Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Κλειστοί οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί τη Δευτέρα / Έντονες διαφωνίες για την ένταξη των προνηπίων στα νηπιαγωγεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κλειστοί οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί τη Δευτέρα / Έντονες διαφωνίες για την ένταξη των προνηπίων στα νηπιαγωγεία

Άκαρπη απέβη η σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών υπό τον Π. Σκουρλέτη για την υπό ψήφιση ρύθμιση αναφορικά με την υποχρεωτική ένταξη των προνηπίων, δηλαδή των παιδιών ηλικίας 4 ετών, στα Νηπιαγωγεία, με την ΠΟΕ- ΟΤΑ και τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Βρεφονηπιαγωγών να προσανατολίζονται σε κλείσιμο των δημοτικών Παιδικών Σταθμών τη Δευτέρα. Στη σύσκεψη συμμετείχαν, εκτός από τον υπουργό Εσωτερικών, ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου και η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θ. Φωτίου, οι οποίοι υπερασπίστηκαν την υποχρεωτικότητα καλώντας όλες τις πλευρές σε διάλογο για την υλοποίηση της διάταξης κατά το μεταβατικό στάδιο, που το προσδιόρισαν σε βάθος τριετίας.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, υπήρξε ένταση, με τους εκπροσώπους της ΠΟΕ-ΟΤΑ να κατηγορούν την ηγεσία της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) για κρυφές συνεννοήσεις με τον υπουργό Παιδείας. Οι εκπρόσωποι της ΔΟΕ, τασσόμενοι υπέρ της θέσης του υπουργού Παιδείας, υποστήριξαν ότι η υποχρεωτική μεταφορά των προνηπίων από τους Παιδικούς Σταθμούς στα Νηπιαγωγεία συνιστά λύση στο πρόβλημα της έλλειψης θέσεων στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, ασχέτως εάν αυτή σχετίζεται με τις επιδοτούμενες θέσεις μέσω του προγράμματος “Εναρμόνιση της Επαγγελματικής με την Οικογενειακή Ζωή”.

Για “προσχηματικό διάλογο” έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΠΟΕ - ΟΤΑ Ν. Τράκας, υποστηρίζοντας ότι “ενώ οι υπουργοί παραδέχθηκαν τα προβλήματα σχετικά με τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό και υποδομές, αφού δεν μπορούν να φτιαχτούν Νηπιαγωγεία μέχρι τον Σεπτέμβριο, μας είπαν, όμως, ότι ο νόμος θα ψηφιστεί τη Δευτέρα και μετά θα κάτσουμε όλοι μαζί στο τραπέζι να συζητήσουμε για τα προβλήματα που θα προκύψουν στην κοινωνία”. “Αυτή η κατάσταση θα αναγκάσει τους γονείς να στείλουν τα παιδιά τους στα ιδιωτικά Νηπιαγωγεία” υποστήριξε ο Ν. Τράκας.

Επικαλούμενη τη σχετική δήλωση του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, όταν πέρυσι τον Μάιο ανέκυψε το ζήτημα, η Λ. Καλαϊτζή, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Βρεφονηπιαγωγών, σημείωσε: “Αναγνωρίζουμε την υποχρεωτικότητα της προσχολικής αγωγής, αλλά πρέπει να υπάρχει δικαίωμα επιλογής για τον γονέα”. Παράλληλα, έκανε λόγο για “αντιστυνταγματικότητα” στη διάταξη για δημιουργία Νηπιαγωγείων μόνο σε 200 δήμους, ενώ εξαιρούνται οι υπόλοιποι 125.

“Όταν δεν δίνεται η δυνατότητα να αποτυπωθούν οι αριθμοί και οι απόψεις μέσα από έναν γόνιμο διάλογο, τότε ο νόμος θα περάσει στα σκοτεινά για να εξυπηρετηθούν άλλα οφέλη” σημείωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, υπογραμμίζοντας ότι “το ζήτημα δεν είναι ότι δεν υπάρχουν θέσεις στους δημοτικούς {αιδικούς Σταθμούς, αλλά ότι δεν επαρκούν οι επιδοτούμενες θέσεις με τα κουπόνια για να καλύψουν τις ανάγκες και συνεπώς απαιτείται αύξηση της χρηματοδότησης”.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΔΟΕ Θαν. Κικινής υποστήριξε ότι “η συζήτηση αφορά το δικαίωμα της υποχρεωτικής εκπαίδευσης για τα παιδιά της ηλικίας των 4 ετών, τη στιγμή που οι δομές των δήμων δεν είναι επαρκείς και δεν είναι δωρεάν. Είναι είτε με κοινοτικούς πόρους είτε με τροφεία”. “Επομένως, εμείς εδώ και δεκαετίες δίνουμε τον αγώνα όχι για τη σχολειοποίηση, αλλά για έναν παιγνιώδη τρόπο μάθησης για τα παιδιά, που τα διευκολύνει στην ένταξή τους στο σχολείο” σημείωσε, αναγνωρίζοντας, όμως, ότι υπάρχει έλλειψη δομών σε Νηπιαγωγεία. Ωστόσο, υποστήριξε ότι “η κυβέρνηση πρέπει να πιεστεί και να φτιάξει”. Ενώ στο ζήτημα της μεταβατικής εφαρμογής της διάταξης σε βάθος τριετίας, ο πρόεδρος της ΔΟΕ είπε: “Εμείς δεν συζητάμε για μεταβατικό στάδιο. Λέμε ότι η δίχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση πρέπει να γίνει τώρα”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL