Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Αθωώθηκε η αλληλεγγύη στη Λέσβο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αθωώθηκε η αλληλεγγύη στη Λέσβο

Αθωώθηκαν οι τρεις Ισπανοί πυροσβέστες - ακτιβιστές και οι δύο Δανοί ακτιβιστές που κατηγορούνταν για παράνομη διακίνηση ανθρώπων κατά τη διεξαγωγή έρευνας και διάσωσης προσφύγων στη Λέσβο. Πρόκειται για τους Ισπανούς Μανουέλ Μπλάνκο, Χούλιο Λατόρε και Χοσέ Ενρίκε Ροντρίγκες, οι οποίοι ήταν εθελοντές στη ΜΚΟ Proemaid, και για τους Δανούς Μοχάμεντ Αμπασί και Σαλάμ Αλντίν από τη ΜΚΟ Team Humanity.

Είχαν συλληφθεί τον Ιανουάριο του 2016 μετά την προσπάθειά τους να εντοπίσουν μια βάρκα που βρισκόταν σε κίνδυνο και έπειτα αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση.

«Αυτοί οι τρεις πυροσβέστες ήταν στη Λέσβο για να αξιοποιήσουν τις επαγγελματικές και διασωστικές τους δεξιότητες για να σώσουν παιδιά, γυναίκες και άνδρες από τον πνιγμό. Δεν έχουν κάνει τίποτα λάθος και δεν έχουν διαπράξει κανένα έγκλημα. Αυτές οι κατηγορίες πρέπει να αποσυρθούν. Είναι παράλογο να σέρνονται αυτοί οι θαρραλέοι εθελοντές ενώπιον του δικαστηρίου με σουρεαλιστικές κατηγορίες για παράνομη διακίνηση ατόμων καθώς έτσι διακωμωδείται η δικαιοσύνη και αποκαλύπτεται η ηθική σύγχυση εκείνων που προσπαθούν να ποινικοποιήσουν τις πράξεις αλληλεγγύης και να εκφοβίσουν υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι προσπάθειες των ΜΚΟ για τη διάσωση ζωών στη θάλασσα πρέπει να επαινούνται και να υπερασπίζονται» είχε δηλώσει η Μαρία Σεράνο από τη Διεθνή Αμνηστία.

Κομισιόν: Εξαιρέσεις για όσους βοηθούν μετανάστες για ανθρωπιστικούς λόγους

«Η ευρωπαϊκή νομοθεσία επιτρέπει στα κράτη - μέλη να κάνουν εξαιρέσεις για όσους βοηθούν τους μετανάστες για ανθρωπιστικούς λόγους» δήλωσε η εκπρόσωπος της επιτροπής για ζητήματα μετανάστευσης Νατάσα Μπερτό κληθείσα να σχολιάσει τη χθεσινή δίκη.

«Εναπόκειται σε κάθε κράτος - μέλος να εφαρμόσει αυτήν την εξαίρεση σε συγκεκριμένες περιπτώσεις» ανέφερε, ενώ, απαντώντας σε ερώτηση για το εάν η επιτροπή σκοπεύει να αναθεωρήσει το νομικό πλαίσιο, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Κανονισμού του Δουβλίνου, προκειμένου να μην κατηγορούνται μέλη των ΜΚΟ, είπε ότι η εν λόγω νομοθεσία αναθεωρήθηκε τον Μάρτιο του 2017 «ακριβώς για να διασφαλίσει ότι το πλαίσιο αυτό δίνει τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη να κάνουν εξαιρέσεις για τις περιπτώσεις που είναι σαφές ότι πρόκειται περί ανθρωπιστικής βοήθειας».

«Αυτό είναι αρκετό για να εγγυηθεί ότι αυτές οι εξαιρέσεις μπορούν να εφαρμοστούν από τα κράτη - μέλη δίνοντας την επιλογή στις αρμόδιες εθνικές αρχές» κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL