Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Τρικλοποδιές από το φέουδο των άμισθων υποθηκοφυλάκων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τρικλοποδιές από το φέουδο των άμισθων υποθηκοφυλάκων

"Το θεσμικό κατάλοιπο του 18ου αιώνα της οιονεί μισθώσεως δημόσιας υπηρεσίας", κατά τον εύστοχο χαρακτηρισμό της αιτιολογικής έκθεσης του Νόμου 4512/2018, με τον οποίο συγκροτήθηκε ο νέος φορέας δημόσιου χαρακτήρα, το Ελληνικό Κτηματολόγιο, επιχειρεί να εμποδίσει τη μετάβαση από το αναχρονιστικό προσωποκεντρικό σύστημα μεταγραφών και υποθηκών στο κτηματοκεντρικό του αποδεικτικού Κτηματολογίου.

Ο λόγος για τους άμισθους ειδικούς υποθηκοφύλακες, οι οποίοι με προσφυγές στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών και στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητούν να παγώσει η διαδικασία την οποία ξεκίνησε ο νέος φορέας για τη στελέχωσή του. Ήτοι την αποστολή στις 13 Φεβρουαρίου προς 160 άμισθους υποθηκοφύλακες πρόσκλησης προς υποβολή αίτησης μεταφοράς και ένταξης στον φορέα εφόσον το επιθυμούν, καθώς η σχετική αίτηση πρέπει να υποβληθεί σε έναν μήνα από τη δημοσίευση του παραπάνω νόμου (18 Ιανουαρίου).

Έως τώρα έχουν κατατεθεί δύο προσφυγές αναστολής στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών μαζί με αίτηση ακύρωσης, από ισάριθμους υποθηκοφύλακες και αίτηση αναστολής, πάλι με αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ από 64 υποθηκοφύλακες και την "Ένωση Αμίσθων Υποθηκοφυλάκων". Κοινό αίτημα να εκδοθούν προσωρινές διαταγές αναστολής εκτέλεσης των προσκλήσεων έως τη 13η Μαρτίου.

Στους 64 προσφεύγοντες-ουσες περιλαμβάνονται 25 της Αττικής (π.χ. υποθηκοφυλακεία Κορωπίου, Παλαιού Φαλήρου, Γλυφάδας, Σπάτων, Αμαρουσίου, Νίκαιας, Νέα Σμύρνης, Λαυρίου κ.ά.). Αν οι άμισθοι υποθηκοφύλακες αρνηθούν να ενταχθούν στον φορέα του Κτηματολογίου, δεν μένουν στον δρόμο. Προβλέπεται ο διορισμός τους ως δικηγόρων στο Πρωτοδικείο ή συμβολαιογράφων εφόσον υπάρχει κενή θέση. Αν πουν ναι, αναλαμβάνουν θέσεις προϊσταμένων κτηματολογικών γραφείων (θέση διευθυντή), προϊσταμένων υποκαταστημάτων κτηματολογικών γραφείων ή αναπληρωτών προϊσταμένων.

Το πολυσέλιδο δικόγραφο προς το ΣτΕ επικαλείται διάφορους λόγους ακυρότητας, φάσκοντας και αντιφάσκοντας ως προς τον ιδιότυπο ρόλο τους ως δικαστικών λειτουργών και ταυτόχρονα ελεύθερων επαγγελματιών. Ξεχειλίζει δε από απαξία προς τη δημοσιοϋπαλληλική ιδιότητα και περιφρόνηση προς τους συναδέλφους τους, αλλά και τους εργαζόμενους που οι ίδιοι είχαν προσλάβει. Λόγου χάρη υποστηρίζουν πως θίγεται η συνταγματικώς κατοχυρωμένη αρχή της ισότητας διότι στον νέο φορέα εξισώνεται σε επίπεδο αμοιβών ο άμισθος υποθηκοφύλακας Πάτμου ή Καρπάθου με αυτούς στο Παλαιό Φάληρο και τη Γλυφάδα, με "μεγαλύτερο όγκο εργασίας, αλλά και μεγαλύτερες αναλογικές αμοιβές". Εξανίστανται δε καθώς αυτοί "καθίστανται ουσιαστικά συνάδελφοι με τους υπαλλήλους που κάποτε προσέλαβαν ως βοηθούς εκπληρώσεων των καθηκόντων τους". Προφανώς υπερασπίζονται το φέουδό τους, απότοκο του "ιδιαίτερου τρόπου αμοιβής τους", της παρακράτησης αναλογικών και πάγιων τελών από τους συναλλασσόμενους...

Ελληνικό Κτηματολόγιο

Υπενθυμίζεται ότι στο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, το Ελληνικό Κτηματολόγιο, έχουν περιέλθει οι αρμοδιότητες κτηματογράφησης της χώρας, σύνταξης και λειτουργίας του Εθνικού Κτηματολογίου, τήρησης και λειτουργίας του υφιστάμενου, αλλά και οι αρμοδιότητες των έμμισθων και άμισθων υποθηκοφυλακείων της χώρας.

Η εταιρεία του Κτηματολογίου (ΕΚΧΑ Α.Ε.) καταργήθηκε και οι αρμοδιότητές της ασκούνται από την κεντρική υπηρεσία του φορέα. Τα έμμισθα και άμισθα (33 και 357 τον αριθμό, αντιστοίχως) υποθηκοφυλακεία καταργούνται σταδιακά, σε βάθος εικοσιτεσσάρων μηνών, και οι αρμοδιότητές τους μεταφέρονται στις περιφερειακές υπηρεσίες του φορέα. Οι περιφερειακές δομές διαρθρώνονται σε 17 κτηματολογικά γραφεία, στα οποία αναλογούν 185 υποκαταστήματα.

Με τον ιδρυτικό νόμο του Ελληνικού Κτηματολογίου κωδικοποιείται το πλήθος των τελών που εισπράττονται σήμερα από τα υποθηκοφυλακεία και προβλέπεται πλέον αυτό να γίνεται ηλεκτρονικά, όπως και τα αντίστοιχα για την καταχώριση πράξεων στο Εθνικό Κτηματολόγιο (η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους υπολογίζει περίπου στα 36 εκατ. ευρώ ετησίως τα τέλη και δικαιώματα που προέρχονται από τα υποθηκοφυλακεία). Τέλη και δικαιώματα υπέρ του νέου φορέα απαλλάσσονται από ΦΠΑ. Όπως χαρακτηριστικά περιγραφόταν στην αιτιολογική έκθεση, "σήμερα το ύψος των τελών εγγραφής εξαρτάται από το τυχαίο γεγονός της τοπικής αρμοδιότητας έμμισθου ή άμισθου υποθηκοφυλακείου, αφού ο πολίτης καταβάλλει για την εγγραφή της ίδιας πράξης διαφοροποιημένο τέλος προσαυξημένο με ΦΠΑ όταν πρόκειται για εγγραφή σε άμισθο υποθηκοφυλακείο".

Λ. ΣΤΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL