Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.5°C
1 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.1°C12.6°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C12.7°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.4°C14.1°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
6 °C
5.9°C11.2°C
0 BF 93%
"Προσφέρουν κακές υπηρεσίες στον Β. Δημάκη, είναι μεγάλο λάθος που ακολουθεί αυτόν τον δρόμο"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Προσφέρουν κακές υπηρεσίες στον Β. Δημάκη, είναι μεγάλο λάθος που ακολουθεί αυτόν τον δρόμο"

«Θα φροντίσουμε με κάθε τρόπο για τη ζωή αυτού του ανθρώπου» αλλά είναι μεγάλο λάθος που ακολουθεί το δρόμο της απεργίας πείνας και δίψας, είπε για την υπόθεση του Β. Δημάκη ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Κώστα Σαββόπουλο. Χαρακτήρισε «τρελά πράγματα» τις επιθέσεις προς το υπουργείο Δικαιοσύνης για ένα θέμα στο οποίο δεν έχει κανέναν ρόλο και επεσήμανε το φαινόμενο να χρησιμοποιείται η ίδια φρασεολογία με αυτην της κ. Μπακογιάννη για την άδεια που το ίδιο συμβούλιο έδωσε στον κρατούμενο για την 17Ν Δημήτρη Κουφοντίνα. Ξεκαθάρισε τέλος ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός για αλλαγή του πλαισίου όσον αφορά το βέτο που μπορεί να ασκεί ο εισαγγελέας στα συμβούλια φυλακών.

«Κανέναν» ρόλο δεν έχει το υπουργείο Δικαιοσύνης, στο πλαίσιο της διάκρισης των εξουσιών, στην υπόθεση του αιτήματος του κρατούμενου Β. Δημάκη να του δοθεί άδεια αυτοπρόσωπης φοίτησης στο τμήμα του Πολιτικού της Νομικής Αθηνών, με χρήση του ειδικού ηλεκτρονικού συστήματος εντοπισμού, το γνωστό ως «βραχιολάκι», ξεκαθάρισε ο κ. Κοντονής.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι «θα φροντίσουμε με κάθε τρόπο για τη ζωή αυτού του ανθρώπου», καθώς είναι σε εξέλιξη απεργία πείνας και δίψας του κρατούμενου. Όσον αφορά την επιλογή του να προχωρήσει σε αυτή τη μορφή διεκδίκησης, εκτίμησε ότι «κάνει μεγάλο λάθος που ακολουθεί αυτό το δρόμο».

«Ακούμε από άλλη πλευρά αυτά που μας καταλόγιζε η Μπακογιάννη για την άδεια στον Κουφοντίνα»

Ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι «υπήρξε απόφαση του Συμβουλίου των φυλακών που απέριπτε το αίτημα και μία ακόμη του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών» και «ακούμε κατηγορίες από άλλη πολιτική πλευρά, με ίδια φρασεολογία με αυτή πριν λίγους μήνες, από την Δεξιά και την κ. Μπακογιάννη. Το ίδιο Συμβούλιο είχε δώσει άδεια στον κρατούμενο για την συμμετοχή του στην 17Ν και ανθρωποκτονίες κ. Κουφοντίνα».

«Η Δεξιά και η κ. Μπακογιάννη προσωπικά, μας είχε κατηγορήσει ότι ποδηγετούμε τη Δικαιοσύνη και της υπαγορεύουμε αποφάσεις. Το ίδιο ακούσαμε αυτές τις ημέρες. Αυτή η παραφιλολογία διανθίστηκε με μία φρασεολογία εντελώς άδικη, έφτασαν να λένε "δεν ντρέπεστε, στο υπουργείο Δικαιοσύνης", αυτή η φράση είναι που χρησιμοποίησε και η κ. Μπακογιάννη. Μου κάνει εντύπωση η ταύτιση, όχι μόνο στον πολιτικό λόγο, αλλά και σε αγοραίες εκφράσεις αυτού του επιπέδου», είπε ο κ. Κοντονής, προσθέτοντας ότι «δημοσιογράφοι που κατακεραύνωναν την κυβέρνηση επί τρία χρόνια για τα "φιλελεύθερα" μέτρα που παίρνει στη διαχείριση των φυλακών, βγήκαν ξαφνικά να μας επιτεθούν γιατί η κυβέρνηση δεν προχωράει στην παροχή της άδειας, ενώ δεν έχει καμία αρμοδιότητα».

«Αυτά τα πράγματα είναι τρελά», είπε χαρακτηριστικά, «το χειρότερο, είναι ότι η υπόθεση αυτή ταυτίζεται με την υπόθεση Ρωμανού, που τότε και με μεγάλη συνεισφορά του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν στην αντιπολίτευση, νομοθετήθηκε αυτό που ισχύει τώρα, ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να υποβάλει αίτημα για άδεια, το οποίο κρίνεται πρώτα από το συμβούλιο της φυλακής και μετά από το συμβούλιο πλημμελειοδικών. Βρισκόμαστε μπροστά σε έναν παραλογισμό. Απευθύνονται στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ δεν έχει καμία δυνατότητα να πράξει κάτι. Ο νόμος δεν επιτρέπει καμία παρεμβολή της διοίκησης, υπάρχουν εντεταλμένα όργανα».

«Δεν είναι δυνατόν να απαιτεί με αυτόν τον τρόπο»

Για τις αιτιάσεις περί «ρεβανσιστικής διάθεσης» από την ΓΓ του υπουργείου, ο κ. Κοντονής ήταν επίσης κατηγορηματικός: «γνωρίζω και τον κ. Φυτράκη και τον κ. Δουλάμη, πρόκειται περί κρατικών λειτουργών που έχουν δώσει τα πάντα για να έχουμε φυλακές που ανταποκρίνονται σε ανθρώπινες σταθερές. Γι' αυτό η κυβέρνηση έχει επαινεθεί από τους διεθνείς οργανισμούς, ενώ μέχρι τώρα είχαμε καταδίκες».

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, υπογράμμισε, «έκαναν ό,τι είναι δυνατόν για να έχει δυνατότητα φοίτησης, μάλιστα είχε επαινεθεί και από εμένα, ενώ είχε πάει πολύ καλά και στα μαθήματα του Α΄ εξαμήνου. Δεν τον εμποδίζει τίποτε να επανέλθει με νέο αίτημα εντός των προβλεπόμενων χρονικών ορίων. Δεν είναι δυνατόν όταν ένας κρατούμενος, που έχει πειθαρχικές παραβάσεις για τις οποίες έχει ελεγχθεί, με βαρύ ιστορικό, να απαιτεί με αυτόν τον τρόπο. Οι δικαστές είναι άνθρωποι που έχουν ευθύνη και ελέγχονται για τις αποφάσεις τους.

«Δεν υπάρχει σχέδιο αλλαγής» για τη δυνατότητα βέτο του εισαγγελέα στα συμβούλια φυλακών

Για το αίτημα περί αλλαγής του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου, σχετικά με τη δυνατότητα βέτο που έχει στο συμβούλιο της φυλακής ο εκεί εισαγγελέας, ο κ. Κοντονής είπε πως «ό,τι είναι να συζητηθεί, θα συζητηθεί στο πλαίσιο του νέου σωφρονιστικού κώδικα. Το σχέδιο δεν προβλέπει αλλαγή. Εάν υπάρξει διαφοροποίηση του αντιεισαγγελέα εφετών που προΐσταται του συμβουλίου της φυλακής, το ζήτημα κρίνεται στο δικαστικό συμβούλιο, έχουμε κρίσεις δύο σοβαρών οργάνων, το δεύτερο μπορεί να κρίνει κατά πλειοψηφία. Διασφαλίζονται απολύτως τα δικαιώματα των κρατουμένων».

Επανέλαβε ότι «το ίδιο δικαστικό συμβούλιο και το ίδιο συμβούλιο φυλακής έχει κατηγορηθεί από τη Δεξιά γιατί έδωσε άδεια στον Κουφοντίνα, οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν καμία εμμονή ή ιδεοληψία, λειτουργούν στο πλαίσιο του νόμου και των καθηκόντων τους» και κατέληξε τονίζοντας ότι «αυτό που γίνεται τώρα είναι παραλογισμός, οι επιθέσεις στο υπουργείο Δικαιοσύνης και σε συγκεκριμένους κρατικούς λειτουργούς ξεπερνούν κάθε όριο. Όσοι συμπράττουν σε αυτή την κατεύθυνση, αν θέλουν να βοηθήσουν αυτό τον άνθρωπο, προσφέρουν κακές υπηρεσίες. Εκτός και αν δεν το αντιλαμβάνονται».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL