Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.4°C
2 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.0°C
3 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
19.4°C25.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
29 °C
26.1°C28.8°C
5 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.1°C
4 BF 88%
Στις 110.000 οι επιδοτούμενες θέσεις σε παιδικούς σταθμούς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στις 110.000 οι επιδοτούμενες θέσεις σε παιδικούς σταθμούς

Μέχρι την 3η Ιουλίου οι γονείς θα μπορούν να αποστέλλουν τα δικαιολογητικά τους για τις δωρεάν θέσεις φιλοξενίας στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, που αναμένεται να φιλοξενήσουν 110.000 παιδιά τη νέα σχολική χρονιά. Από την πλευρά τους, οι δήμαρχοι εκφράζουν την ικανοποίησή τους για το ύψος της χρηματοδότησης που αγγίζει τα 205 εκατ. ευρώ, την ώρα, μάλιστα, που ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλ. Χαρίτσης δηλώνει ότι σε περίπτωση που απαιτηθεί, θα υπάρξει “επιπλέον αύξηση του προϋπολογισμού”.

“Οι δομές παιδικής φροντίδας βρίσκονται στο επίκεντρο της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης” διαβεβαιώνει ο Αλ. Χαρίτσης μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπογραμμίζοντας: “Όπως και πέρυσι, προχωρήσαμε εγκαίρως στην απαραίτητη χρηματοδότησή τους από κονδύλια του ΕΣΠΑ και από εθνικούς πόρους, συνολικού ύψους 205 εκατ. ευρώ, ώστε όσο το δυνατόν περισσότεροι γονείς και παιδιά να ωφεληθούν από το πρόγραμμα για την εναρμόνιση της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή”.

Όπως εξηγεί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, “σε συνεργασία με τα υπουργεία Εργασίας και Εσωτερικών εξασφαλίσαμε τη φιλοξενία περισσότερων από 110.000 παιδιών στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς”. Από την πλευρά του υπουργείου, ο Αλ. Χαρίτσης δεσμεύεται ότι “θα ικανοποιηθούν πλήρως όλα τα αιτήματα των οικογενειών με εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας, αλλά και των οικογενειών με παιδιά με αναπηρία, προχωρώντας σε επιπλέον αύξηση του προϋπολογισμού, αν χρειαστεί, για την κάλυψη των αναγκών των συμπολιτών μας”.

Η ηλεκτρονική διαδικασία, τα δικαιολογητικά και η μοριοδότηση

Οι γονείς πρέπει να υποβάλουν την αίτησή τους ηλεκτρονικά στις διευθύνσεις www.eetaa.gr, paidikoi.eetaa.gr έως την 3η Ιουλίου και ώρα 24:00, από την οποία θα λάβουν αυτόματα αποδεικτικό του ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου. Τα δικαιολογητικά συμμετοχής μαζί με την εκτύπωση της ηλεκτρονικής αίτησης πρέπει να αποσταλούν σε σφραγισμένο φάκελο, στον οποίο εξωτερικά θα πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφεται η ένδειξη «ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ», και μόνο ταχυδρομικά ή με υπηρεσίες ταχυμεταφοράς (courier). Ο κάθε σφραγισμένος φάκελος περιλαμβάνει μόνο μία αίτηση μαζί με τα επισυναπτόμενα δικαιολογητικά, τα οποία πρέπει να αποστέλλονται στα γραφεία της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης Α.Ε. σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα.

Τα δικαιολογητικά αφορούν την πιστοποίηση της απασχόλησης, της ανεργίας ή της δραστηριότητας εάν πρόκειται για ελεύθερους επαγγελματίες. Συγκεκριμένα, 85 μόρια λαμβάνουν οι μητέρες που εργάζονται με σύμβαση μερικής απασχόλησης ή είναι αυταπασχολούμενες και από 90 μόρια οι εργαζόμενες με σύμβαση ορισμένου χρόνου, με εργόσημο και οι άνεργες.

Επίσης, τα πιστοποιητικά οικογενειακή κατάσταση μοριοδοτούνται ως εξής: Από 50 μόρια για μητέρες με τέκνα που έχουν αναπηρία από 35% και άνω, χήρες. Από 40 μόρια λαμβάνουν οι μονογονεϊκές οικογένειες, άγαμες μητέρες, διαζευγμένες ή σε διάσταση, τρίτεκνες και πολύτεκνες με τον σύζυγο με αναπηρία από 67% και άνω. Επίσης, 30 μόρια λαμβάνουν οι άνεργες μητέρες με κάρτα ανεργίας.

Οι προθεσμίες

Τα προσωρινά αποτελέσματα εκδίδονται έως την 22η Ιουλίου και οι αιτούντες μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα της ΕΕΤΑΑ όπου υπέβαλαν την αίτηση και βάζοντας το ΑΦΜ να διαπιστώσουν εάν είναι δικαιούχοι του κουπονιού φιλοξενίας. Ακολούθως, έως την 25η Ιουλίου και ώρα 2 μ.μ. μπορούν να καταθέσουν ένσταση. Τα δε οριστικά αποτελέσματα μπορούν να εκδοθούν έως την 29η Ιουλίου.

Οι γονείς, έχοντας λάβει το κουπόνι, μπορούν έως την 3η Σεπτεμβρίου να απευθυνθούν σε δομή παιδικής φροντίδας δημοτική ή ιδιωτική για να κάνουν την εγγραφή. Από την πλευρά τους, οι δομές παιδικής φροντίδας πρέπει να υποβάλουν τα έγγραφα ολοκλήρωσης των εγγραφών στην ΕΕΤΑΑ Α.Ε.

Οι δικαιούχοι λαμβάνουν κουπόνι που αντιστοιχεί σε συγκεκριμένες επιλέξιμες δαπάνες. Έτσι, κάθε βρέφος έως 2,5 ετών επιχορηγείται με 2.375 ευρώ ή 2.945 ευρώ εάν συμπεριλαμβάνεται η σίτιση. Κάθε προνήπιο επιχορηγείται με 1.805 ευρώ ή με 2.375 ευρώ εάν συμπεριλαμβάνεται η σίτιση. Για προνήπια με αναπηρία, η επιδότηση είναι της τάξεως των 5.000 ευρώ. Για τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης, η επιχορήγηση είναι 1.330 ευρώ, ενώ για τα κέντρα για τη φροντίδα των παιδιών με αναπηρία η επιχορήγηση είναι 5.000 ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL