Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.6°C17.4°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
9.7°C13.8°C
2 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
11.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.9°C
0 BF 76%
1Η COOP EXPO / Αυτοοργανωμένη έκθεση από ΚΟΙΝΣΕΠ στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

1Η COOP EXPO / Αυτοοργανωμένη έκθεση από ΚΟΙΝΣΕΠ στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Στον δρόμο για τον χαρταετό, άμα δεν μας τα χαλάσει ο καιρός, αξίζει να κάνετε την Καθαρή Δευτέρα, μια στάση στο μετρό του Συντάγματος. Διοργανώνεται έκθεση με περισσότερες από 50 κοινωνικές επιχειρήσεις απ' όλη την Ελλάδα, πρωτοβουλία που προέρχεται από τα κάτω, καθώς την εμπνεύστηκαν οι τρεις ΚΟΙΝΣΕΠ, BIOCAMP, ΦΙΛΟΕΡΓΟΣ και IOTEL. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου και εκτός από την Καθαρά Δευτέρα, που η έκθεση θα ανοίξει για το κοινό στις 11 π.μ., το ωράριο λειτουργίας θα είναι 9.00 π.μ. έως 9.00 μ.μ.

"Η 1η Coop Expo αυτο-οργανώνεται στο πλαίσιο της ανάγκης για κινητοποίηση από κάτω προς τα επάνω των ενδιαφερόμενων και της δημιουργίας οριζόντιων ομάδων συμβουλευτικής για την επιχειρηματική ανάπτυξη των κοινωνικών και συνεταιριστικών επιχειρήσεων καθώς και κινητοποίηση για την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σχετικά με τον ρόλο της κοινωνικής οικονομίας", δηλώνουν στην "Αυγή" της Κυριακής οι διοργανωτές.

Την έκθεση του Συντάγματος αναμένεται να ακολουθήσουν σειρά από εκθέσεις σε κεντρικό η περιφερειακό επίπεδο με στόχο "την προβολή των επιχειρήσεων και των αξιών της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας". Όπως μας ξεκαθαρίζεται ευθύς εξ αρχής, "οι συνδιοργανωτές αυτοδεσμεύτηκαν ότι δεν θα έχουν κανένα οικονομικό όφελος".

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να ενισχυθεί η διάδοση της Κ.ΑΛ.Ο. και η ανάπτυξή της και στη χώρα μας. "Οι φορείς κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας με επαρκή υποστήριξη θα μπορέσουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη δημιουργία σταθερών θέσεων απασχόλησης και θα συμβάλουν στην ευημερία του πληθυσμού".

5,4 εκατ. εργαζόμενοι στην Κ.ΑΛ.Ο. στην Ε.Ε

Σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Κ.ΑΛ.Ο. κατέχει ήδη σημαντική θέση. Συνολικά στην Ε.Ε. υπάρχουν 250.000 συνεταιρισμοί οι οποίοι ανήκουν σε 163 εκατομμύρια πολίτες, το ένα τρίτο του πληθυσμού της Ε.Ε. και απασχολούν 5,4 εκατομμύρια άτομα.

Οι συνεταιρισμοί κατέχουν σημαντικά μερίδια αγοράς στους παραγωγικούς τομείς των οικονομιών της Ε.Ε., ακόμη και στον τομέα της φαρμακευτικής και υγειονομικής περίθαλψης:

Γεωργία: 83% στην Ολλανδία, 79% στη Φινλανδία, 55% στην Ιταλία και 50% στη Γαλλία.

Δασοκομία: 60% στη Σουηδία και 31% στη Φινλανδία.

Τραπεζική: 50% στη Γαλλία, 37% στην Κύπρο, 35% στη Φινλανδία, 31% στην Αυστρία και 21% στη Γερμανία.

Λιανικό εμπόριο: 36% στη Φινλανδία και 20% στη Σουηδία.

Φαρμακευτική και υγειονομική περίθαλψη: 21% στην Ισπανία και 18% στο Βέλγιο.

"Εμβαθύνει ο νέος νόμος, αλλά..."

Πριν 1,5 χρόνο περίπου, η κυβέρνηση επιχείρησε να ενισχύσει την Κ.ΑΛ.Ο. με νέα νομοθετική πρωτοβουλία (4430/2016), μια προσπάθεια "εμβάθυνσης στις αρχές της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας", όπως αναγνωρίζουν οι διοργανωτές, υποστηρίζοντας όμως ταυτόχρονα ότι "η κοινωνική οικονομία δεν θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σαν ένα άθροισμα εγχειρημάτων μικρού μεγέθους που προσπαθεί να στριμωχτεί μέσα στην πραγματική οικονομία, για να πετύχει και να πάρει τη θέση που της αξίζει μέσα σε αυτή θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως κλάδος της".

Οι δυσκολίες

Συνεχίζοντας την απαρίθμηση των προβλημάτων, που κρατούν ακόμη την Ελλάδα πίσω, επισημαίνουν ως αναγκαιότητα να λυθούν και να αντιμετωπιστούν τα εξής:

- Η περιορισμένη κατανόηση των συνεταιρισμών και της κοινωνικής οικονομίας από το ευρύ κοινό.

- Η έλλειψη συνεργατικής κουλτούρας.

- Προσιτές και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες για την ίδρυση και υποστήριξη συνεταιριστικών και κοινωνικών επιχειρήσεων.

- Οικονομική υποστήριξη και πρόσβαση σε πηγές χρηματοδότησης για την εκκίνηση και την ανάπτυξη συνεταιριστικών και κοινωνικών επιχειρήσεων.

- Βελτίωση του συντονισμού μεταξύ αρμόδιων υπουργείων και διοικητικών υπηρεσιών.

- Συνδυασμός του σχεδιασμού παραγωγικής ανασυγκρότησης σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο με κινητοποίηση για συμμετοχή των τοπικών αρχών και διοικήσεων.

- Διεθνής δικτύωση των φορέων της κοινωνικής οικονομίας για τη μεταφορά εμπειριών και τεχνογνωσίας από άλλες χώρες.

Στήριξη και από άλλους φορείς

Στην προσπάθεια της 1ης Coop Expo συμβάλλουν ακόμη η ΣΤΑΣΥ Α.Ε. που παραχωρεί τον χώρο και η Αλληλεγγύη για Όλους που έχει αναλάβει τα οργανωτικά έξοδα. Η έκθεση τελεί επίσης υπό την αιγίδα της Ειδικής Γραμματείας Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας και την Τρίτη που θα γίνουν τα επίσημα εγκαίνια αναμένεται να παρευρεθεί και η αν. υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου. "Στην αντίληψή μας η Κ.ΑΛ.Ο. αναπτύσσεται από τα κάτω προς τα πάνω από το ίδιο το πεδίο που γνωρίζει τον χώρο, τα προβλήματα, τις ανάγκες και τις προκλήσεις", τονίζει σχετικά η αν. Υπουργός.

Βγαίνει η πρόσκληση για τα Κέντρα Στήριξης

Σύμφωνα με πληροφορίες της "Α", εντός των επομένων ημερών πρόκειται να βγει η πρόσκληση για τη δημιουργία κέντρων υποστήριξης Κ.ΑΛ.Ο. σε όλη τη χώρα, τα οποία θα συγκροτούνται από τα ίδια τα εγχειρήματα. Η δράση αφορά συνολικά 100 Κέντρα Στήριξης σε όλες τις Περιφέρειες και είναι ύψους 11 εκατομμυρίων ευρώ.

Η ταυτότητα των διοργανωτών

Η ΚΟΙΝΣΕΠ BIOCAMP δραστηριοποιείται συστηματικά με την κοινωνική οικονομία και ιδιαίτερα στους τομείς συμβουλευτικής και σχεδιασμού σύνθετων προγραμμάτων και δράσεων ικανών να υποστηρίξουν την ανάπτυξη και λειτουργία οικοσυστημάτων.

Η ΚοινΣΕπ «IOTEL» δραστηριοποιείται στον τουρισμό. Υλοποιεί πρόγραμμα social franchising στον τουρισμό και επιδιώκει οριζόντια πανελλαδική δικτύωση τουριστικών κοινωνικών επιχειρήσεων με σκοπό τη δημιουργία εθνικού φορέα tour operator.

Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση ΦΙΛΟΕΡΓΟΣ ιδρύθηκε στα τέλη του 2014 από ομάδα Μεσσηνίων που δραστηριοποιείται μεταξύ άλλων στην ευαισθητοποίηση φορέων και συλλογικοτήτων σχετικά με την πολύπλευρη δυναμική του μεσσηνιακού πολιτιστικού, περιβαλλοντικού, γεωργικού και τουριστικού αποθέματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL