Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.3°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.2°C13.3°C
2 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.5°C14.3°C
3 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.7°C11.9°C
4 BF 82%
Αντ.Μπαλωμενάκης: Ποινές μέχρι και ισόβιας κάθειρξης για την υπόθεση Novartis
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αντ.Μπαλωμενάκης: Ποινές μέχρι και ισόβιας κάθειρξης για την υπόθεση Novartis

«Αύριο πέφτει η αυλαία της κοινοβουλευτικής διερεύνησης του σκανδάλου της Novartis, καθώς ξεκινά η συζήτηση για «το πόρισμα της προκαταρκτικής επιτροπής, που εισηγείται την παραπομπή της υπόθεσης στην Δικαιοσύνη, να μην ασχοληθεί η Βουλή στο πλαίσιο του άρθρου 86, να κηρύξει τον εαυτό της αναρμόδιο να επιληφθεί, για μία σειρά από νομικούς λόγους, που διατυπώνονται με εξαιρετική σαφήνεια. Επιστημονικά είναι καθηλωτική η αρτιότητά τους, δεν αφήνουν περιθώρια για αντιρρήσεις» τονίζει ο πρόεδρος της έτερης εξεταστικής για τα σκάνδαλα στην Υγεία, Αντώνης Μπαλωμενάκης

Ο ίδιος μιλώντας στο Κόκκινο υπογράμμισε ότι «σε ορισμένα σημεία επικαλούνται γνωμοδοτήσεις επί παλαιότερων παρεμβάσεων δημόσιων προσώπων όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, αλλά και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Ανδρέας Λοβέρδος, υπέρ της άποψης που εισηγείται η πλειοψηφία. Τώρα, βέβαια, μιλούν για σκευωρία».

Αν έμενε στη Βουλή, ήταν σίγουρη η παραγραφή

Το άρθρο 86, θύμισε ο κ. Μπαλωμενάκης, «είναι αυτό που περιέχει την πολύ βραχεία αποσβεστική προθεσμία, μνημονεύει τα αδικήματα για τα οποία πρέπει αποκλειστικά η Βουλή να επιληφθεί και να ασκήσει ή να μην ασκήσει ποινική δίωξη». Σε αυτή την περίπτωση, «αν επιλαμβανόταν η Βουλή, το πιο σίγουρο και δεδομένο ήταν ότι θα οδηγείτο σε διαπίστωση παραγραφής, δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά υπάρχοντος του άρθρου 86».

Μπροστά στις κατηγορίες για σκευωρία και σπίλωση πολιτικών προσώπων και υπολήψεων, «η απάντηση είναι απλή, είναι κακότεχνη αυτή η άμυνα. Μπροστά σε ένα παλλαϊκό αίτημα για αποκάλυψη της αλήθειας, για κάθαρση, για τιμωρία ενόχων, δεν μπορείς να αμύνεσαι με αυτό τον τρόπο. Το σωστό για τα πολιτικά κόμματα στα οποία ανήκουν οι φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι σε αυτό το σκάνδαλο, η Νέα Δημοκρατία, το Κίνημα Αλλαγής (δηλαδή το παλιό ΠΑΣΟΚ), όφειλαν να έχουν συνταχθεί με το αίτημα να ριχθεί φως στην υπόθεση. Ήδη έχουν εκτεθεί ανεπανόρθωτα, ποιος πιστεύει ότι πρόκειται περί σκευωρίας; Σε μία δημοσκόπηση θα ήταν μονοψήφιος ο αριθμός».

Για το αν υπάρχει ελπίδα να ξεσκεπαστεί πλήρως το σκάνδαλο, ο κ. Μπαλωμενάκης είπε χαρακτηριστικά ότι «το ερώτημα υπάρχει και είναι βασανιστικό. Δεν μπορούμε να καλυφθούμε πίσω από γενικές φράσεις όπως "έχουμε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη", "η αλήθεια θα λάμψει" και άλλες γενικολογίες».

Τα στοιχεία υπάρχουν

Ο ίδιος εκτίμησε ότι «από τα στοιχεία που υπάρχουν ήδη στη δικογραφία και από αυτά που πιθανολογείται ότι θα έρθουν από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, φαίνεται ότι τεκμηριώνονται συγκεκριμένες ευθύνες συγκεκριμένων προσώπων».

«Η διαδικασία θα πάρει χρόνο και θα υπάρχει μυστικότητα μέχρι να οριστικοποιηθούν κατηγορίες, πάντως και οι πληροφορίες δημοσιογράφων κάνουν λόγο για ύπαρξη τουλάχιστον ενός λογαριασμού που παραπέμπει σε πολιτικό πρόσωπο, άλλοι λένε για μεγαλύτερο αριθμό. Οι αποδείξεις υπάρχουν, ξέρουμε πόσο καλά κάνουν τη δουλειά τους και το υπ. Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και το FBI. Να μιλήσουμε για σκευωρία του FBI με το ΣΥΡΙΖΑ, είναι αστεία πράγματα», είπε χαρακτηριστικά.

Ως και ισόβια κάθειρξη

«Το σημαντικότερο είναι η επιτάχυνση, να μην χρονίσει η υπόθεση σε ντουλάπια και συρτάρια», τόνισε ο κ. Μπαλωμενάκης. «Εκεί, χρειάζεται πολιτική βούληση και η κυβέρνηση την έχει επιδείξει. Πιστεύω ότι και η ηγεσία της Δικαιοσύνης έχει ήδη λάβει το μήνυμα. Πρόσφατα επισκεφτήκαμε την κ. Παπασπύρου, που μίλησε με θερμά λόγια για την ανταπόκριση της Εισαγγελίας Διαφθοράς στις δικές της έρευνες».

«Αν καταλήξει σε διατύπωση κατηγοριών η Δικαιοσύνη, με αναφορά σε γεγονότα και διατάξεις, οι ποινές είναι πάρα πολύ βαριές, μέχρι και ισόβια κάθειρξη. Μιλάμε για πολύ μεγάλα ποσά, πολύ μεγάλη ζημία του Ελληνικού Δημοσίου», όπως τόνισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL