Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ / Φώναξαν για την Παλαιστίνια Αχέντ και για κάθε παιδί που έχει συλληφθεί
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ / Φώναξαν για την Παλαιστίνια Αχέντ και για κάθε παιδί που έχει συλληφθεί

"Τον τελευταίο μήνα 17 παιδιά σκοτώθηκαν επί τόπου από Ισραηλινούς στρατιώτες" είπε κατά τη χθεσινή συγκέντρωση που έγινε στην πλατεία στο Μοναστηράκι σε ένδειξη αλληλεγγύης στη 16χρονη Αχέντ Ταμίμι ο πρόεδρος των Παλαιστινίων στην Ελλάδα Αμπού Μοχάμεντ. Αποτύπωσε έτσι το μέγεθος της βιαιότητας από τις ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις εις βάρος όχι μόνο των ενήλικων Παλαιστινίων, αλλά ακόμη και μικρών παιδιών.

Όπως είπε η Α. Ταμίμι, δεν είναι η μόνη ανήλικη που βρίσκεται στη φυλακή, καθώς "υπάρχουν περισσότερα από 300 παιδιά εκεί και σε κέντρα κράτησης", ωστόσο στο πρόσωπό της "συμβολίζονται όλα αυτά τα παιδιά" και το δράμα που βιώνουν "επειδή θέλουν απλά να ζήσουν σε ειρήνη και στην πατρίδα και το σπίτι τους".

Ανταποκρινόμενοι στα καλέσματα της Διεθνούς Αμνηστίας και της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό, Παλαιστίνιοι και αλληλέγγυοι συγκεντρώθηκαν χθες για να διαδηλώσουν ενάντια στον πόλεμο, στις δολοφονίες, τους βασανισμούς και τις παράλογες φυλακίσεις όπως της Αχέντ Ταμίμι. Η 16χρονη βαρύνεται με πληθώρα κατηγοριών, όπως διακεκριμένη επίθεση, παρακώλυση του έργου των στρατιωτών και υποκίνηση βίας. Όλες αυτές οι κατηγορίες προέκυψαν από ένα χαστούκι του κοριτσιού σε πάνοπλο στρατιώτη -το είχε κάνει και όταν ήταν 6 ετών-, ο οποίος μαζί με άλλους στρατιώτες επιχειρούσε να εισβάλει στο σπίτι της οικογένειας. Γι' αυτή της την "άμυνα" κινδυνεύει με 10 χρόνια φυλάκιση στη σημερινή εκδίκαση της υπόθεσης.

Δεν πρόκειται για πρωτοφανή σκληρότητα, υπογράμμισε ο πρόεδρος των Παλαιστινίων και πρόσθεσε ότι "η ιστορία των παιδιών της Παλαιστίνης", εκτός από πολλές φυλακίσεις, έχει πολύ αίμα και θάνατο. Αλησμόνητη, η περίπτωση του οκτάχρονου Μοχάμεντ Αλτούρα, ο οποίος "εκτελέστηκε στην αγκαλιά του πατέρα του".

"Η πραγματικότητα στην Παλαιστίνη είναι αυτή που βλέπεις από τις φωτογραφίες, περισσότερο όμως είναι αυτή που βιώνεις. Αυτή που βιώνεις περιλαμβάνει μια καθημερινότητα χωρίς γκάζι και ρεύμα, με κλειστά νοσοκομεία και σχολεία. Εδώ και έντεκα χρόνια έρχεται το ρεύμα μια φορά τη μέρα για 4 έως 6 ώρες" δήλωσε στην "Αυγή" ο 23χρονος Αμπντάλα, ο οποίος έφυγε πριν από τέσσερα χρόνια από τη Γάζα. "Πολλά ακόμη παιδιά αντιμετωπίζουν ό,τι και η Αχέντ. Παρότι όμως είναι μια γνωστή κατάσταση, όλοι στηρίζουν το Ισραήλ" πρόσθεσε. Ξεριζωμένος και εγκλωβισμένος σε μια χώρα όπου δεν θέλει να παραμείνει, την Ελλάδα, ο Αμπντάλα συνεχίζει να αντιστέκεται όπως μπορεί και όπου βρεθεί αψηφώντας τα τραγικά γεγονότα που πληροφορείται καθημερινά. Όπως και πολλοί συμπατριώτες του. "Αυτή είναι η ζωή μας. Εκεί γεννηθήκαμε και αυτή η 'πρόκληση' μας έλαχε", πρόσθεσε με σιγουριά. Το μέλλον του, μέχρι να φτιάξουν τα πράγματα στην Παλαιστίνη, το φαντάζεται στο Βέλγιο. "Εκεί είναι τα αδέλφια μου και θα ήθελα πολύ να πάω. Οι γονείς μας παραμένουν πίσω".

"Δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη - Λευτεριά στην Αχέντ Ταμίμι", "Νίκη στην Ιντιφάντα - Λευτεριά στην Παλαιστίνη" ήταν τα συνθήματα που φώναζαν κυρίως οι διαδηλωτές, με αρκετούς να κρατούν παλαιστινιακές σημαίες και αρκετά πανό να έχουν το πρόσωπο της Ταμίμι. Από την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό ακουγόταν επίσης το σύνθημα "ΣΥΡΙΖΑ τσιράκια των σιωνιστών - πόλεμο στον πόλεμο των αφεντικών".

Τμήμα Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ: Ενώνουμε τη φωνή μας με όσους υπερασπίζονται ελευθερίες

Παρόντα ήταν πάντως και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Πάνος Λάμπρου από το Τμήμα Δικαιωμάτων. Πριν από τη διαδήλωση το Τμήμα Δικαιωμάτων ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι "ενώνει τη φωνή του με όλους και όλες που απαιτούν την άμεση απελευθέρωσή της και υπερασπίζονται τις ελευθερίες, τα δίκαια αιτήματα και τους αγώνες του παλαιστινιακού λαού". Σημειώνεται ότι η χθεσινή κινητοποίηση συνέπεσε με την επίσκεψη στην Ελλάδα του Προέδρου του Ισραήλ Ρεουβέν Ριβλίν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL