Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C14.8°C
3 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.9°C
2 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.9°C11.6°C
2 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
13.6°C16.8°C
5 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Αμετανόητη για την ιδιωτικοποίηση του νερού η Ν.Δ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αμετανόητη για την ιδιωτικοποίηση του νερού η Ν.Δ.

Με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ της ιδιωτικοποίησης του νερού και σε ένα «κρεσέντο» νεοφιλελευθερισμού δεν έκρυψε την απέχθειά του σε κάθε τι δημόσιο, την ώρα που η σημερινή κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ έχει διασφαλίσεις ότι οι εταιρείες νερού θα βρίσκονται σε δημόσιο έλεγχο. «Και στην ΕΥΑΘ και στην ΕΥΔΑΠ πρέπει να μπει στρατηγικός επενδυτής” δήλωσε χαρακτηριστικά και υποστήριξε ότι «οι κρατικές επιχειρήσεις που διαχειρίζονται το νερό έχουν αποτύχει», την ώρα που παρουσιάζουν σοβαρά κέρδη, παρά την κοινωνική πολιτική που εφαρμόζουν για τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.

Εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ όλες αυτές τις ημέρες που διάφοροι «γαλάζιοι» παράγοντες της Θεσσαλονίκης επιτίθενται ακόμη και στους ίδιους, αφήνοντας υπονοούμενα ότι ευθύνονται οι ίδιοι για το μέγεθος της ζημιάς στον αγωγό της Αραβησσού, έλεγαν ότι στόχος τους είναι να δυσφημίσουν την εταιρεία για να προωθήσουν την ιδέα της ιδιωτικοποίησης. Και αυτό παρά το ότι διάφοροι «γαλάζιοι» δήμαρχοι, ανάμεσά τους και ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ Λ. Κυρίζογλου, έχουν κάνει εσχάτως «σημαία» τους το νερό ως κοινωνικό αγαθό και ζητάνε να μην περάσει σε ιδιωτικά χέρια, όχι το 51% που κρατά το Δημόσιο, αλλά ούτε το 23% των μετοχών της εταιρείας. Από βουλευτές Θεσσαλονίκης μόνο ο Θ. Καράογλου τάχθηκε υπέρ της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ, ενώ οι υπόλοιποι αν και επιτέθηκαν με σφοδρότητα στη διοίκηση της εταιρείας και στην κυβέρνηση για τα μεγάλα προβλήματα που παρουσίασε η υδροδότηση της πόλης εξαιτίας της βλάβης στον αγωγό της Αραβησσού, δεν τόλμησαν να μιλήσουν για ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ.

Ο πρόεδρος του κόμματός τους χθες πάντως ήταν σαφής. «Και στην ΕΥΑΘ και στην ΕΥΔΑΠ πρέπει να μπει στρατηγικός επενδυτής με ισχυρή εποπτική Αρχή, ώστε να διασφαλιστεί ότι το νερό δεν θα γίνει αντικείμενο οικονομικής εκμετάλλευσης με αυξήσεις στις τιμές του. Οι κρατικές επιχειρήσεις που διαχειρίζονται το νερό έχουν αποτύχει» είπε ο Κ. Μητσοτάκης και για να καθησυχάσει τους εργαζόμενους συμπλήρωσε ότι «στρατηγικός επενδυτής δεν σημαίνει αυτόματα απολύσεις». Για τον ίδιο δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία για την ιδιωτικοποίηση των εταιρειών νερού, παρά μόνο ο τρόπος με τον οποίον θα γίνει.

Καμία περίπτωση ιδιωτικοποίησης από την κυβέρνηση

"Δεν υπάρχει περίπτωση ιδιωτικοποίησης του νερού", τόνισε ο αν. ΥΠΕΝ Σ. Φάμελλος, μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης 93.4 FM στην εκπομπή «Ορθά Κοφτά". "Η υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ αποτελεί μονοσήμαντη επιλογή της κυβέρνησης και αυτό έχει καταστεί σαφές από την πλευρά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού", ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ σημείωσε ότι στο εσωτερικό της Ν.Δ. τουλάχιστον σε επίπεδο Θεσσαλονίκης, υπάρχουν σφοδρότατες διαφωνίες ως προς την ιδιωτικοποίηση του νερού, οι οποίες κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση από την επίσημη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. "Τόσο ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας κ. Κυρίζογλου όσο και οι δήμοι της Θεσσαλονίκης, ανεξάρτητα από την κομματική τους τοποθέτηση, έχουν δηλώσει ότι είναι υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα της ΕΥΑΘ» επισήμανε. Αντίθετα, όπως τόνισε "η θέση της κυβέρνησης είναι ενιαία, πάγια και σταθερή. Το νερό είναι δημόσιο και κοινωνικό αγαθό και δεν ιδιωτικοποιείται. Υπάρχει ήδη σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ΕΥΔΑΠ και από την πλευρά μας θα κατοχυρώσουμε και συνταγματικά το νερό ως κοινωνικό αγαθό".

Αναφορικά με τα προβλήματα που προέκυψαν τις προηγούμενες ημέρες στην υδροδότηση της Θεσσαλονίκης τόνισε ότι υπάρχει ξεκάθαρη πολιτική ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων για την κακή κατάσταση των υποδομών της ΕΥΑΘ, «Το πρόβλημα που προέκυψε στην υδροδότηση της Θεσσαλονίκης είναι η επίπτωση του σχεδίου ιδιωτικοποίησης των προηγούμενων κυβερνήσεων στην ΕΥΑΘ, γιατί προετοίμαζαν την ιδιωτικοποίηση με περιορισμό των δημόσιων υποδομών και μείωση προσωπικού της ΕΥΑΘ", είπε χαρακτηριστικά ο Σωκράτης Φάμελλος. Τόνισε, τέλος, την ανάγκη για «ένα πιο συμπαγές σχέδιο ασφάλειας νερού. Οφείλουμε να παρέχουμε με κοινωνική δικαιοσύνη και προνοητικότητα αυτόν τον πολύτιμο πόρο σε όλους τους Θεσσαλονικείς. Και αυτό το σχέδιο πρέπει να υπάρχει και για τις περιόδους λειψυδρίας, μέχρι να γίνει η επέκταση του διυλιστηρίου».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL