Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.3°C15.9°C
2 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
13 °C
10.8°C14.4°C
5 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
4 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.9°C18.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Πέντε συλλήψεις μελών ναζιστικής οργάνωσης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πέντε συλλήψεις μελών ναζιστικής οργάνωσης

Σε πέντε συλλήψεις νεαρών που είναι, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, μέλη των νεοναζιστικών ομάδων Combat 18 και Ανένταχτοι Μαιάνδριοι Εθνικιστές (ΑΜΕ) προχώρησε χθες η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Οι συλλήψεις δεν αποκλείεται να αυξηθούν όπως και οι προσαγωγές, σύμφωνα με πηγές, καθώς οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής συνεχίζονταν έως και την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές.

Οι έρευνες έγιναν στην Αθήνα, τα Ιωάννινα και τις Σέρρες, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές. Κατα τις έρευνες σε οκτώ σπίτια υπόπτων και προσαχθέντων σε Αθήνα και επαρχία η αστυνομία βρήκε και κατέσχεσε: "Πενήντα (50) κιλά νιτρική αμμωνία, βόμβες μολότοφ, πλήθος κροτίδων, βιβλία και φυλλάδια ακροδεξιού περιεχομένου, σύμβολα (σημαίες ακροδεξιού συμβολισμού), ψηφιακά πειστήρια, μαχαίρια, σπαθί και σουγιάδες, αντιασφυξιογόνος μάσκα, ρόπαλα και σιδερογροθιές, κυνηγετικά όπλα, φιαλίδια βουτανίου και μικροποσότητες ναρκωτικών ουσιών".

Την ώρα που γράφονταν οι γραμμές αυτές σε εξέλιξη βρισκόταν οι έρευνες σε τρία ακόμα σπίτια στην Αττική.

Προσπάθησε να σπάσει τον υπολογιστή για να καταστρέψει στοιχεία

Οι χθεσινές πρώτες πληροφορίες από την επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής έκαναν λόγο για 6 προσαγωγές. Ανάμεσα στις 5 συλλήψεις, οι οποίες στη συνέχεια ανακοινώθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ., κατά πληροφορίες είναι και ένας νεαρός δικηγόρος.

Μάλιστα, αστυνομικές πηγές σημείωναν ότι ο συλληφθείς στο σπίτι του οποίου βρέθηκαν εκρηκτικές ύλες, κατά την αστυνομική επιχείρηση στο σπίτι του, προσπάθησε να σπάσει ένα υπολογιστή, προφανώς στην προσπάθειά του να καταστρέψει στοιχεία.

Στο μικροσκόπιο των αρχών 30 επιθέσεις σε στέκια αλλά και σε γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ

Οι αρχές θεωρούν ότι η ομάδα ευθύνεται για τουλάχιστον 30 επιθέσεις σε αντιφασιστικά στέκια, στέκια αντιεξουσιαστών, ένα κοινωνικό παντοπωλείο, μια βιβλιοθήκη αλλά και στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στο Μενίδι.

Εξετάζεται επίσης η συμμετοχή τους στην παλιότερη, την πρώτη επίθεση εναντίον του ελεύθερου κοινωνικού χώρου Φαβέλα στον Πειραιά, τον Μάρτιο του 2017, όταν πρωτοάνοιξε ο χώρος. Για εκείνη την επίθεση την ευθύνη είχαν αναλάβει στην ιστοσελίδα τους οι Ανένταχτοι Μαιάνδριοι Εθνικιστές (ΑΜΕ). Θυμίζουμε ότι τον Ιανουάριο του 2018 η Αντιτρομοκρατική και πάλι είχε συλλάβει 4 νεαρούς για την εμπρηστική επίθεση στη Φαβέλα τον Αύγουστο του 2017, αλλά αυτές οι συλλήψεις είχαν χρεωθεί σε άλλη ακροδεξιά ομάδα, την Απέλλα. Και σε αυτή την περίπτωση στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν μολότοφ και υλικά για εμπρηστικές επιθέσεις.

Ποια είναι η Combat 18 Hellas

Οι Έλληνες μιμητές, αν όχι παρακλάδι της αγγλικής Combat 18, δρουν τουλάχιστον εδώ και 3 χρόνια. Ένα από τα πιο γνωστά της χτυπήματα είναι η βεβήλωση του μνημείου του Παύλου Φύσσα, οι βανδαλισμοί τον Οκτώβριο του 2015 στο εβραϊκό νεκροταφείο της Νίκαιας. Οι ίδιοι θεωρούν όπως φαίνεται απαραίτητη και τη "διαφήμιση" των ενεργειών τους στο Διαδίκτυο, όπου φτάνουν να ανεβάζουν ακόμα και βίντεο από τις επιθέσεις τους.

Τέτοια "πειστήρια" υπάρχουν από τις επιθέσεις του 2015 στο αντιφασιστικό στέκι Pasamontana, στον Αγρό, στην Αντίπνοια και στο Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Περιστερίου.

Η διαδικτυακή μάλιστα παρουσία τους είχε προκαλέσει και την ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Καραγιαννίδη έπειτα από το δημοσίευμα του XYZ Contagion. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούσε τότε τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη για ποιο λόγο δεν έχουν παρέμβει μέχρι στιγμής οι δικαστικές αρχές ή έστω η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σχετικά με τη βεβήλωση εβραϊκού νεκροταφείου και τις απειλές της μέσω Διαδικτύου.

Κάπου εκεί εξαφανίζεται η δική τους ιστοσελίδα και έκτοτε φαίνεται να φιλοξενούνται από τους "συναγωνιστές" Ανένταχτους Μαιάνδριους Εθνικιστές (ΑΜΕ), με τους οποίους συνεργάζονται όμως και σε επίπεδο δράσης όπως προκύπτει από τις αναλήψεις ευθύνης. Μάλιστα, οι Combat 18 μαζί με τους ΑΜΕ φέρονται να έχουν λάβει μέρος σε επιθέσεις εναντίον σπιτιών Ρομά στο Μενίδι το περασμένο καλοκαίρι με αφορμή τον θάνατο ενός 10χρονου μαθητή από αδέσποτη σφαίρα στην αυλή του σχολείου του.

Σε αποκλειστική συνεργασία με Ανένταχτους Μαιάνδριους Εθνικιστές

Και εδώ έχουμε το εξής παράδοξο, ενώ οι Έλληνες Combat 18 ισχυρίζονται ότι υιοθετούν τη στρατηγική των Άγγλων "συναγωνιστών" τους, την οποία ονομάζουν "ακέφαλη αντίσταση", αυτόνομες ομάδες δηλαδή που δρουν χωρίς κεντρική διοίκηση, όχι μόνο δρουν μαζί με τους ΑΜΕ, αλλά μόλις πριν ένα μήνα ανακοίνωσαν "αποκλειστικότητα" συνεργασίας με ΑΜΕ. Μια ανακοίνωση που προέρχεται, όπως γράφουν, από την "κεντρική διοίκηση"!

Οι ΑΜΕ από την άλλη θεωρούνται ως η οργάνωση του γνωστού «Περίανδρου», δηλαδή του Αντώνη Ανδρουτσόπουλου, που καταδικάστηκε για την απόπειρα ανθρωποκτονίας εναντίον του φοιτητή Δημήτρη Κουσουρή το 1998.

Ο «Περίανδρος» υπήρξε το πρωτοπαλίκαρο του Νίκου Μιχαλολιάκου για πολλά χρόνια και ιδρυτικό στέλεχος της Χρυσής Αυγής. Παρότι κατά την επίθεση εναντίον του Δ. Κουσουρή ο "Περίανδρος" δεν ήταν μόνος του αλλά μαζί με άλλους χρυσαυγίτες, τελικά αυτός καταλήγει στο εδώλιο του κατηγορουμένου, φυγοδικεί για 7 χρόνια και τελικά εμφανίζεται αυτοβούλος και καταδικάζεται. Μετά τη δίωξή του μιλά για προδοσία από τη Χρυσή Αυγή. Οι ΑΜΕ επικρίνουν τη Χρυσή Αυγή ότι κρύβει την ιδεολογική της ταυτότητα.

Οι ΑΜΕ από την άλλη είναι πιο γνωστοί για τα ναζιστικά συνθήματα και τους βανδαλισμούς σε κτήρια.

Σημειώνεται ότι, από την στιγμή που ανακινήθηκε το "Μακεδονικό" ζήτημα, παρατηρείται μια αύξηση στις επιθέσεις - αναλήψεις ευθύνης από τους Combat 18 και των ΑΜΕ στον κοινό, όπως φαίνεται, ιστότοπο. Σε κάποιες υπάρχουν και σαφείς αναφορές στο "Μακεδονικό", ενώ εμφανίζονταν και ονόματα άλλων πυρήνων που αναλάμβαναν την ευθύνη. Στις τελευταίες επιθέσεις για τις οποίες έχουν αναρτήσει ανάληψη ευθύνης είναι για τις καταλήψεις της Λέλας Καραγιάννη και της Άνω / Κάτω Πατησίων.

Νίκος Τόσκας στην "Α": Η παράνομη, φασιστική βία δεν θα μείνει ατιμώρητη

"Πρόκειται για νίκη της δημοκρατικά συντεταγμένης πολιτείας. Η παράνομη, φασιστική βία δεν θα μείνει ατιμώρητη. Η συστηματική και επίμονη προσπάθεια των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας αποδίδει καρπούς και στο μέτωπο της εξάρθρωσης των φασιστικών συμμοριών. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουμε προς κάθε κατεύθυνση. Με την επίμονη δουλειά μας φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε μια ασπίδα νομιμότητας και προστασίας της διαβίωσης των πολιτών" δήλωσε στην "Α" χθες ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.

Σε tweet που ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό, ο Ν. Τόσκας ανέφερε: «Το φασιστικό αυγό του φιδιού δεν θα εκκολαφθεί στον τόπο μας. Η Ελληνική Αστυνομία εργάζεται μεθοδικά για την προστασία της κοινωνίας».

Με tweet αντέδρασε και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, στο οποίο σημείωνε: "Θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας για τις συντονισμένες επιχειρήσεις που οδήγησαν σε συλλήψεις μελών μίας ακροδεξιάς τρομοκρατικής οργάνωσης".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL