Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Κάθειρξη 16 ετών για τον Δ. Φουρλεμάδη για τα σκάνδαλα της «Αλληλεγγύης»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κάθειρξη 16 ετών για τον Δ. Φουρλεμάδη για τα σκάνδαλα της «Αλληλεγγύης»

Σε κάθειρξη 16 ετών καταδικάστηκε ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΜΚΟ «Αλληλεγγύη» Δ. Φουρλεμάδης για υπεξαίρεση εκατομμυρίων ευρώ δημοσίου χρήματος. Τα ποσά αυτά είχαν διατεθεί στη ΜΚΟ που συντόνιζε το κοινωνικό έργο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών επί Χριστόδουλου προκειμένου να διατεθούν ως βοήθεια σε τρίτες χώρες, αλλά διατέθηκαν σε λειτουργικά έξοδα της «Αλληλεγγύης». Τα σκάνδαλα της «αμαρτωλής» ΜΚΟ είχαν ως αποτέλεσμα μετά την εκλογή του Ιερώνυμου ως αρχιεπισκόπου να μετονομαστεί σε «Αγάπη» και να περάσει υπό τον έλεγχο της Εκκλησίας της Ελλάδας σε μια προσπάθεια «εξαγνισμού» της.

Με απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ο Δ. Φουρλεμάδης καταδικάστηκε σε κάθειρξη 16 ετών για υπεξαίρεση κατ’ εξακολούθηση με την επιβαρυντική διάταξη του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, καθώς και για απλή απιστία στην υπηρεσία, ενώ αθωώθηκε για απιστία σε σχέση με αγορά ακινήτου στην Κυψέλη. Ο Δ. Φουρλεμάδης δεν καταδικάστηκε σε ισόβια, καθώς του αναγνωρίστηκαν τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

Η ποινή του Δ. Φουρλεμάδη ανεστάλθη μέχρι την εκδίκαση της έφεσης με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της καταβολή εγγύησης ύψους 10.000 ευρώ. Ο Δ. Φουρλεμάδης θα καταβάλει επίσης αποζημίωση 5.000 ευρώ στο Δημόσιο.

Ένοχη κι η διευθύντρια εσωτερικού ελέγχου της «Αλληλεγγύης»

Η διευθύντρια εσωτερικού ελέγχου της ΜΚΟ Γ. Λυμπέρη κρίθηκε ένοχη για απλή συνέργεια στην υπεξαίρεση και καταδικάστηκε σε 10 χρόνια κάθειρξη και πρόστιμο 1.000 ευρώ, ενώ αθωώθηκε για την κατηγορία της απλής συνέργειας σε απιστία. Στην κατηγορούμενη, που αρνείται ότι κατείχε τη συγκεκριμένη θέση στην «Αλληλεγγύη», αναγνωρίστηκαν τα ίδια ελαφρυντικά με τον Δ. Φουρλεμάδη και η ποινή της ανεστάλθη μέχρι την εκδίκαση της έφεσης. Αθώοι κρίθηκαν οι δύο οικονομικοί επιθεωρητές της Εκκλησίας, Γ. Πέτσος και Θ. Μακρής, που κατηγορούνταν για ψευδή βεβαίωση.

Η διαβόητη υπόθεση των κατεψυγμένων πουλερικών

Μεταξύ των υποθέσεων κακοδιαχείρισης του δημόσιου χρήματος από την μεριά της «Αλληλεγγύης» ήταν και η διαβόητη υπόθεση της αποστολής κατεψυγμένων πουλερικών σε χώρες της Αφρικής. Η αποστολή δεν έγινε και το υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε πίσω τα 5,6 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο όμως μέρος του ποσού είχε διατεθεί για μισθοδοσίες, πληρωμή λογαριασμών και άλλες υποχρεώσεις και επεστράφησαν μόνο 500.000 ευρώ.

Το ποσό καταβλήθηκε από τον εφοπλιστή Ν. Φράγκο, ο οποίος αποζημιώθηκε από άλλη επιχορήγηση του υπουργείου Εξωτερικών που καταβλήθηκε για αποστολή πουλερικών στο Ιράκ. Κι αυτή η αποστολή όμως δεν έγινε καθώς οι 371 τόνοι των κατεψυγμένων πουλερικών που αγοράστηκαν δεν στάλθηκαν έγκαιρα και σάπισαν.

Όλα τα έσοδα σε έναν λογαριασμό

Ο Δ. Φουρλεμάδης, που διοίκησε την «Αλληλεγγύη» μεταξύ του 2002 και του 2008, υποστήριξε ότι αποτελούσε συνήθη πρακτική όλα τα έσοδα της «Αλληλεγγύης» να μπαίνουν σε έναν λογαριασμό, από τον οποίο καλύπτονταν όλες οι υποχρεώσεις της ΜΚΟ. Ο Δ. Φουρλεμάδης επικαλέστηκε απευθείας επικοινωνία του Χριστόδουλου με το υπουργείου Εξωτερικών και έκανε λόγο για «πολιτική βούληση» ώστε το πρόγραμμα με τα πουλερικά να μην ολοκληρωθεί όταν ο αρχιεπίσκοπος αρρώστησε.

Ο διαχειριστικός έλεγχος που πραγματοποιήθηκε στην «Αλληλεγγύη» από την Εκκλησία της Ελλάδας φανέρωσε ζημιά άνω των 9,5 εκατ. ευρώ. Από το 2010 το κοινωνικό έργο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών συντονίζει η ΜΚΟ «Αποστολή». Μεταξύ των άλλων καταγγελιών εναντίον της «Αλληλεγγύης» περιλαμβάνονται κι άλλα ανολοκλήρωτα προγράμματα κοινωνικής δράσης στο εξωτερικό χωρίς επιστροφή των επιχορηγήσεων, αξιοποίηση του δημόσιου χρήματος για έξοδα που δεν συνδέονταν άμεσα με τον σκοπό της επιχορήγησης, αλλά και σπατάλη χρημάτων όσον αφορά την στέγαση της ΜΚΟ με αγορά υπερκοστολογημένων ακινήτων.

Γιγαντώθηκε επί της κυβέρνησης του Κ. Καραμανλή

Η «Αλληλεγγύη» και η δράση της συνδέθηκε με τη συνολική τάση που παρουσιάστηκε την δεκαετία του ’90 για αξιοποίηση των ΜΚΟ για εθελοντικές δράσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Οι ΜΚΟ συχνά αξιοποιήθηκαν ως εργαλείο για κατάχρηση πόρων του Δημοσίου υπό το πρόσχημα της φιλανθρωπικής δράσης. Η «Αλληλεγγύη» ιδρύθηκε το 2002, αλλά γιγαντώθηκε επί της κυβέρνησης του Κ. Καραμανλή, κυρίως λόγω της αξιοποίησης των πόρων της Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης και Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών, ιδιαίτερα επί υφυπουργίας του Ευ. Στυλιανίδη το διάστημα 2004-2007.

Το ύψος των επιχορηγήσεων που ελάμβανε η «Αλληλεγγύη» και η ραγδαία μεγέθυνσή της είχαν προκαλέσει αντιδράσεις από άλλες ΜΚΟ που είχαν κάνει διάφορες καταγγελίες. Μεταξύ των οποίων κι η σκανδαλιστική καταγγελία ότι στη συλλογή ρουχισμού για τα θύματα του τσουνάμι της Ασίας το 2004 περιλαμβάνονταν γόβες και στρινγκ, αντί των απαραίτητων ρούχων για τους άστεγους της καταστροφής.

Σύνδεση με το πλέγμα εξουσίας

Δωρεές στην «Αλληλεγγύη» είχε δώσει και η Siemens επί του Μ. Χριστοφοράκου φανερώνοντας τη σύνδεση της κατ’ όνομα μόνο φιλανθρωπικής ΜΚΟ με το συνολικό πλέγμα εξουσίας πολιτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων που είχε διαμορφωθεί τα προηγούμενα χρόνια και αντιλαμβανόταν το δημόσιο χρήμα ως «τσιφλίκι» και πηγή πλουτισμού. Υπενθυμίζεται ότι ο Δ. Φουρλεμάδης έχει διατελέσει και διευθύνων σύμβουλος του Alpha TV.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL