Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.6°C22.4°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.3°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.1°C
6 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.7°C20.9°C
4 BF 35%
ΕΥΑΘ: Όσο υπάρχει η Αραβησσός μπορεί να προκύπτουν προβλήματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΥΑΘ: Όσο υπάρχει η Αραβησσός μπορεί να προκύπτουν προβλήματα

Πάνω από δύο χρόνια θα απαιτηθούν προκειμένου να ολοκληρωθούν τα έργα για την πλήρη υδροδότηση της Θεσσαλονίκης από τον Αλιάκμονα και μέχρι τότε ουδείς μπορεί να εγγυηθεί ότι μεγάλες περιοχές της πόλης δεν θα υποστούν και πάλι το «μαρτύριο της σταγόνας» σε περίπτωση που ο κεντρικός αγωγός της Αραβησσού παρουσιάσει μια μεγάλη βλάβη, σαν αυτήν της περασμένης Τρίτης. Την ίδια ώρα, το «γαλάζιο» κατεστημένο της Θεσσαλονίκης προσπαθεί να ρίξει όλη την ευθύνη στη σημερινή διοίκηση της ΕΥΑΘ και στην κυβέρνηση, ενώ είχαμε και παρέμβαση εισαγγελέα.

Με χθεσινή συνέντευξη Τύπου η διοίκηση της ΕΥΑΘ ζήτησε συγνώμη από το καταναλωτικό κοινό για την ταλαιπωρία του τις προηγούμενες ημέρες, απάντησε σε όλες τις κατηγορίες που εκτοξεύονται εναντίον της, ενώ ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει και μέτρα ελάφρυνσης για τους πληγέντες καταναλωτές. Ο πρόεδρος της εταιρείας Γ. Κρεστενίτης ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά ότι η βλάβη δεν μπορούσε να προβλεφθεί και ότι δεν υπήρχαν νωρίτερα ενδείξεις ότι υπάρχει πρόβλημα με τον αγωγό στο συγκεκριμένο σημείο. Τόνισε ότι ο αγωγός της Αραβησσού, μήκους 55 χιλιομέτρων, για να εξεταστεί εξωτερικά θα πρέπει να αποκαλυφθεί στο σύνολό του, ενώ ο εντοπισμός τυχόν εσωτερικών ζημιών απαιτεί τη διακοπή της υδροδότησης από αυτόν. Διέψευσε τις φήμες ότι η βλάβη πήρε μεγαλύτερη έκταση από κακούς χειρισμούς εκσκαφέα, τονίζοντας ότι επρόκειτο για αστοχία του υλικού, ενώ έκανε σαφές ότι ο μόνος τρόπος για την επιδιόρθωσή της ήταν η αντικατάσταση του τμήματος που έσπασε με μεταλλικό κομμάτι.

Με επιστημονικά κριτήρια

Απαντώντας στις κατηγορίες περί μη δίκαιης κατανομής του νερού τις ημέρες της κρίσης, τόνισε ότι «η υδροδότηση της πόλης δεν έγινε με πολιτικά αλλά με επιστημονικά κριτήρια». Υπενθύμισε ότι το έργο επέκτασης της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Νερού από τον Αλιάκμονα, που θα επιστρέψει στην ΕΥΑΘ να υδροδοτήσει τη Θεσσαλονίκη κατά 100% από τη συγκεκριμένη πηγή, «μελετήθηκε από το υπουργείο Υποδομών, έγινε ο διαγωνισμός το 2012, είχε αναδειχθεί προσωρινός μειοδότης, αλλά δεν προχώρησε η ανάθεση και ανακλήθηκε η ένταξή του στο ΕΣΠΑ(2007-2013) στις 28/7/2014». Συμπλήρωσε ότι η νέα διοίκηση της εταιρείας «ενέταξε το έργο αυτό στο επιχειρησιακό της σχέδιο, αναθεώρησε τις τεχνικές μελέτες που ολοκληρώθηκαν το 2017 και υπέβαλε το έργο για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων της ΠΚΜ».

«Με τις τεχνικές αλλαγές που έγιναν στις μελέτες, το έργο, που τότε κόστιζε 35 εκατ. ευρώ, τώρα θα κοστίσει 26 εκατ. ευρώ. Μόλις υλοποιηθεί το έργο θα ξεκινήσει η τροφοδοσία αποκλειστικά από τον Αλιάκμονα και θα γίνει εφικτή η συντήρηση του αγωγού της Αραβησσού» συμπλήρωσε, ενώ επισήμανε ότι από τη στιγμή που θα αναδειχθεί ανάδοχος του έργου, θα απαιτηθούν 24 μήνες έως τη δοκιμαστική λειτουργία του.

"Γαλάζια" επίθεση στην ΕΥΑΘ

Χθες ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, μαζί με ορισμένους, κυρίως «γαλάζιους», δήμαρχους, συνοδεία και του βουλευτή της Ν.Δ. Κώστα Γκιουλέκα, πήγαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Λάμπρο Τσόγκα για να του ζητήσουν να διερευνηθεί εάν η διοίκηση της ΕΥΑΘ γνώριζε το πρόβλημα και μπορούσε να προβλέψει τη διαρροή. Διατύπωσαν, επίσης, παράπονα περί «άδικης κατανομής» του νερού τις ημέρες της επισκευής του αγωγού. Και τα δύο αυτά θέματα, πάντως, περιλαμβάνονται στην προηγηθείσα αυτεπάγγελτη παρέμβαση του εισαγγελέα. Σε αυτήν ο κ. Τσόγκας ζητάει απαντήσεις σε σειρά ερωτημάτων αναφορικά με την πρόληψη και τη διαχείριση της κατάστασης, για τις συνέπειες στο κοινωνικό σύνολο, αλλά και για τα οικονομικά κονδύλια που διατέθηκαν από την ΕΥΑΘ για τη συντήρηση και τη βελτίωση των υποδομών του δικτύου ύδρευσης. Περιφερειάρχες, δήμαρχοι και ο Κ. Γκιουλέκας επιτέθηκαν στη διοίκηση της ΕΥΑΘ, ενώ ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ Λ. Κυρίζογλου ζήτησε είτε την παραίτηση είτε την άμεση αντικατάστασή της.

Πάντως ο κ. Κυρίζογλου δηλώνει υπέρμαχος της μη ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ, σε αντίθεση με τον υπεύθυνο στρατηγικού σχεδιασμού της Ν.Δ. Τάκη Θεοδωρικάκο, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ μεταξύ άλλων δήλωσε ότι αν είχε ιδιωτικοποιηθεί η ΕΥΑΘ, δεν θα υπήρχαν τα προβλήματα που βίωσαν οι Θεσσαλονικείς...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL