Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.3°C18.4°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.8°C16.6°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.2°C15.0°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.5°C16.8°C
4 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.9°C15.9°C
2 BF 55%
Ένα νέο παραγωγικό μοντέλο μαζί με την τοπική κοινωνία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ένα νέο παραγωγικό μοντέλο μαζί με την τοπική κοινωνία

Η Κεντρική Μακεδονία, η μεγαλύτερη σε έκταση περιφέρεια της χώρας, με επτά περιφερειακές ενότητες και δεύτερη σε πληθυσμό, ανέκαθεν χαρακτηριζόταν ως ένας «ευλογημένος τόπος», όμως μέχρι και σήμερα δεν κατάφερε να αξιοποιήσει επαρκώς τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της και να αποκτήσει ένα συνεκτικό αναπτυξιακό - παραγωγικό μοντέλο, που θα δίνει προοπτική ευημερίας στις τοπικές κοινωνίες. Αυτό ακριβώς θα αναζητηθεί στο 11ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση με θέμα «Κεντρική Μακεδονία: Πόλος Ανάπτυξης - Πύλη Συνεργασίας» που ξεκινά τη Δευτέρα το πρωί, στο ξενοδοχείο «Γκραν», στα δυτικά της Θεσσαλονίκης, και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη με την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Και άλλες φορές στο παρελθόν επιχειρήθηκε να συσταθεί μια «αναπτυξιακή ατζέντα» για τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία. Αυτό δεν κατέστη εφικτό διότι όλες οι πρωτοβουλίες έρχονταν «από τα πάνω» και είχαν ελάχιστη επαφή με την πραγματικότητα και τις δυνατότητες της περιοχής. Πιο πολύ στόχευαν στον εντυπωσιασμό και όχι στην ουσία, ενώ διαχρονικά τοπικοί άρχοντες και παραγωγικοί φορείς δεν κατάφεραν να συνεννοηθούν ακόμη και για τα πιο απλά πράγματα.

Από πρωτεύουσα των Βαλκανίων, ουραγός

Έτσι η Θεσσαλονίκη, που τη δεκαετία του ’90, με τις καθεστωτικές αλλαγές στα Βαλκάνια, προοριζόταν τάχα για «πρωτεύουσα των Βαλκανίων» με σημαίνοντα ρόλο στην ενδοχώρα τους, με τις πολιτικές που άσκησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά και οι υπερσυντηριτικές τοπικές αρχές, μετατράπηκε σε μια πόλη φοβική, κλειστή και με σύνδρομα «καταδίωξης», χαρακτηριστικά που διατήρησε μέχρι που διαφέντευε η τριάδα Παπαγεωργόπουλου - Ψωμιάδη - Άνθιμου. Μέχρι και σήμερα η Θεσσαλονίκη και η Κεντρική Μακεδονία αναζητούν τη νέα τους παραγωγική ταυτότητα. Μια μεγάλη περιφέρεια που διαθέτει τον έφορο μακεδονικό κάμπο, ποτάμια, βουνά, θάλασσες, σοβαρά πανεπιστήμια, πλούσια ιστορία, αλλά και μεγάλες κοινωνικές ανισότητες, αυξημένη ανεργία σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας, μια περιφέρεια που χρόνια τώρα πορεύεται στην τύχη και χωρίς σχέδιο. Η Ημαθία, η Πιερία, το Κιλκίς, η Χαλκιδική, οι Σέρρες και η Πέλλα, δεν μπορούν να επισκιάζονται από τη Θεσσαλονίκη και οι τοπικοί φορείς θα πρέπει να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις για την ανάπτυξη των περιοχών τους, στο συνέδριο. Μένει να το δούμε...

Ένα σχέδιο από τα «κάτω»

Το προηγούμενο διάστημα, πάντως, στις συναντήσεις που έγιναν στο Γραφείο Πρωθυπουργού της Θεσσαλονίκης ενόψει του Περιφερειακού Συνεδρίου για την Κεντρική Μακεδονία, από τους δημοτικούς άρχοντες και τους τοπικούς φορείς ακολουθήθηκε η λογική της καταγραφής χρόνιων προβλημάτων (μικρών ή σοβαρών), κλαδικών αιτημάτων και όχι προτάσεων για αναπτυξιακές δράσεις και συνέργειες. Σκοπός του συνεδρίου, το οποίο συνδιοργανώνεται με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπως τονίζεται από κυβερνητικές πηγές, είναι η σε βάθος διερεύνηση των παραγωγικών δυνατοτήτων, ώστε να τεθούν ποιοτικοί και ποσοτικοί στόχοι για την αναπτυξιακή προοπτική της Κεντρικής Μακεδονία, στο πλαίσιο ενός συνεκτικού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης. Ένα σχέδιο που δεν θα προκύψει από τα «πάνω», αλλά ύστερα από διαβούλευση με τους παραγωγικούς φορείς, τους ΟΤΑ και τις τοπικές κοινωνίες για την δίκαιη ανάπτυξη. Τέλος, να σημειωθεί ότι, με αφορμή το Αναπτυξιακό Συνέδριο, σωματεία που πρόσκεινται κυρίως στο ΠΑΜΕ και συλλογικότητες της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς έχουν εξαγγείλει διαδηλώσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL