Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Έλα να μάθεις στην πλατεία Βάθης...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έλα να μάθεις στην πλατεία Βάθης...

Ο γνωστός στίχος του τραγουδιού της Σωτηρίας Μπέλλου μας παραπέμπει στην πιο κοντινή πλατεία προς την Ομόνοια, την αμφιλεγόμενη ως προς το όνομα πλατεία Βάθης ή Βάθη ή πλατεία της Βάθειας. Βεβαίως, το επίσημο όνομά της, πλ. Ανεξαρτησίας, ελάχιστοι το γνωρίζουν ακόμα κι από τους κατοίκους.

Στην πλατεία αυτή συγκλίνουν οι οδοί Αριστοτέλους, Χαλκοκονδύλη, Μάρνη, Μαιζώνος, Λιοσίων, Μενάνδρου, Καματερού και Καρόλου Ι. Πήρε το όνομά της από τα άλλοτε λιμνάζοντα νερά του χείμαρρου Κυκλοβόρου στο ύψος της σημερινής οδού Μάρνη 1 επειδή στο σημείο εκείνο το έδαφος βάθαινε. Είναι προφανές ότι οι σωστοί όροι είναι Βάθη αντί για Βάθης και Μάρνη αντί για Μάρνης.

Ο Κώστας Μπίρης έγραψε στο βιβλίο του «Αι τοπωνυμίαι της πόλεως και των περιχώρων των Αθηνών»: «Βάθεια και μεταγενέστερα Βάθη: Παλαιά τοπωνυμία προκύψασα από το χαμήλωμα του εδάφους προς την κοίτη του Κυκλοβόρου εις το σημείο όπου εγίνετο η διάβασις του δρόμου του Μενιδιού. Μετά το πέρασμα του ρέματος ο δρόμος εχωρίζετο εις δύο κλάδους κατευθυνόμενους προς το Μενίδι και προς τα Λιόσια» (πρόκειται για τις σημερινές οδούς Αχαρνών και Λιοσίων που ξεκινούν από την πλατεία Βάθης).

Μέχρι την ανακήρυξη της Αθήνας ως πρωτεύουσας του ελληνικού κράτους, η περιοχή ήταν ερημική. Οι πρώτες κατοικίες άρχισαν να εμφανίζονται μετά το 1828. Στη δεκαετία του 1830 εγκαθίστανται και οι πρώτες δημόσιες υπηρεσίες. Σημαντικός σταθμός για την εκκολαπτόμενη τότε συνοικία ήταν η εγκατάσταση στην περιοχή του τέως ηγεμόνα της Μολδαβίας Μιχαήλ Σούτσου. Αγόρασε μία μεγάλη έκταση, όπου και ανέγειρε το ανάκτορό του, το σημερινό Άσυλο της Αγίας Αικατερίνης, μέσα σε έναν τεράστιο κήπο που διαμόρφωσε ο ίδιος. Αργότερα, ο κήπος αυτός κατατμήθηκε σε οικόπεδα απ' όπου και δημιουργήθηκε η εν λόγω συνοικία. Ακολούθησε η διάνοιξη των οδών Αχαρνών, Αλκιβιάδου, Λιοσίων και Μιχαήλ Βόδα προς τιμή του ίδιου, καθώς και η πλατεία Νικολάου Μαυροκορδάτου, ενώ ο χείμαρρος Κυκλόβορος μετασχηματίστηκε σε λεωφόρο Μάρνη, δημιουργώντας έτσι στη μεγάλη συμβολή των οδών την ομώνυμη τριγωνική πλατεία. Παλιότερα την πλατεία αυτή σκίαζε μια τεράστια λεύκα, η περίφημη λεύκα της Βάθειας, η οποία αποκόπηκε το 1926.

Τις τελευταίες δεκαετίες η συνοικία της Βάθη παρασύρθηκε από το ρεύμα υποβάθμισης του κέντρου της πόλης. Πρώτο θύμα, η κατοικία. Η μείωση του πληθυσμού της περιοχής είναι συνεχής και θα ήταν μεγαλύτερη αν δεν υπήρχε η εγκατάσταση των μεταναστών.

* Ο Άγγελος Μανταδάκης είναι υπεύθυνος Πολιτισμού εκ μέρους της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL