Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.3°C19.6°C
1 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.2°C15.5°C
2 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C19.3°C
3 BF 87%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
24.8°C24.8°C
7 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.9°C13.4°C
0 BF 100%
ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΒΙΑ / Το φίδι γεννά ακόμα ...αυγά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΒΙΑ / Το φίδι γεννά ακόμα ...αυγά

«...Θα πεθάνετε, θα σας κάψουμε σήμερα!». Τα στειλιάρια ανεβοκατέβαιναν. Οι πυρσοί ήταν αναμμένοι. Κρανοφόροι έσπαζαν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους. Τα κεφάλια άνοιγαν καταματωμένα. Μέσα από τις πιο μαύρες και τρομακτικές σελίδες της ιστορίας της Χρυσής Αυγής ξεπήδησαν οι εικόνες από την πρόσφατη επίθεση στον κοινωνικό χώρο Φαβέλα του Πειραιά. Επρόκειτο, όπως ανέφεραν τα θύματα, για επίθεση - καρμπόν με αυτή της Χρυσής Αυγής στον κοινωνικό χώρο Αντίπνοια των Πετραλώνων. Και αναπόφευκτα αναρωτιόμαστε: είναι μια επίθεση που σηματοδοτεί την επιστροφή των ταγμάτων εφόδου και ό,τι αυτά εκπροσωπούν μετά από μια μακρά περίοδο όπου τέτοιου είδους περιστατικά είχαν σχεδόν εξαφανιστεί;

Οι ξυλοδαρμοί, τα μαχαιρώματα, τα άγρια κυνηγητά στο κέντρο της Αθήνας -και όχι μόνο- έπαψαν να απασχολούν το αστυνομικό δελτίο, όσο δηλαδή το απασχολούσαν όταν τα θύματα ήταν μετανάστες ή πρόσφυγες. Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα και η δίκη που ακολούθησε με κατηγορούμενους ένα ολόκληρο κοινοβουλευτικό κόμμα με πρωτοφανείς κατηγορίες (κυρίως για εγκληματική οργάνωση) τα άλλαξε όλα. Έμοιαζε σαν να οδήγησε πίσω στα λαγούμια τους τους δράστες άγριων εγκλημάτων τα οποία πολλές φορές ήταν αόρατα για τις αρχές. Η ηγεσία μαζεύτηκε, τα στελέχη έκρυψαν τα στειλιάρια και τις σιδηρογροθιές, τα απλά μέλη άρχισαν να αδειάζουν σιγά σιγά τα άλλοτε σφύζοντα κομματικά γραφεία, που άρχισαν να κλείνουν το ένα μετά το άλλο.

Η Χρυσή Αυγή προσπαθούσε να σώσει ό,τι σώζεται ακόμα και με βοήθεια από το εξωτερικό. Τον Σεπτέμβριο του 2015 επιχείρησε να στήσει τον προεκλογικό της αγώνα με διανομή τροφίμων -φυσικά μόνο για Έλληνες- στα κεντρικά της γραφεία στη Μεσογείων με τη βοήθεια της γνωστής ιταλικής φασιστικής οργάνωσης Casa Pound.

Την ίδια στιγμή, όσο η δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αποκάλυπτε συντριπτικά στοιχεία για τα τάγματα εφόδου και τον ρόλο της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής σε εγκληματικές δράσεις, το κόμμα εμφανιζόταν να «σιωπά» στους δρόμους. Δεν συνέβαινε ωστόσο το ίδιο και εντός της δικαστικής αίθουσας όπου τον περασμένο Φεβρουάριο έγινε ακόμα και εισβολή των ΜΑΤ λόγω γενικευμένων επεισοδίων. Ήταν εκείνη η μέρα, που γνωστός χρυσαυγίτης φώναξε στη Μάγδα Φύσσα «πού είναι τώρα ο Παύλος σου;». Σχεδόν καθημερινές είναι εξάλλου και οι προκλήσεις από την πλευρά της υπεράσπισης με χυδαία σχόλια και υπαινιγμούς που ξεπερνάνε κάθε όριο.

Και η κινητικότητα στον ακροδεξιό χώρο τους τελευταίους μήνες δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη, ειδικά μετά την ανακίνηση του "Μακεδονικού" και τον εμπρησμό της κατάληψης "Libertatia" στη Θεσσαλονίκη. Στην Αθήνα επίσης είχαμε επεισόδια στο συλλαλητήριο για το "Μακεδονικό", μετά το οποίο ομάδα φασιστών επιτέθηκε στην κατάληψη του θεάτρου Εμπρός και απωθήθηκε από την περιφρούρηση του χώρου.

Πέραν αυτών, αμέσως μετά την επίθεση στη Φαβέλα έγινε γνωστή και μια ακόμα απόπειρα φασιστοειδών εναντίον της κατάληψης του Παναιτωλίου στο Κουκάκι, ενώ οι Ανένταχτοι Μαιάνδριοι Εθνικιστές (ΑΜΕ) έγραψαν συνθήματα των νοσταλγών του Χίτλερ στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ Σαλαμίνας. Μάλιστα στην ιστοσελίδα τους αναφέρονται και σε δύο ακόμα επιθέσεις την τελευταία εβδομάδα άλλων ακροδεξιών ομάδων σε δύο καταλήψεις στην Αθήνα, στη Λέλας Καραγιάννη και στην Άνω / Κάτω Πατησίων.

Και δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις συλλήψεις από την Αντιτρομοκρατική των τριών νεαρών που θεωρείται ότι ανήκουν στην "Απέλλα", μια άλλη ομάδα νοσταλγών των ναζί, για την επίθεση του περασμένου Αυγούστου πάλι στον χώρο Φαβέλα, στον οποίο οι πρώτοι που είχαν επιτεθεί ήταν οι ΑΜΕ. Οι συλλήψεις είχαν γίνει για "συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση" και παράβαση "της νομοθεσίας για τις εκρηκτικές ύλες".

Μήπως τελικά οι νοσταλγοί των ναζί ανασυντίθενται και διεκδικούν ξανά τις γειτονιές μας και γι' αυτό επιτίθενται φυσικά πρώτα στις καταλήψεις και τα στέκια με σαφή αντιφασιστικό χαρακτήρα;

Για ακόμα μία φορά είναι σημαντικός ο ρόλος του αντιφασιστικού κινήματος. Του κινήματος εκείνου που ξεσηκώθηκε μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και αποτέλεσε το ισχυρό ανάχωμα για να περιοριστεί η έκχυση του φασιστικού δηλητήριου σε όλη την κοινωνία. Την περίοδο αυτό χρειάζεται όσο ποτέ ενίσχυση, συμπαράσταση και επαγρύπνηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL