Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Μέχρι το τέλος του έτους η διαδικασία επιλογής των νέων γραμματέων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μέχρι το τέλος του έτους η διαδικασία επιλογής των νέων γραμματέων

Η επιλογή και τοποθέτηση των νέων γενικών γραμματέων όπως και η όλη διαδικασία των κρίσεων στην ιεραρχία της Δημόσιας Διοίκησης θα έχει ολοκληρωθεί ώς το τέλος του έτους, διαβεβαίωσε χθες η Ό. Γεροβασίλη κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γάλλο πρέσβη Κριστόφ Σαντεπί για την αγαστή εξελισσόμενη συνεργασία του ελληνικού και του γαλλικού κράτους με φόντο τη μεταρρύθμιση της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης

Η συζήτηση για τις εξελίξεις γύρω από το ζήτημα των νέων γραμματέων αναπόφευκτα κατέλαβε μεγάλο μέρος της συνέντευξης, καθώς, όπως ενημέρωσε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, με βάση τη μελέτη της Expertise France, με την οποία συνεργάζεται το ελληνικό κράτος για τη λήψη τεχνογνωσίας στα ζητήματα των διαρθρωτικών αλλαγών στο Δημόσιο, συγκροτήθηκαν τα ελάχιστα κοινά κριτήρια τα οποία θα πρέπει να διαθέτουν όλες οι προκηρύξεις για τις 69 θέσεις των νέων διοικητικών γραμματέων στα υπουργεία. Με βάση μάλιστα αυτή τη μελέτη, το υπουργείο αποφάσισε να ανακαλέσει και να επαναπροκηρύξει τις 22 από τις 69 αυτές θέσεις, καθώς στις εν λόγω προκηρύξεις αποκλείονταν από τη διαγωνιστική διαδικασία όσοι υποψήφιοι γραμματείς είχαν από δέκα χρόνια προϋπηρεσίας και κάτω.

Αντιθέτως, με την τωρινή παρέμβαση του υπουργείου, στις προκηρύξεις αυτές θα τεθεί ως κριτήριο, φυσικά, η προϋπηρεσία, αλλά αυτή τη φορά θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση όλοι οι υποψήφιοι με χρόνο προϋπηρεσίας από ένα ένα ώς είκοσι έτη, με το ΑΣΕΠ ωστόσο να μοριοδοτεί τα χρόνια αυτής της προϋπηρεσίας αναλόγως.

Η υπουργός ρωτήθηκε και για τη συνεχιζόμενη καταγγελτική στάση της Ν.Δ. στο θέμα των γενικών γραμματέων, απαντώντας σχετικά: "Να δεχθούμε κριτική. Δεχόμαστε να ακούσουμε για αδυναμίες, αλλά δεν δεχόμαστε την ισοπέδωση και την καταστροφολογία". Χαρακτήρισε δε την αντιπολίτευση της Ν.Δ. ως "μονότονη" και "ανιαρή", υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είναι εκείνη που υπόσχεται να καταργήσει το νέο αντικειμενικό σύστημα επιλογής, επαναφέροντας το παλιό πελατειακό.

Η Όλγα Γεροβασίλη απάντησε και στο ζήτημα που προέκυψε με το ΑΣΕΠ και την αποστολή ονομάτων υποψηφίων γραμματέων σε υπουργούς, χαρακτηρίζοντας αρχικά ως "λάθος" τη διαχείριση του ΑΣΕΠ, διευκρινίζοντας όμως ότι έστειλε μόνο τα ονόματα και όχι φακέλους υποψηφίων για 4 από τις 69 θέσεις. Ειδικότερα, για τις αιτιάσεις της Ν.Δ. ότι με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση επιχείρησε να παρέμβει στη διαδικασία της επιλογής, η υπουργός τόνισε πως "αν η κυβέρνηση ήθελε να βάλει τα δικά της παιδιά, θα συντηρούσε το σημερινό σύστημα και δεν θα το αντικαθιστούσε με ένα νέο, βασισμένο σε αντικειμενικές διαδικασίες". Για του λόγου το αληθές, μάλιστα, η Ό. Γεροβασίλη ενημέρωσε πως "σε αρκετά υπουργεία ήδη οι σημερινοί γραμματείς δεν υπέβαλαν εκ νέου υποψηφιότητα καθώς δεν καλύπτουν τα κριτήρια των προκηρύξεων".

Προς επίρρωση του αξιοκρατικού χαρακτήρα των κρίσεων στο Δημόσιο, οι οποίες θα ολοκληρωθούν, όπως είπε, μέχρι το τέλος του 2018, η υπουργός πρόσθεσε και το γεγονός ότι μέχρι σήμερα στη διαδικασία εκλογής των γενικών διευθυντών δεν έχει κατατεθεί καμία ένσταση εκ μέρους των μη επιλεγέντων υποψηφίων.

Με ιδιαιτέρως θερμά λόγια εκφράστηκε για την πορεία των αλλαγών στο Δημόσιο ο Κρ. Σαντεπί, λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης "γίνεται καλή δουλειά". Σε ερώτηση της "Α" αν το νέο σύστημα γραμματέων έχει ομοιότητες με εκείνο που εφαρμόζεται στη γαλλική Δημόσια Διοίκηση, ο Γάλλος πρέσβης απάντησε καταφατικά, αναδεικνύοντας τη σημασία μιας "ουδέτερης" Δημόσιας Διοίκησης για την εξυπηρέτηση των πολιτών. Όπως ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά, τα ανώτερα στελέχη φυσικά και μπορούν να διαθέτουν πολιτικές απόψεις, αλλά στη δουλειά τους πρέπει να εργάζονται σκληρά και να ακολουθούν γραμμή "ουδετερότητας" για μια Δημόσια Διοίκηση που εξυπηρετεί πραγματικά τον πολίτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL