Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.1°C18.0°C
0 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.3°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.4°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.1°C
2 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 81%
Πάνω από 23.000 ζωόφιλοι ζητούν: / Πάνω από 23.000 ζωόφιλοι ζητούν: "Να σταματήσει η εκμετάλλευση των γαϊδουριών στη Σαντορίνη"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πάνω από 23.000 ζωόφιλοι ζητούν: / Πάνω από 23.000 ζωόφιλοι ζητούν: "Να σταματήσει η εκμετάλλευση των γαϊδουριών στη Σαντορίνη"

Διάσταση παίρνει το θέμα της κακομεταχείρισης ημιόνων και όνων, κοινώς μουλαριών και γαϊδουριών, στη Σαντορίνη μετά από φωτογραφίες και βίντεο που έχουν διαδοθεί σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκαλώντας έντονη κατακραυγή. Την ίδια ώρα, πάνω από 23.000 χρήστες του Διαδικτύου έχουν υπογράψει αίτημα να σταματήσει η κακομεταχείριση, ενώ οι ελεγκτικές και τοπικές αρχές στη Σαντορίνη δηλώνουν στην “Α” ότι δεν έχουν λάβει επίσημη καταγγελία.

Εδώ και χρόνια στη Σαντορίνη οι μεταφορές γίνονται με άλογα, μουλάρια και γαϊδούρια. Για τη μεταφορά προμηθειών από το παλιό λιμάνι ώς τη χώρα χρησιμοποιούνται άλογα και γαϊδούρια. Ενώ για τη μεταφορά οικοδομικών υλικών χρησιμοποιούνται γαϊδούρια. Άλλωστε αυτά τα συμπαθέστατα μεταφορικά ζώα λειτουργούν και ως μέσο για την προσέλκυση τουριστών που θέλουν να κάνουν βόλτα ιππεύοντάς τα.

“Δεν έχω άποψη για το θέμα και δεν έχω ακούσει για κάποια επίσημη καταγγελία”, σχολιάζει στην “Α” ο δήμαρχος Σαντορίνης Γ. Ζώρζος υποστηρίζοντας ότι “πολλές φορές -δεν αναφέρομαι στη συγκεκριμένη περίπτωση, για την οποία δεν έχω άποψη- διαπιστώνουμε υπερβολική ευαισθησία σε πράγματα χωρίς ουσία, που όμως παίρνουν μεγάλες διαστάσεις”. “Δυστυχώς αυτό είναι σύμπτωμα των ανθρώπων που ζουν στις πόλεις”, προσθέτει. Ερωτηθείς για τις εικόνες που κάνουν τον γύρο του Διαδικτύου και προκάλεσαν κατακραυγή από τον διεθνή Τύπο, ο δήμαρχος δηλώνει άγνοια και συνεχίζει λέγοντας “είναι άλλο ένα γαϊδούρι να είναι φορτωμένο με άδειες φιάλες πλαστικού και άλλο να μεταφέρει γυαλί”.

Βέβαια, η εικόνα που έκανε τον γύρο του διαδικτυακού κόσμου έχει ένα γαϊδούρι παραφορτωμένο με υλικά, που δυσκολεύεται να κινηθεί. Γι' αυτό στο Διαδίκτυο πλέον υπάρχει ειδική σελίδα για ψηφοφορία που ζητάει να σταματήσει η εκμετάλλευση των γαϊδουριών. Το ψήφισμα να αναφέρει πως “μέχρι το 1979 τα γαϊδουράκια στη Σαντορίνη ήταν το μοναδικό μέσο μεταφοράς στο νησί. Έκτοτε χρησιμοποιούνται ως τουριστική ατραξιόν, την οποία προωθούν ακόμη και τα τουριστικά γραφεία του νησιού! Μεταφέρουν σε καθημερινή βάση κατά τη θερινή περίοδο, κόσμο και ενίοτε και διάφορα φορτία, από το λιμάνι στα Φηρά”. Όπως επισημαίνεται στο ψήφισμα, “τα γαϊδούρια καθημερινά κάνουν έως και πέντε φορές την ίδια διαδρομή. Η ιδιότυπη 'βάρδιά' τους μπορεί να διαρκέσει έως και δέκα ώρες καθημερινά, και αυτό κάτω από υψηλές θερμοκρασίες. Δεν βρίσκονται στη σκιά και σκυμμένα περιμένουν τους επόμενους επιβάτες. Πολλές φορές κατά την άνοδό τους στα Φηρά αναγκάζονται να γλείψουν κάποια πέτρα που δεν την έχει δει ο ήλιος για να δροσιστούν”.

Το ψήφισμα επικαλείται την τοποθέτηση του Tim Wass, διευθυντή της οργάνωσης Safe Haven for Donkeys στο CNN Greece, πως τα γαϊδουράκια υποφέρουν μυϊκά, σκελετικά, ενώ οι σύνδεσμοί τους παθαίνουν μεγάλη ζημιά εξαιτίας του βάρους που σηκώνουν και των σκαλοπατιών που ανεβαίνουν. Όπως αναφέρει το ψήφισμα, “πολλά από τα γαϊδούρια πεθαίνουν μην μπορώντας να αντέξουν τα ατελείωτα δρομολόγια που τους επιβάλλονται από τους ιδιοκτήτες τους”.

Γι' αυτό με την υπογραφή του ψηφίσματος ζητείται από τα αρμόδια όργανα η εξασφάλιση και η επιβολή κανόνων ευζωίας για τα γαϊδουράκια του νησιού, καθώς και τον περιορισμό (μέσω της σημαντικής μείωσης των καθημερινών διαδρομών καθώς και τον περιορισμό του φορτίου) ή και την οριστική παύση της εκμετάλλευσής τους για σκοπούς κέρδους”. “Πολλοί τουρίστες, όταν διαπιστώνουν από κοντά το βασανιστήριο που υπόκεινται αυτά τα ζώα, προκειμένου να διατηρηθεί αυτό το περιττό και εξοργιστικό ιδιότυπο 'έθιμο', διαμαρτύρονται έντονα. Πολλοί από αυτούς ήδη κινητοποιούνται αφήνοντας τα σχόλιά τους σε διάφορα τουριστικά site”, συνεχίζει το ψήφισμα ζητώντας να σταματήσει η ακραία εκμετάλλευση των γαϊδουριών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL