Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
"Οι Τούρκοι στρατιωτικοί πρέπει να λάβουν άσυλο"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Οι Τούρκοι στρατιωτικοί πρέπει να λάβουν άσυλο"

Λίγο πριν συμπληρωθεί το δεκαοκτάμηνο κράτησης και των υπολοίπων έξι Τούρκων στρατιωτικών και εν αναμονή της απόφασης του ΣτΕ για το άσυλο του πρώτου στρατιωτικού που είχε λάβει άσυλο από την ανεξάρτητη επιτροπή προσφυγών, όπως και ο δεύτερος -την πορεία της υπόθεσής του επίσης την αναμένουμε- οι υπερασπιστές των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών υπογράμμισαν την ανάγκη να τους δοθεί άσυλο σε χθεσινή τους συνέντευξη τύπου στην ΕΣΗΕΑ.

"Είναι υποχρέωση η χορήγηση ασύλου βάσει πρωτογενούς ευρωπαϊκού δικαίου" τόνισε ο Βασίλης Παπαδόπουλος, συντονιστής της νομικής υπηρεσίας του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ), ενώ η Ελένη Κουτσουράκη, επίσης από το ΕΣΠ, αποκάλυψε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ότι η αίτηση ακύρωσης της απόφασης ασύλου για τον δεύτερο Τούρκο στρατιωτικό που κατατέθηκε από τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Δ. Βίτσα κατατέθηκε μια ημέρα πριν από την επίδοση της απόφασης ασύλου στον ίδιο τον αιτούντα.

Ο Νίκος Αλιβιζάτος, ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ, θύμισε πως στη μεταπολίτευση, στη συζήτηση στη Βουλή για το σύνταγμα του 1975, ο Γεώργιος - Αλέξανδρος Μαγκάκης είχε επισημάνει ότι πρέπει να περιλαμβάνει και διάταξη για την απόδοση ασύλου για λόγους πολιτικούς, χαρακτηρίζοντάς το πράξη διεθνούς αλληλεγγύης, δεδομένου ότι κατά τη χούντα πολλοί Έλληνες είχαν βρει άσυλο σε άλλες χώρες.

Πράγματι, όπως σημείωσε ο Ν. Αλιβιζάτος, το πολιτικό άσυλο μπήκε στο σύνταγμα στο άρθρο 5. Ο καθηγητής σημείωσε ότι, πολιτικό άσυλο είναι "μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις του διεθνούς δικαίου", ενώ αναφερόμενος στη Σύμβαση της Γενεύης εξήγησε ότι, για να μην υπάρχει τριβή στις σχέσεις μεταξύ κρατών, η σύμβαση αφαιρεί την ευθύνη από το κράτος και την τοποθετεί σε ανεξάρτητα όργανα, όπως για παράδειγμα την Υπηρεσία Ασύλου.

Ανέλυσε επίσης ποιοι αποκλείονται από το άσυλο σημειώνοντας ότι η ρήτρα αποκλεισμού δεν ισχύει στην περίπτωση των Τούρκων στρατιωτικών. "Είναι εξαιρετικά χρήσιμο να λάβουν άσυλο και να πάρουν ταξιδιωτικά έγγραφα ώστε να φύγουν από τη χώρα, όπως και οι ίδιοι το επιθυμούν. Συμφέρει την ελληνική Πολιτεία, για να μην έχει το συγκεκριμένο βάρος" κατέληξε.

Ο καθηγητής της Νομικής του ΕΚΠΑ Χρήστος Μυλωνόπουλος, ο οποίος χειρίστηκε την υπόθεση των οκτώ στον Άρειο Πάγο, σε σχέση με την έκδοσή του στην Τουρκία, υπογράμμισε τη σημασία των αποφάσεων του Αρείου Πάγου επισημαίνοντας παράλληλα ότι τα δικόγραφα που έφτασαν από την Τουρκία ήταν δημοσιογραφικές περιγραφές της απόπειρας του πραξικοπήματος χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία εμπλοκής των "οκτώ".

Επιπλέον ανέφερε ότι διαβλέπει φόβο των αρχών για αρπαγή των "οκτώ" και ενθυμούμενος την υπόθεση Οτσαλάν ανέφερε ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε αποφανθεί πως δεν πρόκειται για παραβίαση της ΕΣΔΑ. Η έκδοση αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και όχι τα ατομικά δικαιώματα του προσώπου, είπε χαρακτηριστικά. Επισήμανε επίσης ότι η Τουρκία επιχειρηματολογεί βάσει της βίας και της επίδειξης δύναμης, ενώ εμείς με όρους νομικού πολιτισμού και δικαιοσύνης.

Στη γεωμετρική αύξηση των αιτημάτων ασύλου από Τούρκους πολίτες, με το δεδομένο μάλιστα ότι δεν πάνε όλοι να ζητήσουν άσυλο εξαιτίας του φόβου τους, αναφέρθηκε ο Βασίλης Παπαδόπουλος από το ΕΣΠ, το οποίο τους εκπροσωπούσε στη διαδικασία του ασύλου. Για την υπόθεση των "οκτώ", τόνισε ότι “είχαμε πολύωρες συνεντεύξεις ασύλου σε α' και β' βαθμό”. Επισήμανε ότι η κράτησή τους είναι παράνομη και σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να θέσει το θέμα ως ευρωπαϊκό ζήτημα καθώς ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν και άλλα κράτη της Ε.Ε. που έχουν δώσει άσυλο σε Τούρκους διπλωμάτες, αξιωματούχους και πολίτες.

Ο συγγραφέας Απ. Δοξιάδης ανέλυσε γιατί δεν αληθεύουν οι ισχυρισμοί της Τουρκίας για τους 8 στρατιωτικούς.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος τους ΔΣΑ Δ. Βερβεσός αναφερόμενος στη ζοφερή κατάσταση για τα δικαιώματα των Τούρκων πολιτών που επικρατούν στη γείτονα ειδικά μετά και την απόπειρα πραξικοπήματος, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο γεν. γραμματέας της ΕΣΗΕΑ Σταύρος Καπάκος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL