Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.7°C22.9°C
4 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C21.2°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
17.0°C19.8°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.9°C19.9°C
5 BF 37%
Οι "γαλάζιες" καταδίκες άργησαν μια μέρα...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι "γαλάζιες" καταδίκες άργησαν μια μέρα...

Θεσσαλονίκη: Με μία ημέρα καθυστέρηση και μετά την έντονη αντίδραση της ιρσαηλινής πρεσβείας, κοινοβουλευτικά και αυτοδιοικητικά στελέχη της Ν.Δ. καταδίκασαν τη βεβήλωση του Μνημείου του Ολοκαυτώματος της Θεσσαλονίκης το βράδυ της Τετάρτης, ωστόσο απέφυγαν να συνδέσουν τα φασιστοειδή που έριξαν τις κόκκινες μπογιές με το προηγηθέν συλλαλητήριο για το "Μακεδονικό", που έγινε έξω από το ΥΜ.ΑΘ. και την πορεία που ακολούθησε. Δυστυχώς, το ίδιο έπραξαν και κόμματα του λεγόμενου δημοκρατικού τόξου, ευτυχώς όχι όλα, ενώ χθες η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης ζήτησε τη διενέργεια προκαταρτικής εξέτασης για την υπόθεση.

Από όλους καταδικάζεται απερίφραστα η φασιστική επίθεση στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος, ωστόσο δεν γίνεται καμία αναφορά στα γεγονότα της Ροτόντας, δηλαδή στο ότι τα φασιστοειδή επιτέθηκαν με λοστούς σε άτομα του αντεξουσιαστικού χώρου μέσα σε καφετέρια και κυνήγησαν μετανάστες που βρίσκονταν στην περιοχή... Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, που αντέδρασε άμεσα το βράδυ της Τετάρτης, έκανε σχετική αναφορά: "Τα όσα επακολούθησαν της συγκέντρωσης στη Θεσσαλονίκη για τη συμφωνία με τη FYROΜ προκαλούν οργή σε κάθε δημοκρατικό πολίτη. Η βεβήλωση του Μνημείου του Ολοκαυτώματος αμαυρώνει τη χώρα μας διεθνώς, όπως και τα δημοσιεύματα για επιθέσεις ακροδεξιών διαδηλωτών σε άτομα στη Ροτόντα. Δεν μπορεί να υπάρξει καμία ανοχή ούτε στις φασιστικές πρακτικές, ούτε στην ακροδεξιά ρητορική που τις καλλιεργεί" τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, όπου επισημαίνεται ότι "ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να αντιληφθεί έστω και σήμερα τις ευθύνες του και να σταματήσει να προσφέρει πολιτική κάλυψη στο εθνικιστικό μίσος και στη βία".

Με κατηγορηματικό τρόπο καταδίκασαν και οι ΑΝ.ΕΛΛ. τους βανδαλισμούς του Μνημείου Ολοκαυτώματος, κάνοντας λόγο για "απαράδεκτη και θλιβερή ρατσιστική ενέργεια". "Στον τόπο που γεννήθηκαν η δημοκρατία και ο σεβασμός στην αξία του ανθρώπου δεν χωρούν οι μιαροί βάνδαλοι" προσθέτουν.

Προσβολή στα θύματα του Ολοκαυτώματος

"Τέτοιες ενέργειες από περιθωριακές εξτρεμιστικές ομάδες πρέπει να καταδικάζονται. Είμαστε σίγουροι ότι οι ελληνικές αρχές εργάζονται για τον εντοπισμό των δραστών ώστε να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη" σχολίασε σε tweets η πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι η νέα βεβήλωση του Μνημείου Ολοκαυτώματος είναι "μια μεγάλη προσβολή στους 50.000 Έλληνες Θεσσαλονικείς Εβραίους που χάθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα θανάτου".

Από την πλευρά της, η Ισραηλιτική Κοινότητα της Θεσσαλονίκης τονίζει ότι "η νέα πράξη προσβολής ενός συμβόλου οφείλει να προβληματίσει το σύνολο της κοινωνίας μας" και ότι "ο εφησυχασμός, η άγνοια και η ανοχή απέναντι σε τέτοιες συμπεριφορές ανοίγουν δυστυχώς σε αυτούς που σήμερα βάφουν κόκκινο ένα μνημείο, που δημιουργήθηκε για να υπενθυμίζει τις συνέπειες μιας εποχής κατά την οποία οι ανθρωπιστικές αξίες καταβαραθρώθηκαν και αθώοι άνθρωποι στιγματίστηκαν και δολοφονήθηκαν στον βωμό φασιστικών ιδεολογιών, τον δρόμο για ένα επόμενο χειρότερο βήμα".

Καταδικάζει ο δήμος

Απερίφραστη ήταν η καταδίκη από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, που σε σχετική ανακοίνωση τονίζει ότι "το μίσος και η ρατσιστική βία που οδήγησαν το χέρι των δραστών δεν αρμόζουν στη Θεσσαλονίκη, την πόλη που θα φιλοξενήσει το Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδας ως ένα μνημείο παγκόσμιας αναφοράς κατά του ρατσισμού". "Η βία κάθε είδους, οι βανδαλισμοί και οι προσβλητικές ύβρεις, που το τελευταίο διάστημα πληγώνουν τη συλλογική καθημερινότητα και διχάζουν τη δημόσια ζωή της πόλης, πρέπει επιτέλους να σταματήσουν" προσθέτει.

Καταδικάζουν Τζιτζικώστας - Καραγκούνης

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας καταδίκασε τη βεβήλωση του Μνημείου του Ολοκαυτώματος, ως "ένα φαινόμενο που δεν είναι απλώς λυπηρό και προσβλητικό, αλλά εξοργιστικό και πρέπει επιτέλους να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά από την Πολιτεία". "Οφείλουμε όλοι να επιδείξουμε μηδενική ανοχή στον ρατσισμό και στη βία από όπου κι αν προέρχεται, εναντίον οποιουδήποτε και αν στρέφεται" αναφέρει.

Η Ν.Δ. (μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές) δεν εξέδωσε κάποια ανακοίνωση, κάτι που συνηθίζει να πράττει άμεσα για κάθε έκτροπο που προέρχεται από τον λεγόμενο αντιεξουσιαστικό χώρο. Ωστόσο, ο αναπληρωτής τομεάρχης Δικαιοσύνης Κώστας Καραγκούνης, μιλώντας στο Πρακτορείο 104,9 FM, δήλωσε πως "είναι αυτονόητη η καταδίκη της Ν.Δ." σε τέτοιες επιθέσεις και ότι "δυστυχώς υπάρχουν ακόμη ισχυρές αντισημιτικές φωνές, οι οποίες πρέπει να εκλείψουν". Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι η Πολιτεία πρέπει να είναι ακόμη πιο αυστηρή στην αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων. "Στις φασιστικές ή ακραίες εκδηλώσεις πρέπει πρώτα από όλα να είμαστε απόλυτα απέναντι, ίσως και με ενίσχυση της νομοθεσίας" είπε.

ΚΙΝ.ΑΛΛ.: Αποτροπιασμός

Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. δήλωσε ότι "προκαλεί αισθήματα αποτροπιασμού σε κάθε δημοκρατικό πολίτη της χώρας" η βεβήλωση του Μνημείου Ολοκαυτώματος και καταδίκασε "χωρίς 'αστερίσκους'" την επίθεση, ζητώντας τη σύλληψη και την τιμωρία των βανδάλων, ρατσιστών και τρομοκρατών.

Αιχμές Γ. Παπανδρέου

"Αν είναι αλήθεια ότι οι πολιτικές ηγεσίες οφείλουν να ακούν τον λαό, είναι εξίσου αλήθεια ότι μερικές φορές οφείλουν και να τον καθοδηγούν αν θέλουν πραγματικά να υπηρετήσουν το κοινωνικό σύνολο και το εθνικό συμφέρον" σχολίασε με νόημα το ΚΙΔΗΣΟ, εκδίδοντας δική του ανακοίνωση. "Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα και με ευθύνη όσων εξάπτουν τα πολιτικά πάθη εις βάρος σοβαρών και δυσεπίλυτων ζητημάτων, είδαμε μια κλιμάκωση τέτοιων ενεργειών στη Θεσσαλονίκη, με 'μακεδονομάχους' να βεβηλώνουν χθες το Μνημείο για το Ολοκαύτωμα. Γι' αυτό δεν έχουν ευθύνη μόνο τα πρόσωπα που παίρνουν μέρος σε αυτές τις πράξεις και επιθέσεις, αλλά και όσοι τους στρώνουν το χαλί με αντικοινοβουλευτικό και πολωτικό λόγο, υστερικές δηλώσεις και ψεύδη" καταλήγει.

Εισαγγελική παρέμβαση...

...ενώ το "κίνημα της σφυρίχτρας" καλεί σε συγκέντρωση έξω από την εκδήλωσης της "Εποχής" με την Έφη Αχτσιόγλου

Χθες η Εισαγγελία Πρωτοδικών παρενέβη για τη νέα βεβήλωση του Μνημείου Ολοκαυτώματος ζητώντας από τη Διεύθυνση Ασφαλείας να διεξάγει επείγουσα έρευνα για να διαπιστωθούν αυτεπάγγελτα διωκόμενες πράξεις, όπως βλάβη επίσημων κοινοποιήσεων, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, διακεκριμένη φθορά, διατάραξη κοινής ειρήνης κ.ά.

Η δίκη των τεσσάρων συλληφθέντων για τα επεισόδια έξω από τη ΔΕΘ που ήταν να ξεκινήσει χθες αναβλήθηκε για τις 10 Ιουλίου, ενώ το χουλιγκάνικο ακροδεξιό "κίνημα της σφυρίχτρας" καλεί σε νέα "ειρηνική"(!) συγκέντρωση σήμερα έξω από το δημαρχείο, όπου και πρόκειται να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση της εφημερίδας "Εποχή".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL