Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C19.2°C
4 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
11.5°C15.6°C
3 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.0°C16.6°C
4 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.9°C17.7°C
3 BF 73%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.8°C16.9°C
2 BF 65%
Ξανά στα δικαστήρια τα μέλη του κινήματος SOS Χαλκιδική
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ξανά στα δικαστήρια τα μέλη του κινήματος SOS Χαλκιδική

Δεν έχει τέλος η ταλαιπωρία μελών του κινήματος SOS Χαλκιδική που διώκονται για τον αγώνα τους να σώσουν τον τόπο τους από τη βέβαιη περιβαλλοντική καταστροφή που θα επιφέρει η ανοιχτή εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές από την Ελληνικός Χρυσός, θυγατρική εταιρεία της καναδικής Eldorado Gold.

Είκοσι τέσσερα άτομα που κατηγορούνται για την υπόθεση «Λάκκου Καρατζά», όπου στις 12 Μαΐου του 2013 πραγματοποιήθηκε μια μαζική κινητοποίηση που διαλύθηκε με ιδιαίτερα βίαιο τρόπο από τις αστυνομικές δυνάμεις, βρέθηκαν χθες εκ νέου στα δικαστήρια έχοντας να αντιμετωπίσουν τον μισό ποινικό κώδικα... Επρόκειτο να δικαστούν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Θεσσαλονίκης, ωστόσο το δικαστήριο έκρινε εαυτόν αναρμόδιο και παρέπεμψε την υπόθεση στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Θεσσαλονίκης (ΜΟΔ), παρατείνοντας την ταλαιπωρία τους. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι αρχικά η υπόθεση αυτή παραπέμφθηκε στο Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πολυγύρου.

Βαρύ κατηγορητήριο

Η δικογραφία, 4.700 σελίδων, περιλαμβάνει, εκτός από τα γεγονότα στην κινητοποίηση στην περιοχή Λάκκος Καρατζά στο όρος Κάκαβος, και άλλα περιστατικά από κινητοποιήσεις κατοίκων της Χαλκιδικής στη Μεγάλη Παναγιά και την Ιερισσό. Οι δικαστές του Πολύγυρου στο παραπεμπτικό τους βούλευμα αποδίδουν βαρύτατες πράξεις στα μέλη του κινήματος, όπως σύσταση συμμορίας (σ.σ.: αρχικά κατηγορούνταν για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης), κατασκευή, προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών υλών, έκρηξη με κίνδυνο για άνθρωπο και πράγματα, βαριά ασκούμενη σωματική βία, διατάραξη κοινής ειρήνης κ.ά. Σύμφωνα με τους συνηγόρους των κατηγορούμενων - μελών του κινήματος, καμία από τις παραπάνω κατηγορίες δεν έχει στοιχειοθετηθεί και όλες στηρίζονται στην καταγραφή τηλεφωνικών συνομιλιών, που «μεταφράστηκαν» αυθαίρετα και κατά πώς βόλευε στις διωκτικές αρχές και την εταιρεία για να «στήσουν» την υπόθεση.

«Η αστυνομία, σε απόλυτη συνεργασία με την εταιρεία, έστησε μια δικογραφία για να τσουβαλιάσει δεκάδες κατοίκους ως κατηγορούμενους και να μας βαφτίσει συμμορία» υποστήριξε μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο της Θεσσαλονίκης ο Βασίλης Κάρλας, ένας από τους κατηγορούμενος. «Πρόκειται για διώξεις φρονηματικού χαρακτήρα» υποστηρίζουν τα μέλη του κινήματος, που πιστεύουν ότι στόχος είναι η διάλυσή του μέσα από την τρομοκράτηση του κόσμου.

Αλληλεγγύη στους 24

Και χθες έξω από το δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης είχε συγκεντρωθεί πλήθος κόσμου προς συμπαράσταση των 24 διωκόμενων. Η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη σε γραπτή δήλωσή της μιλά για την «τραγική καθημερινότητα που επαναλαμβάνεται τα πέντε τελευταία χρόνια στην τοπική κοινωνία της βορειοανατολικής Χαλκιδικής». «Κάθε τόσο και ένα δικαστήριο, κάθε τόσο ακόμη μια δίκη να σφίγγει σαν θηλιά τις περίπου τετρακόσιες οικογένειες αυτών που μπήκαν μπροστά στον αγώνα που δίνει ο τόπος μας να κρατήσει το δικαίωμα να ζούμε ανθρώπινα. Να κρατήσει μακριά τον εφιάλτη της περιβαλλοντικής καταστροφής που επιβάλλει η τερατώδης εξορυκτική βιομηχανία» τονίζει και επισημαίνει ότι «αυτόν τον αγώνα των δικαστηρίων, σκληρή παρακαταθήκη της κυβέρνησης Σαμαρά, της κυβέρνησης της 'με κάθε κόστος' επένδυσης χρυσού, έχουμε όλοι ιερό καθήκον να τον κρατήσουμε ψηλά. Καμιά δίωξη, καμιά εξόρυξη!».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL