Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.3°C22.4°C
2 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 87%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
18.8°C23.2°C
4 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
29 °C
26.1°C28.8°C
4 BF 24%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.9°C
0 BF 88%
Τέλος στις αμαρτωλές συνεργασίες του ΟΑΣΘ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τέλος στις αμαρτωλές συνεργασίες του ΟΑΣΘ

Δεν δέχεται το ΕΚΘ να διακινεί στα σωματεία τους τις κάρτες πολλαπλών διαδρομών του ΟΑΣΘ με έκπωση 20%, χωρίς οικονομικό όφελος και έτσι η διοίκηση του ΟΑΣΘ βάζει τέλος στη σχετική συνεργασία και θα διανέμει τις κάρτες απευθείας στα σωματεία του ΕΚΘ, κάτι που ήδη εφαρμόζει για τις οργανώσεις της ΕΔΟΘ.

Στο παρελθόν, στις συμβάσεις που υπέγραφε το ΕΚΘ με την προηγούμενη διοίκηση του ιδιωτικού και κρατικοδίαιτου ΟΑΣΘ, ανάμεσα σε άλλα προβλεπόταν το ΕΚΘ να λαμβάνει το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 30.000 ευρώ για τη διακίνηση των εκπτωτικών καρτών στα σωματεία και τα μέλη τους. Η σχετική σύμβαση έληξε και, εν όψει της υπογραφής της καινούργιας, η διοίκηση του ΕΚΘ επέμενε αυτή να προβλέπει και πάλι κάποιο ποσό (σ.σ.: σύμφωνα με πληροφορίες μικρότερο πόσο από εκείνο που προβλέπονταν στις προηγούμενες συμβάσεις) για τη διακίνηση των καρτών, κάτι που η σημερινή διοίκηση του ΟΑΣΘ δεν δέχτηκε.

Αλλαγές στις κάρτες

Έτσι, χθες ο ΟΑΣΘ ανακοίνωσε ότι η διάθεση των εκπτωτικών καρτών πολλαπλών διαδρομών προς τα σωματεία του ΕΚΘ δεν θα πραγματοποιείται από τον Μάιο του 2018 από τα γραφεία του Εργατικού Κέντρου, αλλά από τον ΟΑΣΘ. Ενημερώνει, επίσης, ότι τα συνδικάτα και τα σωματεία θα πρέπει να προσκομίσουν το καταστατικό λειτουργίας τους, την κατάσταση μελών τους που έλαβαν μέρος σε πρόσφατες αρχαιρεσίες επικυρωμένη από δικαστικό αντιπρόσωπο, ενώ μηνιαίως θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά την ονομαστική κατάσταση των ενδιαφερόμενων μελών για την αγορά κάρτας απεριόριστων διαδρομών με την προβλεπόμενη έκπτωση του 20%. Στην κατάσταση υποχρεωτικά θα πρέπει να αναγράφονται ο αριθμός μητρώου μέλους του σωματείου και ο αριθμός μητρώου στελέχους του ΟΑΣΘ. Τέλος, θα πρέπει να καταβάλλουν το ακριβές αντίτιμο των αιτούμενων καρτών.

Ίση μεταχείριση στα σωματεία

«Για εμάς είναι απαράδεκτο να υπάρχουν οικονομικές συναλλαγές με τα σωματεία και τα συνδικάτα. Δεν γίνεται ένας συνδικαλιστικός φορέας να πληρώνεται από έναν φορέα σαν τον δικό μας για να κάνει τη διακίνηση των καρτών απεριόριστων διαδρομών» απάντησε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΘ Σάββας Παναγιωτίδης όταν σε τηλεφωνική μας επικοινωνία τον ρωτήσαμε για τη συγκεκριμένη απόφαση της διοίκησης. Επισήμανε παράλληλα ότι ο ΟΑΣΘ δεν μπορεί παρά να εφαρμόζει την ίση μεταχείριση έναντι των συνδικάτων και των σωματείων, ενώ τόνισε ότι η διακίνηση των καρτών στα σωματεία «είναι μια διαδικασία που μπορεί να την κάνει ο ΟΑΣΘ χωρίς να χρειάζεται να πληρώνει γι’ αυτή την υπηρεσία τους αντίστοιχους συνδικαλιστικούς φορείς, όπως συνέβαινε με την προηγούμενη διοίκηση». Μάλιστα, ανέφερε ως παράδειγμα τα ισχύοντα για την ΕΔΟΘ, που τα μέλη των οργανώσεών της λαμβάνουν τις εκπτωτικές κάρτες διαδρομών του ΟΑΣΘ χωρίς κανένα πρόβλημα από τον περασμένο Σεπτέμβριο. «Με τον ίδιο τρόπο θα εξυπηρετούνται και τα σωματεία του ΕΚΘ» κατέληξε.

Χρέη εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ

Αξίζει να σημειωθεί ότι με το που ανέλαβε η σημερινή διοίκηση τον ΟΑΣΘ, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα και με βάση τα οικονομικά στοιχεία του Οργανισμού ανακάλυψε ότι ΕΔΟΘ και ΕΚΘ χρωστάνε συνολικά μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από τις κάρτες απεριόριστων διαδρομών που προμηθεύονταν για τα μέλη των σωματείων τους. Με λίγα λόγια, δεν απέδιδαν με συνέπεια το αντίτιμο που όφειλαν στον ΟΑΣΘ και το οποίο κανονικά πληρώνουν οι εργαζόμενοι - μέλη των σωματείων και των συνδικάτων. Οι διοικήσεις των δύο μεγαλύτερων συνδικαλιστικών οργανώσεων της Θεσσαλονίκης αναγνώρισαν την οφειλή τους και ήρθαν σε συνεννόηση με τη νέα διοίκηση του ΟΑΣΘ για την αποπληρωμή της. Το ΕΚΘ, το οποίο βρέθηκε ότι χρωστούσε 118.000 ευρώ, δεσμεύτηκε ότι θα αποπληρώσει το σύνολο του χρέους του έως τον Νοέμβριο του 2018, ενώ έκτοτε κατέβαλλε ένα μικρό ποσό για την απομείωσή του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL