Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.1°C18.0°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.8°C14.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
11.0°C15.5°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 76%
«Το δικαίωμα στην εκπαίδευση είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα το οποίο ουδείς πρέπει να στερείται»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Το δικαίωμα στην εκπαίδευση είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα το οποίο ουδείς πρέπει να στερείται»

«Το δικαίωμα στην εκπαίδευση είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα το οποίο ουδείς πρέπει να στερείται», τονίζει με δήλωσή του ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής του υπουργείου Παιδείας Γεράσιμος Κουζέλης αναφερόμενος στον απεργό πείνας και δίψας, Βασίλη Δημάκη, προσθέτοντας ότι «παραμένει δε δικαίωμα και για όσους έχουν καταδικαστεί σε φυλάκιση».

Ο ίδιος, σχολιάζει ότι «η περίπτωση του Β.Δημάκη, φοιτητή του τμήματος στο οποίο διδάσκω, πρέπει να τύχει της μέγιστης προσοχής και με κάθε τρόπο να αποφευχθεί η περαιτέρω επιδείνωση της υγείας του».

Σημειώνεται ότι ο κ. Κουζέλης διδάσκει στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών στο ΕΚΠΑ.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΙΕΠ σημειώνει ότι «ως εκπαιδευτικοί οφείλουμε να στηρίξουμε τον Βασίλη Δημάκη στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει τη συνέχιση των σπουδών του. Το δικαιούται και η πολιτεία είναι υποχρεωμένη να βρει τη λύση».

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, όπως ανακοίνωσε η δικηγόρος του απεργού πείνας και δίψας, Ηλέκτρα -Λήδα Κούτρα, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά απέρριψε την προσφυγή για επίσπευση έκδοσης βουλεύματος ώστε να παρακολουθήσει μαθήματα στο Πολιτικό της Νομικής με «βραχιολάκι».

Από την πλευρά του, ο Β.Δημάκης σχολιάζοντας τη νέα εξέλιξη δήλωσε μέσω της υπεράσπισής του:

«Λυπάμαι που η δικαιοσύνη ποδηγετήθηκε τόσο αισχρά εκριζώνοντας τη Δημοκρατία εκ θεμελίων. Δεν έχω να πω τίποτ' άλλο. Είστε στυγνοί δολοφόνοι και η κοινωνία το ξέρει. Τα υπόλοιπα θα τα πει η κοινωνία μετά το θάνατό μου».

«Η απεργία πείνας και δίψας του κρατούμενου Βασίλη Δημάκη θέτει εκ νέου - με δραματικό τρόπο - το ζήτημα της ουσιαστικής άσκησης του δικαιώματος των κρατουμένων στην εκπαίδευση», σημειώνει από την πλευρά της η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι «η απόδοση συγκεκριμένων δικαιωμάτων στους κρατούμενους είναι ουσιαστική για τον εξανθρωπισμό των φυλακών και την πραγμάτωση του ουσιαστικού σκοπού της μελλοντικής ομαλής επανόδου του κρατούμενου στην κοινωνική ζωή.

» Ανάμεσα σε αυτά, το δικαίωμα του κρατούμενου στην εκπαίδευση είναι εμβληματικό, καθώς συμβολίζει με τον πιο εύγλωττο τρόπο την δυνατότητα αλλαγής πορείας της ζωής του κρατούμενου».

Παράλληλα, η ΕΕΔΑ προσθέτει ότι «σε αυτό το πλαίσιο, θα έπρεπε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (από το αρμόδιο υπουργείο ως τα συμβούλια φυλακής) να εξαντλούν κάθε δυνατότητα προκειμένου να διευκολύνεται η ουσιαστική άσκηση του συγκεκριμένου δικαιώματος. Εξ άλλου, εξ όσων έχουν γίνει γνωστά, ο συγκεκριμένος κρατούμενος έχει αξιοποιήσει έως σήμερα ιδιαίτερα θετικά τις δυνατότητες που του παρασχέθηκαν σε σχέση με τις σπουδές του..

» Καταδίκες ή παραβιάσεις όρων που ανάγονται σε πολύ προγενέστερο χρόνο αποτελούν στοιχεία που μπορούν να συνεκτιμηθούν, χωρίς όμως - κατά την εκτίμησή μας - να είναι σε θέση να αντισταθμίσουν τα οφέλη που προκύπτουν από την εκ του σύνεγγυς παρακολούθηση πανεπιστημιακών μαθημάτων, όταν μάλιστα είναι δυνατό να αξιοποιηθεί η δυνατότητα ηλεκτρονικού εντοπισμού μέσω βραχιολιού».

Τέλος, «τονίζουμε το αυτονόητο. Η ανθρώπινη ζωή είναι το υπέρτερο αγαθό. Το γεγονός ότι ένας κρατούμενος συνάνθρωπός μας βρίσκεται σε πραγματικό κίνδυνο ζωής διεκδικώντας να έχει την δυνατότητα να παρακολουθήσει πανεπιστημιακά μαθήματα θα έπρεπε να κινητοποιήσει άμεσα κάθε αρμόδιο», σημειώνει η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL