Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.4°C22.8°C
3 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.2°C20.2°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
13.0°C15.4°C
4 BF 87%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.6°C
2 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.7°C
0 BF 77%
ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ / Συνέλαβαν τα θύματα, ψάχνουν τους θύτες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ / Συνέλαβαν τα θύματα, ψάχνουν τους θύτες

Στο... Διαδίκτυο (!) ψάχνει η αστυνομία τους ακροδεξιούς που επιτέθηκαν στους πρόσφυγες που διαμαρτύρονταν στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη επί πέντε ημέρες και ζητούσαν να τους αφήσουν να φύγουν από το νησί και να εξεταστεί το αίτημα ασύλου τους. Οι πρόσφυγες όμως που διαμαρτύρονταν ειρηνικά... συνελήφθησαν μετά από μια νύχτα επιθέσεων εναντίον τους από τους συγκεντρωθέντες ακροδεξιούς.

Συγκεκριμένα, 120, στην πλειονότητά τους Αφγανοί, πρόσφυγες συνελήφθησαν με τις κατηγορίες της απείθειας και της παράνομης κατάληψης δημόσιου χώρου. Με τις ίδιες κατηγορίες συνελήφθησαν και δύο αλληλέγγυοι Έλληνες σύμφωνα με την αστυνομία. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν υπήρξε καμία σύλληψη, ούτε καν προσαγωγή έστω και ενός εκ των επιτιθέμενων ακροδεξιών που επιτέθηκαν ακόμα και με ναυτική φωτοβολίδα σε οικογένειες προσφύγων, γιατί στην πλατεία Σαπφούς δεν βρισκόταν μόνο άνδρες αλλά και γυναίκες και παιδιά.

Ουσιαστικά, η αστυνομία γύρω στις 5.30 το πρωί με επιχείρηση -που σημαίνει ότι είχε καταναγκαστικό χαρακτήρα- προσήγαγε, για την "προστασία" τους, όπως αναφέρει η αστυνομική ενημέρωση, όλους τους ευρισκόμενους πρόσφυγες στο Αστυνομικό Μέγαρο της Μυτιλήνης. Οι άνδρες τελικά συνελήφθησαν με τις παραπάνω κατηγορίες και από τη δικογραφία "αφαιρέθηκαν", κατά αστυνομικές πηγές, οι γυναίκες και τα παιδιά.

Κατά τα άλλα, οι πληροφορίες από την αστυνομία ανέφεραν χθες ότι για τον εντοπισμό των επιτιθέμενων ακροδεξιών οι έρευνες είναι "σε φάση ταυτοποίησης από το οπτικοακουστικό υλικό που υπάρχει στο Διαδίκτυο", ενώ σχετικά με τις πληροφορίες από τις τοπικές ανταποκρίσεις ότι ανάμεσα στους δράστες του ξενοφοβικού πογκρόμ υπήρχαν και μέλη των συνδέσμων ποδοσφαιρικών ομάδων, η αστυνομία απαντούσε χθες ότι εξετάζει και αυτή την πληροφορία.

Έτοιμοι για όλα

Όλα ξεκίνησαν αμέσως μετά τις 7.30 μ.μ. την Κυριακή, την ώρα δηλαδή της υποστολής της σημαίας. Υπήρχε διαδικτυακό κάλεσμα μάλιστα να παραστεί κόσμος εκεί σε ένδειξη συμπαράστασης στους κρατούμενους στις τουρκικές φυλακές Έλληνες στρατιωτικούς. Ένα από τα καλέσματα που κυκλοφόρησε στο Facebook έγραφε: "19.30 προκυμαία Μυτιλήνης. Όλοι στην υποστολή της ελληνικής σημαίας. ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΟΛΑ".

Σύμφωνα με πληροφορίες, όντως στις 7.30 μ.μ., μετά την υποστολή, γύρω στα 250 άτομα κινήθηκαν προς την πλατεία Σαπφούς όπου βρισκόταν οι πρόσφυγες που διαμαρτύρονταν ειρηνικά. Σταδιακά γύρω από την πλατεία έφτασαν και άλλοι κάτοικοι που ζητούσαν την αποχώρηση των προσφύγων από την πλατεία, κάποιοι από τους οποίους όμως αποχώρησαν σύμφωνα με πληροφορίες όταν ξεκίνησαν τα επεισόδια. Μετά τις 10 το βράδυ, σύμφωνα με την αστυνομία, ξεκίνησαν πια οι επιθέσεις των συγκεντρωμένων ακροδεξιών κατοίκων, οι οποίοι εν μέσω ρατσιστικών, ξενοφοβικών συνθημάτων και συνθημάτων - προσβολών προς την ισλαμική πίστη -προφανώς για να προκαλέσουν μια πιθανή αντίδραση και από τους πρόσφυγες- και προτροπών σε βία, πετούσαν αντικείμενα, πέτρες, μπουκάλια προς τους πρόσφυγες. Μάλιστα, πετάχτηκε και ναυτική φωτοβολίδα που ευτυχώς δεν σκότωσε κανέναν.

Οι πρόσφυγες και οι αλληλέγγυοι κάτοικοι που έσπευσαν σε βοήθεια των πρώτων σχημάτισαν ανθρώπινες αλυσίδες βάζοντας στο κέντρο της πλατείας τις γυναίκες και τα παιδιά ώστε να τους προστατεύσουν, ενώ κρατώντας κουβέρτες προσπαθούσαν να γλιτώσουν τα παιδιά από τις πέτρες των επιτιθέμενων ακροδεξιών.

Γύρω από τον κλοιό αυτό, τα ΜΑΤ είχαν σχηματίσει τον δικό τους κλοιό. Η ένταση συνεχίστηκε μέχρι τις 4 το πρωί, με τα ΜΑΤ να κάνουν χρήση χημικών και τους ακροδεξιούς να βάζουν φωτιές σε κάδους αλλά και να κυνηγούν πρόσφυγες και μετανάστες στα σοκάκια γύρω από την πλατεία σύμφωνα με τοπικές ανταποκρίσεις. Η αστυνομία έκανε λόγο για 10 τραυματίες, 9 πρόσφυγες και έναν Έλληνα, ωστόσο οι τοπικές ανταποκρίσεις έκαναν λόγο για τουλάχιστον 30 άτομα που πήγαν στο νοσοκομείο.

Διασπείροντας τον φόβο και το μίσος

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Διαδίκτυο κυκλοφορεί βίντεο με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη και τον Ν. Μίχο, τον χρυσαυγίτη βουλευτή που αποχώρησε από τη Χ.Α. και προσχώρησε στο κόμμα του Γ. Καρατζαφέρη, να μιλούν στις 21 Απριλίου -την προηγουμένη του πογκρόμ- σε καφενείο της Λέσβου και να αναφέρονται σε "σχέδιο αποχριστιανισμού και ισλαμοποίησης", ενώ, σπέρνοντας το μίσος και τον φόβο, ο Ν. Μίχος λέει "έχουν το στιλ των τζιχαντιστών", προσθέτοντας ότι "όλοι είναι σε μάχιμες ηλικίες". Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που κλιμάκιο χρυσαυγιτών ή άλλων ακροδεξιών περιοδεύει στη Λέσβο και στα άλλα νησιά σπέρνοντας το μίσος, τον φόβο και την ξενοφοβία.

Προπηλακισμοί και εναντίον δημοσιογράφων της ΕΡΤ

Στο μεταξύ, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου - Ηπείρου - Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ) καταδικάζει τον προπηλακισμό που δέχθηκαν από ακροδεξιά στοιχεία κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στην πλατεία Σαπφούς η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Μυρσίνη Τζινέλλη και η δημοσιογράφος Νατάσα Παπανικολάου. "Δεν είναι η πρώτη φορά που οι δημοσιογράφοι της Μυτιλήνης αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας δέχονται ύβρεις, απειλές, ακόμα και σωματική βία στην προσπάθειά τους να αναδείξουν γεγονότα που συνδέονται με το προσφυγικό" επισημαίνουν.

Γ. Πάλλης

«Το εντυπωσιακό στα χθεσινά γεγονότα -πέρα από την ανοχή κάποιων συμπολιτών μας στα φασιστοειδή και τις προτροπές 'να τους κάψουμε'- είναι η διάρκεια και η ένταση των γεγονότων, το μίσος με το οποίο χτυπούσαν και τις αστυνομικές δυνάμεις, που στο βασικό κομμάτι της δουλειάς τους, την προστασία της ανθρώπινης ζωής, είχαν εξαιρετικά αποτελέσματα, προφυλάχθηκαν οι πρόσφυγες και οι αλληλέγγυοι, πέρα από μεμονωμένες περιπτώσεις» δήλωσε χθες Στο Κόκκινο ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Πάλλης.

Τόνισε ότι «το αριθμητικό μέγεθος ήταν εντυπωσιακό για τα μεγέθη της Μυτιλήνης και δεν επέτρεπε στην αστυνομία να αποποιηθεί τον πρώτο και βασικό της ρόλο, τη διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής, ακόμη και γυναικόπαιδων. Τις φωτοβολίδες χθες τις πέταξαν στις κουβέρτες που σκέπαζαν τα μωρά για να προστατευτούν. Πήγαν να κάψουν ζωντανά παιδάκια», ενώ ανέφερε ότι παρών ήταν ο εισαγγελέας.

Αποκάλυψε επίσης ότι αυτοί που ρίχνουν λάδι στη φωτιά για να επωφεληθούν εγκληματικά στοιχεία «δυστυχώς είναι συμπολίτες μας, που κατά το παρελθόν τους έχουμε δει ως στελέχη και σε δημοκρατικές δυνάμεις, και οι υπόλοιπες δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου πρέπει να πάρουν θέση για τα επεισόδια, αν συμφωνούν ή διαφωνούν, όχι να ψελλίζουν στον δρόμο και στις πιάτσες 'δεν πήγαινε άλλο με αυτούς, τι να κάνουμε'. Οφείλουν να πάρουν θέση. Το ξαναλέω, είδαμε ανθρώπους που υπήρξαν ώς και πρόσφατα στελέχη δημοκρατικών κομμάτων» στα επεισόδια κατά των προσφύγων. Μάλιστα, διευκρίνισε ότι η αναφορά του σε αυτά τα κόμματα αφορά «και δημοκρατικότερες δυνάμεις» πέραν της τοπικής παρουσίας της Νέας Δημοκρατίας.

«Η σκληρή πραγματικότητα κάνει τον απλό πολίτη δικαίως να διαμαρτύρεται, καθώς έχει αναγκαστεί να προσαρμόσει τη ζωή του. Όταν έχουμε διπλάσιο αριθμό ανθρώπων στη Μόρια, όταν η κωλυσιεργία της διεκπεραίωσης εγγράφων είναι μεγάλη και ο εγκλωβισμός για πολλούς μήνες, όταν μια μάνα αναγκάζεται να έχει τέσσερις μήνες τα παιδάκια της μέσα σε χώρο που γίνονται διάφορα, λόγω του υπερπληθυσμού -μιλάμε για μια κοινωνία 6.500 αυτή τη στιγμή, υπάρχουν όλοι εκεί μέσα εγώ θα τη δικαιολογήσω να κατέβει και να διεκδικήσει το δίκιο της, να φύγει από εκεί» συνέχισε ο Γ. Πάλλης, προσθέτοντας ότι «έγινε σοβαρή προσπάθεια τις προηγούμενες ημέρες να πειστούν οι άνθρωποι να μετακινηθούν από την πλατεία, γιατί ήταν 'βούτυρο στο ψωμί' φασιστοειδών και ηλιθίων, βορά στα χέρια τους, να υπάρξουν προβλήματα. Πρέπει να καταλάβουν και οι πρόσφυγες ότι οποιαδήποτε παράκαμψη της σειράς, αυτής που αργεί και τους εγκλωβίζει, δεν μπορεί να γίνει επιλεκτικά λόγω του τρόπου της απαίτησής τους».

Σπ. Γαληνός

"Όταν βλέπουμε το γεγονός που έγινε χθες στην πλατεία Σαπφούς, στην ουσία βλέπουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος. Το δάσος είναι ότι σε μια πόλη 27.000 - 28.000 κατοίκων ζούνε πάνω από 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες και μάλιστα σε συνθήκες οι οποίες είναι απαράδεκτες για τους ίδιους, που τους ξεσηκώνουν, τους κάνουν να διαμαρτύρονται και τους κάνουν επί της ουσίας να επιδιώκουν να ενοχλήσουν την τοπική κοινωνία για να την ξεσηκώσουν. Ο στόχος τους είναι να φύγουν και να πάνε προς την ηπειρωτική χώρα και από κει στην ευρωπαϊκή χώρα που θέλουν.

Ακόμα κι αυτό που συζητιέται, ότι ήταν κάποιοι ακραίοι ή ακροαριστεροί οι οποίοι δημιούργησαν τα γεγονότα, δεν είναι αληθές. Είναι συνολικά αγανακτισμένη, φοβισμένη και αντιδρά η τοπική κοινωνία διότι βλέπει να ζει σε μια ανοχύρωτη πολιτεία" ανέφερε χθες ο δήμαρχος Λέσβου Σπ. Γαληνός στον Alpha FM, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση εξακολουθεί να είναι άσχημη στη Μόρια. "Είναι κατάσταση που ανά πάσα στιγμή εγκυμονεί επεισόδια μεταξύ των φιλοξενουμένων εκεί και της τοπικής κοινωνίας" πρόσθεσε.

ΣΥΡΙΖΑ: Προσχεδιασμένη εγκληματική ενέργεια

Για "προσχεδιασμένη εγκληματική ενέργεια που μας βρίσκει όλους απέναντι" έκανε λόγο ο ΣΥΡΖΑ, σημειώνοντας ότι το συγκεκριμένο περιστατικό άσκησης βίας κατά ανθρώπων που βρίσκονται στο εξαιρετικά δυσμενές καθεστώς της προσφυγιάς δεν έχει καμία σχέση με το κύμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς που επιδεικνύουν από το 2015 και μετά οι τοπικές κοινωνίες.

"Οι αρμόδιες αρχές πρέπει να προχωρήσουν στον άμεσο εντοπισμό και στη σύλληψη των δραστών. Ο αγώνας για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων θα εξομαλύνει τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στις περιοχές που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της υποδοχής του προσφυγικού ρεύματος" καταλήγουν.

ΚΚΕ: Οργανωμένη επίθεση ακροδεξιών - φασιστικών ομάδων

Για "οργανωμένη επίθεση ακροδεξιών - φασιστικών ομάδων κατά προσφύγων και μεταναστών, που ανάμεσά τους υπήρχαν μικρά παιδιά και γυναίκες" κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ καταδικάζοντάς την. "Ο τρόπος που μεθοδεύτηκε και οργανώθηκε η επίθεση, με τη ρίψη ναυτικών φωτοβολίδων και άλλων επικίνδυνων υλικών, φανερώνει ότι ήταν προσχεδιασμένη. Ο ξυλοδαρμός και ο τραυματισμός δεκάδων προσφύγων δείχνουν την αγριότητα κατά απροστάτευτων ανθρώπων και δημιουργούν εύλογα ερωτήματα εάν επιδίωκαν να υπάρξουν ακόμα και νεκροί" σημειώνουν και επιρρίπτουν ευθύνες στην κυβέρνηση για την "εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Λέσβο και σε άλλα νησιά του Αιγαίου, με τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων - μεταναστών σε απαράδεκτες συνθήκες".

«Τα χθεσινά γεγονότα στη Μυτιλήνη είναι απολύτως καταδικαστέα» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης και πρόσθεσε: «Η επίθεση σε μικρά παιδιά και στις οικογένειές τους προσβάλλει κάθε δημοκρατικό πολίτη». «Τόση βία κι όμως καμία σύλληψη. Οι ακροδεξιοί πρέπει να απομονωθούν. Απαιτείται οργανωμένη αποσυμφόρηση των νησιών για να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή και ειρήνη. Χωρίς άλλη καθυστέρηση ανέφερε.

Την καταδίκη τους εξέφρασαν και οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Η αντίδραση της Ν.Δ.

Από τη Ν.Δ., ο Μιλτ. Βαρβιτσιώτης επιτέθηκε στην κυβέρνηση στην σχετική του δήλωση λέγοντας ότι «με ευθύνη της κυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου η Ελλάδα θυμίζει ανοχύρωτη χώρα. Τα επεισόδια στη Μυτιλήνη δυστυχώς επιβεβαιώνουν τους φόβους μας, διογκώνουν το αίσθημα απώλειας της δημόσιας ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών και πλήττουν τη διεθνή εικόνα της χώρας", ενώ παράλληλα κάλεσε τη κυβέρνηση "να εγγυηθεί τη δημόσια τάξη, να διαχειριστεί επιτέλους αποτελεσματικά το προσφυγικό ζήτημα με άμεσο διαχωρισμό προσφύγων και παράτυπων μεταναστών και να επιβάλει τη νομιμότητα σε όλους τους τομείς χωρίς να αφήνει περιθώρια δράσης σε ακραίες ομάδες».

Ωστόσο, η Νομαρχιακή Επιτροπή της Ν.Δ. στην ανακοίνωσή της, μετά την απαραίτητη καταδίκη κάθε βίαιης ενέργειας "απ’ όπου και να προέρχεται", έφτασε να υποστηρίζει ότι ηθικοί αυτουργοί "δεν είναι εκείνοι που συμμετείχαν, αλλά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ., καθώς και οι συνεργάτες τους στη Λέσβο που οδήγησαν τις καταστάσεις σε αυτό το σημείο".

ΕλΕΔΑ: Τίποτα δεν δικαιολογεί οργανωμένες εκδηλώσεις ρατσιστικής βίας

Την ιδιαίτερη ανησυχία της εξέφρασε και η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ). "Το γεγονός δε ότι, παρά την παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων στο σημείο της επίθεσης, δεν πραγματοποιήθηκε καμία σύλληψη των δραστών της επίθεσης προκαλεί σοβαρά ερωτήματα και χρήζει άμεσης διερεύνησης" σημειώνει η ΕλΕΔΑ, επισημαίνοντας "ότι η εμμονή στην εφαρμογή του γεωγραφικού περιορισμού κινδυνεύει να πλήξει ανεπανόρθωτα την κοινωνική και πολιτική συνοχή των νησιωτικών περιοχών. Η διασύνδεση της ανόδου της ξενοφοβίας και των ρατσιστικών εκδηλώσεων με την κατάσταση υπερσυγκέντρωσης πληθυσμού για μεγάλο διάστημα στα νησιά, ως συνέπεια της εφαρμογής της κοινής δήλωσης Ε.Ε. - Τουρκίας, έχει ήδη υπογραμμιστεί από το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας στην ετήσια έκθεσή του".

Καταλήγοντας, η ΕλΕΔΑ υπογραμμίζει ότι "παρίσταται επιτακτική η ανάγκη, αντί της αμεριμνησίας που επιδεικνύει έως σήμερα ο κρατικός μηχανισμός, να αποδοθεί η πρέπουσα σημασία προκειμένου να αποφευχθούν η αύξηση ακροδεξιών εκφράσεων και η περαιτέρω κοινωνική αποσταθεροποίηση. Και τούτο ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι τίποτα δεν 'δικαιολογεί' τις, οργανωμένες κατά τα φαινόμενα, εκδηλώσεις ρατσιστικής βίας. Η Πολιτεία οφείλει να διαφυλάξει τα έννομα αγαθά που τίθενται σε κίνδυνο αποδίδοντας ευθύνες στους υπεύθυνους της χθεσινής επίθεσης".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL