Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Μέχρι το τέλος του έτους τα υπόλοιπα 30 εκατ. του ανταποδοτικού τέλους για την καθολική υπηρεσία / Άμεση εκταμίευση 15 εκατ. ευρώ προς τα ΕΛ.ΤΑ. από το κράτος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μέχρι το τέλος του έτους τα υπόλοιπα 30 εκατ. του ανταποδοτικού τέλους για την καθολική υπηρεσία / Άμεση εκταμίευση 15 εκατ. ευρώ προς τα ΕΛ.ΤΑ. από το κράτος

Την εκταμίευση προς τα ΕΛ.ΤΑ. ποσού 15 εκατ. ευρώ από τη συνολική ανταποδοτική εισφορά των 45 εκατ. ευρώ για την παροχή της καθολικής υπηρεσίας (για τα έτη 2013, 2014 και 2015) δρομολογεί άμεσα το αρμόδιο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής προκειμένου να εξομαλυνθεί το ζήτημα που προέκυψε με τα χρέη του οργανισμού προς τη ΔΕΗ.

Οι οφειλές των ΕΛ.ΤΑ. συνδέονται με την καθυστέρηση της εταιρείας να αποδώσει προς τη ΔΕΗ τα χρήματα καταναλωτών που είχαν εξοφλήσει τον λογαριασμό τους μέσω αυτής, με αποτέλεσμα η ΔΕΗ με τη σειρά της να καταχωρίζει τους καταναλωτές αυτούς ως ληξιπρόθεσμους οφειλέτες και να χάνουν -όσοι το δικαιούνται- την έκπτωση των 15% (μπορούν να την επανακτήσουν με την προσκόμιση του αποδεικτικού πληρωμής των ΕΛ.ΤΑ).

Από την πλευρά των ΕΛ.ΤΑ. γινόταν εξ αρχής λόγος για "τεχνικές δυσκολίες", οι οποίες δεν επέτρεψαν την έγκαιρη μεταφορά των χρημάτων προς τη ΔΕΗ, καθώς, όπως περιέγραφαν κύκλοι της διοίκησης των Ελληνικών Ταχυδρομείων στην "Αυγή", και στην ίδια την εταιρεία καθυστερούν να εκταμιευτούν τα χρήματα από την ανταποδοτική κρατική εισφορά για την καθολική υπηρεσία που παρέχουν, η οποία ανέρχεται έως και τα 45 εκατ. ευρώ για τα έτη 2013, 2014 και 2015, όπως κατοχυρώθηκε πέρυσι από σχετική τροπολογία του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής.

Από το ποσό αυτό, σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του Νίκου Παππά, δρομολογείται άμεσα η εκταμίευση του ποσού των 15 εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα καταβληθούν και τα υπόλοιπα 30 εκατ. ευρώ. Πάντως, οι ίδιοι συνεργάτες υπογράμμιζαν ότι ήδη με ενέργειες του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής είχε καταβληθεί μέσα στην προηγούμενη χρονιά ένα ποσό περί τα 40 εκατ. ευρώ προς τα ΕΛ.ΤΑ. από οφειλές διαφόρων υπουργείων προς την εταιρεία.

Πάντως, ανεξάρτητα από την καθυστέρηση καταβολής και εκταμίευσης των οφειλόμενων ποσών από και προς κάθε πλευρά, το πρόβλημα με την επίδοση των οφειλών των ΕΛ.ΤΑ. προς τη ΔΕΗ ξεπερνά τον χαρακτηρισμό της τεχνικής δυσκολίας, καθώς και πέρυσι ίδια εποχή είχε προκύψει πρόβλημα με τα χρέη των Ελληνικών Ταχυδρομείων και την απαίτηση της ΔΕΗ να της αποπληρωθούν άμεσα. Και τότε το πρόβλημα είχε λυθεί με παρέμβαση του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, που περιλάμβανε και την άμεση καταβολή 6,6 εκατ. ευρώ από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας προς τα ΕΛ.ΤΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL