Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.5°C
4 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C21.0°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.9°C
3 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
6 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 45%
Επίσκεψη κλιμακίου βουλευτών στη Μυτιλήνη / Λέξη από τη Ν.Δ. για το ρατσιστικό πογκρόμ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επίσκεψη κλιμακίου βουλευτών στη Μυτιλήνη / Λέξη από τη Ν.Δ. για το ρατσιστικό πογκρόμ

Σε Μυτιλήνη και Μόρια βρέθηκε χθες κλιμάκιο βουλευτών της Ν.Δ. στον απόηχο των ακροδεξιών επιθέσεων κατά προσφύγων, για τις οποίες μάλιστα η Ν.Δ. δεν είδε τον ξενοφοβικό και ρατσιστικό χαρακτήρα τους, όπως φάνηκε και στην προχθεσινή συζήτηση στη Βουλή με τον βουλευτή Λέσβου της Ν.Δ. Χαρ. Αθανασίου να κάνει λόγο ακόμα και για ποδοσφαιρικές διαφωνίες κάποιων "ακραίων", συνδυάζοντάς τα φυσικά με την κατάληψη της πλατείας και τη δημόσια προσευχή που απαγορεύεται σαν προσηλυτισμός.

Χθες το κλιμάκιο της Ν.Δ. -αποτελούμενο από τον γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. Λευτέρη Αυγενάκη, την αναπληρώτρια τομεάρχη Μεταναστευτικής Πολιτικής Σοφία Βούλτεψη, τον τομεάρχη Τουρισμού Μάνο Κόνσολα, τον αναπληρωτή τομεάρχη Υγείας, Ιάσονα Φωτήλα και τον βουλευτή Λέσβου Χαράλαμπο Αθανασίου- επισκέφθηκε το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Μόριας.

Σύμφωνα με τις τοπικές ανταποκρίσεις συνάντησε κατοίκους της Μόριας και συζήτησε μαζί τους για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τη γειτνίαση με το ΚΥΤ. Συναντήθηκε επίσης με την περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάννα Καλογήρου και τον δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό και στο τέλος επισκέφθηκε το νοσοκομείο, το Λιμεναρχείο, τον Οργανισμό Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής και το Επιμελητήριο Λέσβου.

Στις δηλώσεις του ο επικεφαλής του κλιμακίου Λευτέρης Αυγενάκης επανέφερε το νεοδημοκρατικό διήγημα περί "ανοικτών συνόρων" με αποτέλεσμα η Ελλάδα να καταντήσει ένα κέντρο μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών προς τη Δυτική Ευρώπη, κατηγορώντας φυσικά την κυβέρνηση ότι δεν έχει κανένα απολύτως σχέδιο για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Όπως είπε, με την παρουσία τους, τα στελέχη της Ν.Δ. αποδεικνύουν έμπρακτα το ενδιαφέρον για τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.

«Εμείς ως Ν.Δ. δεν πρόκειται να ανεχθούμε τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου να γίνουν μόνιμο 'πάρκινγκ' ψυχών, με μόνιμη παρουσία προσφύγων και μεταναστών πολύ μεγαλύτερη από τις αντοχές της τοπικής κοινωνίας και της τοπικής οικονομίας. Είναι αδιαπραγμάτευτη πολιτική προτεραιότητα η διασφάλιση της ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών. Της δικής σας ασφάλειας» τόνισε ο γραμματέας της Ν.Δ. και πρόσθεσε:

«Είναι η ελάχιστη υποχρέωση ενός κράτους δικαίου απέναντι στους πολίτες του. Να μπορείτε να βγαίνετε από τα σπίτια σας, να αισθάνεστε ασφαλείς. Η ασφάλεια είναι προϋπόθεση ελευθερίας και είναι και προϋπόθεση, βέβαια, άσκησης οικονομικής δραστηριότητας».

Επιπλέον ο Λ. Αυγενάκης επανέλαβε τις προτάσεις της Ν.Δ., ενώ κλείνοντας αναφέρθηκε και στο ζήτημα του ΦΠΑ και τόνισε ότι «η Ν.Δ. ήταν που υπερασπίστηκε τον μειωμένο ΦΠΑ και κάποιοι άλλοι, δυστυχώς, τον εκχώρησαν. Και ο μειωμένος ΦΠΑ δεν βρήκε τη θέση του στο κοινωνικό μέρισμα, το οποίο ο κ. Τσίπρας με τόσο μεγάλη άνεση διένειμε -ούτε καν η παράτασή του για έναν χρόνο. Από εκεί και πέρα, όμως, υπάρχει ανάγκη για την εκπόνηση και ενός συγκεκριμένου αναπτυξιακού εργαλείου για να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου».

Γ. Πάλλης: Υποκρισία της Ν.Δ., που επικρότησε τον βομβαρδισμό της Συρίας

"Είναι υποκριτικό για τη Νέα Δημοκρατία, που επικρότησε τον τελευταίο βομβαρδισμό της Συρίας, να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για την προσφυγική κρίση. Αυτοί που επικροτούν βομβαρδισμούς να απολογηθούν στην κοινωνία και τους πολίτες για τα αποτελέσματά τους.

Εμείς οφείλουμε να προασπίσουμε τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων, ντόπιων και προσφύγων, με ισορροπία και όπου υπάρχουν προβλήματα -γιατί υπάρχουν- καλούμε τις υγιείς δημοκρατικές δυνάμεις της Βουλής, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας να συμβάλουν σε ένα σχέδιο εξισορρόπησης και άμβλυνσης των προβλημάτων" σχολίασε στην "Α" ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Πάλλης με αφορμή τις δηλώσεις Αυγενάκη.

Η αύξηση των ροών και η κατάληψη στην πλατεία έχει ξαναγίνει. Στο νησί υπάρχει μια διάχυτη γκρίνια για την παρουσία των προσφύγων στην πλατεία και ότι έπρεπε να λήξει η κατάληψη.

Είχαν προηγηθεί και τα εγκαίνια γραφείων του ΛΑΟΣ το σαββατοκύριακο, όπου παρέστησαν ο Γ. Καρατζαφέρης και ο Ν. Μίχος. Τα ακραία στοιχεία πάτησαν στην ατμόσφαιρα που επικρατούσε στην πόλη και, σε συνδυασμό και με όλα τα άλλα, ήταν μια καλή ευκαιρία, σημείωσε επίσης ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζοντας επίσης "απαράδεκτη" και "παραποίηση γεγονότων" την εικόνα που παρουσίασε ο Χ. Αθανασίου στη Βουλή.

"Η τελετή της υποστολής της σημαίας έχει εργαλειοποιηθεί από ακραία στοιχεία" τόνισε στην "Α" ο Γ. Πάλλης συμπληρώνοντας ότι "εκκρεμεί η δίωξη των φασιστοειδών" και υπογραμμίζοντας ότι "εάν έσπαγε ο αστυνομικός κλοιός γύρω από τους πρόσφυγες, θα κινδύνευαν ανθρώπινες ζωές". "Είχαμε συντονισμένες και με διάρκεια επιθέσεις για ώρες" είπε.

Οργανωμένη ομάδα "50-70 ατόμων", που ήταν "αποφασισμένοι να σκοτώσουν", φωτογραφίζουν πληροφορίες της "Α". Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για πολύ συγκεκριμένους κύκλους, που μέσω Facebook αλλά και του τοπικού Τύπου κατά καιρούς δημιουργούν κλίμα του είδους "το νησί βουλιάζει" ή "να προστατεύσουμε τα σπίτια μας". Κατά τις ίδιες πηγές μάλιστα δεν λείπουν και αναρτήσεις στο Facebook που ουσιαστικά επιχαίρουν για τα όσα συνέβησαν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL