Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Σχεδόν 8.000 μόνιμες προσλήψεις στο Δημόσιο το 2019

Περίπου 7.900 αναμένεται να είναι ο αριθμός των μόνιμων προσλήψεων στο Δημόσιο για το 2019, μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τους Θεσμούς, σύμφωνα με την Όλγα Γεροβασίλη

Με την αναλογία 1 προς 1 αποχωρήσεων και προσλήψεων στο Δημόσιο, το 2019 αναμένεται να ενταχθούν στον κρατικό μηχανισμό 7.900 άτομα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, την ώρα που αν ίσχυε το 1 προς 5 που... ευαγγελίζεται ο κ. Μητσοτάκης και οι «αδιάβαστοι» σύμβουλοί του, λόγω των ανελαστικών προσλήψεων σε ένοπλες δυνάμεις και σώματα ασφαλείας, στην πράξη δεν θα γινόταν καμία πρόσληψη, τόνισε  η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο.

Στο θέμα των νέων προσλήψεων και της αναλογίας με τις αποχωρήσεις, που από το μνημονιακό 5 προς 1 πλέον είμαστε στο 1 προς 1 (όταν το προηγούμενο μεσοπρόθεσμο ανέφερε το 1 προς 2 ως κανόνα), στην διαπραγμάτευση για την τέταρτη αξιολόγηση μεταξύ άλλων «αναγνωρίστηκε ότι οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν για οριζόντιες περικοπές ανθρώπινου δυναμικού ήταν αποτυχημένη παρέμβαση που όχι μόνο δεν έφερε αποτέλεσμα αλλά υποστελέχωσε και προκάλεσε γήρανση πληθυσμού στο Δημόσιο. Έχει πλέον αναγνωριστεί και από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τα ελεγκτικά όργανα», τόνισε η κ. Γεροβασίλη.

«Αναγνωρίζεται επίσης ότι οι αποχωρήσεις στο Δημόσιο που έγιναν ήταν πάρα πολλές το 2015 και πριν. Το 2015 είχαμε 20.000 αποχωρήσεις, μέσα στο κλίμα ανασφάλειας που είχε δημιουργηθεί. Το 2016 ο αριθμός αυτός ήταν στο μισό, με περίπου 10.000 αποχωρήσεις, ενώ το 2017 μόνο 7.500», συνέχισε η υπουργός.

Η κ. Γεροβασίλη τόνισε ότι «αν ακολουθείτο ο κανόνας, οι προσλήψεις που είχαμε περιθώριο να κάνουμε το επόμενο έτος θα ήταν δραματικά λίγες, γιατί παραμένουν υποστελεχωμένοι καίριοι τομείς κυρίως του κοινωνικού κράτους (υγεία, παιδεία, τοπική αυτοδιοίκηση, ελεγκτικοί μηχανισμοί κτλ). Αν η πρόβλεψη αποχωρήσεων για αυτό το χρόνο είναι 7.900, με το 1 προς 1 μπορούμε να προσλάβουμε 7.900 το 2019. Με το 1 προς 5 που προτείνει η ΝΔ και ο αρχηγός της (πρόχειρα, μάλλον δεν έχουν μελετήσει στοιχεία οι σύμβουλοι του κ. Μητσοτάκη), στους 7.900 μεταφράζεται σε 1.500 νέες προσλήψεις», όπως υπογράμμισε.

Η θέση Μητσοτάκη για αναλογία 5 αποχωρήσεων για κάθε πρόσληψη, σημαίνει καμία πρόσληψη

Η κ. Γεροβασίλη συνέχισε λέγοντας ότι «στο Δημόσιο υπάρχουν ανελαστικές προσλήψεις κάθε χρόνο, σε αστυνομία, στρατό, με την ολοκλήρωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Έτσι, αν κάποιος επανέφερε το 1 προς 5, τα επόμενα χρόνια δεν θα γινόταν καμία πρόσληψη στο Ελληνικό Δημόσιο. Είναι τυχαίο, είναι αδιάβαστοι; Νομίζω ότι και αδιάβαστοι είναι, γιατί θα το έλεγαν πιο σοβαρά όλο αυτό αν είχαν διαβάσει αριθμούς και νούμερα, αυτά που διαβάζουμε εμείς και οι θεσμοί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όπου χρησιμοποιούνται αντικειμενικά κριτήρια, δεδομένα, αριθμούς, όχι υποθέσεις».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε πρόσφατα στην επαναφορά των 5 αποχωρήσεων για μία πρόσληψη, «δηλαδή καμία», είπε χαρακτηριστικά η κ. Γεροβασίλη. «Παρότι προσπαθεί να αποτινάξει από πάνω του τον τίτλο του υπουργού των απολύσεων με κάθε τρόπο, δεν τα καταφέρνει. Ούτε αυτό δεν μπορεί να κάνει σωστά. Όταν π.χ. λέει ότι "πλεονάζουν οι γιατροί", αντιλαμβάνεστε ότι πρώτον δεν θα προσελάμβανε ποτέ γιατρούς. Δεύτερον, εφευρίσκει "πλεονάζον προσωπικό", που δεν υπάρχει, γι' αυτό δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση με τους θεσμούς».

«Η καθαριότητα, επίσης, αποκτά πλέον μόνιμο προσωπικό, περίπου 8.800 ανθρώπους. Θα τους απολύσει ο κ. Μητσοτάκης, που έχει και τη νεοφιλελεύθερη άποψη ότι η καθαριότητα, η σίτιση, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους κτλ. θα εκχωρηθούν στον ιδιωτικό τομέα;», αναρωτήθηκε η υπουργός.

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Κυβέρνηση συνοπτικών διαδικασιών

Η Ν.Δ. ή είναι μεθυσμένη από την επάνοδο στην εξουσία και λαφυραγωγεί ασύστολα ή έχει καβαλήσει το καλάμι και νομίζει ότι το κράτος τής ανήκει, οπότε δεν αισθάνεται την ανάγκη να δικαιολογήσει τις αποφάσεις της ή να τηρήσει κάποια προσχήματα.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο