Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Μνήμη "ψαριού" και στην ΕΥΑΘ η Ν.Δ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μνήμη "ψαριού" και στην ΕΥΑΘ η Ν.Δ.

Θεσσαλονίκη. Σήμερα, όπως όλα έδειχναν μέχρι αργά χθες το βράδυ, θα εξομαλυνθεί σταδιακά η υδροδότηση σε όλες τις περιοχές της Θεσσαλονίκης, αφού ολοκληρώθηκαν σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα από την ΕΥΑΘ οι εργασίες της αντικατάστασης του σπασμένου τμήματος του κεντρικού αγωγού της Αραβησσού, που τροφοδοτεί με το 30% την υδροδότηση της πόλης.

Νωρίς χθες το μεσημέρι το νερό της Αραβησσού άρχισε να διοχετεύεται στο σύστημα και πρώτο μέλημα ήταν να γεμίσουν οι κεντρική δεξαμενή στο Δενδροπόταμο και να ολοκληρωθούν άμεσα οι απαιτούμενοι έλεγχοι για την ποιότητά του. Πάντως τα προβλήματα, αν και λιγότερα, συνεχίστηκαν και χθες. Την τριήμερη ταλαιπωρία μεγάλης μερίδας πολιτών και καταστηματαρχών από τις πολύωρες διακοπές νερού, που είναι λογικό να γεννά και εκνευρισμό, έσπευσε από την πρώτη στιγμή να εκμεταλλευτεί η Ν.Δ. και οι "δορυφόροι" της. Φερόμενοι ως "παρθενογενέσεις" στην χώρα και στη Θεσσαλονίκη, για μια ακόμη φορά επιδεικνύουν μνήμη "ψαριού" και εξαπολύουν επιθέσεις στη σημερινή διοίκηση της ΕΥΑΘ και κινούνται στο σλόγκαν "για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ". Και αυτά όταν οι ίδιοι ευθύνονται για την πλήρη εγκατάλειψη του δικτύου της ΕΥΑΘ, την οποία μάλιστα ετοιμάζονταν να ξεπουλήσουν σε ιδιώτες, σχέδιο που ανέτρεψε το κίνημα "SOSτε το νερό". Χαρακτηρίζουν "πρωτοφανή" την ταλαιπωρία της πόλης, όταν πολύ καλά γνωρίζουν ότι το 2004 η Θεσσαλονίκη σε συνθήκες καύσωνα είχε στερέψει για περίπου μια εβδομάδα από νερό, επειδή ο συγκεκριμένος απαρχαιωμένος αγωγός είχε υποστεί αντίστοιχη βλάβη. Όταν πολύ καλά γνωρίζουν ότι οι διοικήσεις που είχαν διορίσει δεν προχώρησαν το σχέδιο για την πλήρη υδροδότηση της Θεσσαλονίκης από τον Αλιάκμονα και το 2013 "πέτυχαν" την απένταξη των απαιτούμενων έργων από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την επέκταση στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού.

Η απένταξη του κρίσιμου έργου

Τα παραπάνω επισημαίνει και η διοίκηση της ΕΥΑΘ τονίζοντας την αναγκαιότητα για την ολοκλήρωση των μεγάλων υδροδοτικών έργων στη Θεσσαλονίκη, τα οποία θα διασφαλίσουν επάρκεια νερού και δικαιότερη διανομή του. "Το έργο επέκτασης της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Νερού από τον Αλιάκμονα, ώστε η Αραβησσός να καταστεί πολύτιμη εφεδρεία, προκηρύχθηκε το 2012, είχε προσωρινό μειοδότη και... απεντάχθηκε το 2013!" υπενθυμίζει ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ Γιάννης Κρεστενίτης και τονίζει ότι "η παρούσα διοίκηση ζήτησε, από την πρώτη κιόλας ώρα, την παραχώρηση της μελέτης. Την αναθεώρησε και την έχει υποβάλει προς ένταξη στο ΕΣΠΑ Κεντρικής Μακεδονίας, αξιολογώντας το έργο τής β’ φάσης της εγκατάστασης ως μείζονος σημασίας για την πόλη". Στο πλαίσιο της προσπάθειας της Ν.Δ. να ρίξει το φταίξιμο στην κυβέρνηση, ο βουλευτής Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή, στην οποία υπονοεί ότι το πρόβλημα ήταν γνωστό και υπήρξε αμέλεια της διοίκησης της εταιρείας και ότι για το μέγεθος της ζημίας ευθύνονται οι εργαζόμενοι και ένας εκσκαφέας. Συγκεκριμένα, ζητάει να απαντηθεί αν "αληθεύει ότι υπήρξε διαρροή, εδώ και τρεις μήνες, από το συγκεκριμένο σημείο του αγωγού", αν αληθεύει "η πληροφορία ότι ο αγωγός έσπασε από άστοχο χειρισμό συγκεκριμένου μηχανήματος εκσκαφής, με αποτέλεσμα το μέγεθος της ζημιάς να πολλαπλασιαστεί κι έτσι να μείνει η Θεσσαλονίκη χωρίς νερό για 24ωρα", και αν "παραμένει ως κύριος αγωγός υδροδότησης της πόλης ο τσιμεντένιος, απαρχαιωμένος της Αραβησσού κι όχι ο νέος αγωγός που φέρνει νερό στην πόλη από τον Αλιάκμονα;".

"Να μας καταθέσει τα στοιχεία του ο κ. Καλαφάτης"

Μιλώντας στην "Αυγή" ο Γ. Κρεστενίτης ζητάει από τον βουλευτή της Ν.Δ. "αν έχει τέτοια στοιχεία, να μας τα καταθέσει". "Η πληροφορια ότι υπήρξε μεγαλύτερη καταστροφή του αγωγού από μηχάνημα εκσκαφής είναι εντελώς λανθασμένη" τονίζει, ενώ αναφορικά με την προ τριμήνου διαρροή δηλώνει πως "πρώτη φορά ακούγεται κάτι τέτοιο".

"Ο κ. Καλαφάτης ως βουλευτής Θεσσαλονίκης θα όφειλε να γνωρίζει ότι ο αγωγός της Αραβησσού δεν είναι ο βασικός για την υδροδότηση της Θεσσαλονίκης και ότι η πόλη τροφοδοτείται από δύο πηγές, τον Αλιάκμονα και την Αραβησσό. Ούτε το νερό της πρώτης ούτε της δεύτερης από μόνο του επαρκεί για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών της Θεσσαλονίκη", επισήμανε ως προς το τρίτο ερώτημα του "γαλάζιου" βουλευτή. Σημείωσε, επίσης, ότι η ζημιά αποκαλύφθηκε, διαπιστώθηκε και επισκευάστηκε από συνεργεία της ΕΥΑΘ και ότι ο συνεργαζόμενος εργολάβος προσέφερε τα εκσκαφικά μηχανήματα για τις απαραίτητες χωματουργικές εργασίες. Ανέφερε ακόμη ότι η ΕΥΑΘ έχει ένα επενδυτικό πλάνο 170 εκατ. ευρώ που προβλέπει κι άλλα, μικρότερα έργα, που θα βελτιώσουν το υπάρχον δίκτυο και θα εξορθολογίσουν στο σύνολό του το υδροδοτικό σύστημα και τόνισε ότι "για μας το νερό είναι κοινωνικό αγαθό. Η δημόσια διαχείρισή του μπορεί να διασφαλίσει αυτόν τον χαρακτήρα και να λειτουργήσει ανταποδοτικά προς τους πολίτες, την τοπική κοινωνία και βεβαίως τους μετόχους της ΕΥΑΘ, για τους οποίους θα προτείνουμε στην Τακτική Γενική Συνέλευση διανομή μερίσματος συνολικού ποσού 8,02 εκατ. ευρώ (0,221 ευρώ ανά μετοχή)".

Στο μεταξύ, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της εταιρείας, η ΕΥΑΘ παρουσιάζει "αύξηση καθαρών κερδών 32% στο σύνολο της οικονομικής χρήσης 2017, με σταθερό κύκλο εργασιών, συνεπές πρόγραμμα κοινωνικής πολιτικής, σημαντικά όμως μειωμένα τα λειτουργικά (κατά 69%) και τα έξοδα διοίκησης (κατά 9,47%)".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL