπτικές για το επόμενο έτος ή και διετία, οι πρώτες ενδείξεις είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες. Παρά την καταβαράθρωση της ισοτιμίας της τούρκικης λίρας που καθιστά φθηνότερη μια αγορά ευθέως ανταγωνιστική προς την ελληνική και τους φόβους περί κορεσμού που είχαν διατυπωθεί τον χειμώνα, πλέον οι κορυφαίοι διεθνώς tour operators προβλέπουν διψήφιο ποσοστό ανόδου για την Ελλάδα και για το 2019.

Ελλάδα επιλέγουν οι συνταξιούχοι της Αυστρίας

Ένας ακόμη αίσιος οιωνός για την τουριστική κίνηση την ερχόμενη διετία προκύπτει από στοιχεία του ΕΟΤ. Για τρίτη φορά η αυστριακή ένωση συνταξιούχων Pensionisten Verband επέλεξε την Κρήτη για κύρια ανοιξιάτικη εκδρομή της το 2019 και το 2020. Την Ελλάδα επιλέγει ως πρώτη χώρα προτίμησης και η έτερη εκ των δύο μεγάλων ενώσεων συνταξιούχων της Αυστρίας, το Senioren Bund.

Όπως ανακοινώθηκε από τον ΕΟΤ, χάρη στη συνεργασία με τις δύο ενώσεις συνταξιούχων μέσω του Γραφείου ΕΟΤ Αυστρίας, οι αποκαλούμενοι και "golden agers" συνταξιούχοι (οι οποίοι σημειωτέον διαθέτουν χρόνο, χρήμα και διάθεση για ταξίδια, ταξιδεύοντας στη χαμηλή τουριστική περίοδο και ενδιαφερόμενοι να εξερευνήσουν όσο το δυνατό περισσότερο τους προορισμούς που επισκέπτονται) όπως είναι εν προκειμένω της Pensionisten Verband θα επισκεφθούν την Κρήτη για την κύρια ανοιξιάτικη εκδρομή του 2019 και του 2020. Η ένωση διακινεί 20.000 μέλη (10.000 ετησίως) και η εκδρομή διαρκεί πέντε εβδομάδες (αρχές Απριλίου - πρώτη εβδομάδα Μαΐου). Στο παρελθόν έχουν πραγματοποιηθεί τρεις εκδρομές στη Ρόδο, δύο στη Χαλκιδική δύο φορές, στην Κω και στην Κέρκυρα.

Η Ελλάδα είναι κύριος προορισμός της ετήσιας εκδρομής της δεύτερης Ένωσης συνταξιούχων Senioren Bund στη διετία. Το ελληνικό πρόγραμμα περιλαμβάνει επισκέψεις σε Θεσσαλονίκη, Όλυμπο, Μετέωρα, Λάρισα, Δελφούς και Αττική - Αθήνα, 23 Απριλίου με 11 Ιουνίου 2019.

Υποστήριξη Παγγαίου για "Ευρωπαϊκή Πόλη Αθλητισμού 2019"

Υποστηρικτική επιστολή στον αρμόδιο ευρωπαϊκό φορέα ACES που θα συμπεριληφθεί στον φάκελο της υποψηφιότητας του Δήμου Παγγαίου στη διεκδίκηση του τίτλου "Ευρωπαϊκή Πόλη Αθλητισμού 2019" θα αποστείλει η υπουργός Τουρισμού. Η Έλενα Κουντουρά συναντήθηκε με τον δήμαρχο Παγγαίου Φίλιππο Αναστασιάδη και δήλωσε ότι θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα της πρώτης ελληνικής πόλης που λαμβάνει μέρος στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό για πόλεις άνω των 25.000 κατοίκων.

Προβολή του ελληνικού τουρισμού στην ομογένεια

Οι δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας για ακόμη δυναμικότερη προώθηση και προβολή της Ελλάδας στην ελληνική ομογένεια και στο εξωτερικό ήταν το αντικείμενο των συναντήσεων που είχε η Έλενα Κουντουρά με τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (ΠΑΔΕΕ) Πίτερ Κατσαμπάνις και τα μέλη του προεδρείου, με την ευκαιρία της επίσκεψής τους στην Ελλάδα για τη γενική τους συνέλευση.

Η υπουργός τόνισε την καθοριστική συμβολή του τουρισμού στην ενίσχυση της εθνικής οικονομίας και τον κυρίαρχο ρόλο του στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Έγινε αναφορά στις ενέργειες ενίσχυσης της τουριστικής εξωστρέφειας και της διεθνούς φήμης της χώρας, καθώς και στον ενεργό ρόλο που έχει αποκτήσει πλέον η Ελλάδα στα παγκόσμια κέντρα αποφάσεων για τον τουρισμό. Εξετάστηκαν δε και οι δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας για την ακόμη πιο δυναμική προώθηση και προβολή της Ελλάδας στην ελληνική ομογένεια και στις χώρες του εξωτερικού.

Ο ηλεκτρισμός... προσελκύει τουρίστες

Η ηλεκτρική διασύνδεση Μυκόνου με ηπειρωτικό σύστημα που εγκαινιάσθηκε προχθές στον υποσταθμό του ΑΔΜΗΕ στο νησί παρουσία του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη θα έχει, όπως τόνισαν επαΐοντες περί την τουριστική αγορά των Κυκλάδων, ιδιαίτερα θετική επίδραση και στον τουρισμό. Πόσο μάλλον όταν προγραμματίζεται ένα ευρύτερο, πλέον των Κυκλάδων, έργο διασυνδέσεων, όσο το δυνατόν περισσότερο νησιών. Σημειώνεται ότι πολλές φορές τα τελευταία χρόνια (όπως συνέβη στη Σαντορίνη) η αυξημένη ζήτηση ενέργειας τους τουριστικούς μήνες προκαλεί φαινόμενα "black-out" τα οποία βεβαίως κάθε άλλο παρά "διαφημίζουν" τον ελληνικό τουρισμό. Στα εγκαίνια ο Γ. Σταθάκης εξέφρασε την ελπίδα να ολοκληρωθεί σύντομα και η διασύνδεση της Κρήτης

Επαφές Κουντουρά με Πιέρ Μοσκοβισί για τον ελληνικό τουρισμό

Τη στήριξη του Ευρωπαίου επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί, ζήτησε η Έλενα Κουντουρά προκειμένου να αποτελέσει ο τουρισμός προτεραιότητα στον σχεδιασμό της νέας προγραμματικής περιόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μετά το 2020. Η υπουργός αναφέρθηκε στην πάγια ελληνική θέση ότι ο τουρισμός πρέπει να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των κυβερνήσεων των κρατών - μελών της Ε.Ε.

Για την Ελλάδα, τόνισε ότι ο τουρισμός αποτελεί ισχυρή κινητήρια δύναμη της εθνικής οικονομίας, που συμπαρασύρει στην ανάπτυξη και άλλους παραγωγικούς τομείς, όπως εμπόριο, μεταφορές, εστίαση και κτηματαγορά, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας. Επεσήμανε ότι η Ελλάδα αναμένεται να προσελκύσει φέτος 32 εκατ. επισκέπτες. Ο Π. Μοσκοβισί ευχήθηκε στην υπουργό να επιτύχει τον στόχο της προσέλκυσης των 32 και πλέον εκατομμυρίων τουριστών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL