Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Αμήχανη η στάση των δημάρχων της Αττικής απέναντι στον «Κλεισθένη Ι»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αμήχανη η στάση των δημάρχων της Αττικής απέναντι στον «Κλεισθένη Ι»

Φωτογραφία αρχείου

Για την Δευτέρα μεταθέτει την απόφασή της η γενική συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ), παρότι το κλίμα του διαμορφώθηκε κλίνει στην διαβούλευση με τον υπουργό Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτη επί του νομοσχεδίου με την επωνυμία “Κλεισθένης Ι”. Η αναβολή αποφασίστηκε σήμερα, ενώ αύριο θα πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση των δημάρχων της χώρας και μεθαύριο θα λάβει χώρα το νέο κοινό συνέδριο δημάρχων και περιφερειαρχών. Να σημειωθεί ότι οι περισσότερες περιφερειακές ενώσεις δήμων ζητούν απόσυρση του νομοσχεδίου, παρότι κρίνουν ότι η δίμηνη διαβούλευση με τον υπουργό μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις για επιμέρους βελτιώσεις σε διατάξεις που αφορούν την καθημερινή λειτουργία των δήμων.

Η κίνηση του προέδρου της ΠΕΔΑ, Γ. Ιωακειμίδη να μεταθέσει την λήψη απόφασης, προέκυψε μετά από παρεμβάσεις αιρετών που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ περί έλλειψης απαρτίας στην έκτακτη γενική συνέλευση. Με την πρόταση αναβολής απόφασης συντάχθηκε τελικώς ο Ν. Σαράντης (ΠΑΣΟΚ). Ο Δημ. Στεργίου – Καψάλης (ΝΔ) αναγκάστηκε να υποχωρήσει παρότι η πρόταση του ήταν πιο διαλλακτική “αδειάζοντας” την σκληρή γραμμή της ΚΕΔΕ, που είχε διαμορφώσει προηγουμένως ο πρόεδρός της Γ. Πατούλης.

Σε αυτό το πνεύμα, ο Γ. Πατούλης, μιλώντας στην έκτακτη γενική συνέλευση αναγκάστηκε επίσης σε αναδίπλωση, υποστηρίζοντας μεν ότι το νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί, αλλά ότι μπορούν δε να γίνει συζήτηση με τον υπουργό επί κάποιων θετικών σημείων και επί των προτάσεων της ΚΕΔΕ. Παράλληλα, έθεσε ως μέτρο πίεσης προς τον υπουργό την διαβούλευση ζητώντας περισσότερες διευκρινίσεις επί της διαδικασίας, ξορκίζοντας το ενδεχόμενο να κατατεθεί το νομοσχέδιο στην Βουλή προ διμήνου.

Κατά την συζήτηση, από όλες τις πλευρές προέκυψε διαφωνία με την υπαγωγή της υπηρεσίας του πρασίνου σε πλατείες, δρόμους κλπ στις ανταποδοτικές υπηρεσίες, υπογραμμίζοντας ότι αυτό θα σημάνει περικοπή των τακτικών κρατικών πόρων των δήμων και αύξηση των δημοτικών τελών. Επίσης, εκφράστηκε διαφωνία για την αυτονόμηση των κοινοτήτων. Παρότι οι δήμαρχοι χαρακτήρισαν θετική την νέα κατηγοριοποίηση των δήμων σε έξι κατηγορίες, ζήτησαν διευκρινίσεις από τον υπουργό για την ανακατανομή της τακτικής χρηματοδότησης, φοβούμενοι ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε νέα περικοπή. Το θέμα της απλής αναλογικής ήταν ψηλά στην ατζέντα με την συντριπτική πλειονότητα των αιρετών να την απορρίπτει ζητώντας μετάβαση σε αναλογικότερο εκλογικό σύστημα, που θα εξασφαλίζει αφ’ ενός κυβερνησιμότητα και αφ’ ετέρου καλύτερη εκπροσώπηση για την δεύτερη παράταξη σε περιπτώσεις που η εκλογική διαφορά από την πρώτη είναι μικρή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL