Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.3°C24.2°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C24.7°C
4 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C23.8°C
2 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C21.0°C
2 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.4°C
3 BF 35%
Εικόνες από το 1992 στην Θεσσαλονίκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εικόνες από το 1992 στην Θεσσαλονίκη

Ραντεβού από το παρελθόν στον Λευκό Πύργο, όπου πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο με αίτημα να μη συμπεριληφθεί ο όρος «Μακεδονία» στην ονομασία της ΠΓΔΜ.

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «Ελλάς - Ελλάς-  Μακεδονία», «Όχι στη διπλή ονομασία - Όχι σε νέα προδοσία» και τραγουδούσαν το «Μακεδονία ξακουστή». Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., στο συλλαλητήριο συμμετείχαν 90.000 διαδηλωτές, ενώ «η άφιξη του κόσμου έγινε και με  284 λεωφορεία τα οποία φυλάσσονται σε ασφαλείς χώρους».

Παρόντες στο συλλαλητήριο ήταν ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος και δέκα ακόμη ιεράρχες, σύμφωνα με τους διοργανωτές. «Αδελφοί σε γη και θάλασσες, σε τηλεοράσεις και ραδιόφωνα, στα ανοιχτά περάσματα, φωνάξτε ότι η Μακεδονία ήταν και είναι πατρίδα των Ελλήνων. Όπου Μακεδονία ίσον Ελλάδα και όπου Ελλάδα ίσον Μακεδονία», ανέφερε μεταξύ άλλων ο μητροπολίτης.

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης, Έλενα Ράπτη, Σάββας Αναστασιάδης, Κώστας Καραμανλής του Αχιλλέα, Μαρία Αντωνίου.

Παρών, ακόμη, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης και οι βουλευτές του κόμματος του Μάριος Γεωργιάδης, Γιώργος Λαζαρίδης, Γιάννης Σαρίδης και Αριστείδης Φωκάς. «Ο κ. Τσίπρας, η κα Γεννηματά και ο κ. Μητσοτάκης, δεν πρέπει να δώσουν το όνομα της Μακεδονίας στα Σκόπια. Ο λαός της Μακεδονίας έστειλε σήμερα το δικό του μήνυμα στην Αθήνα και σε όλο τον κόσμο. Να μη ψηφίσει η Βουλή την παράδοση του ονόματος. Αν αυτό συμβεί, η πράξη αυτή θα είναι προδοσία» δήλωσε ο Β. Λεβέντης.

Επίσης, το παρών έδωσαν οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κωνσταντίνος Κατσίκης, Γιώργος Λαζαρίδης και ο αντιπρόεδρος του κόμματος Παναγιώτης Σγουρίδης.

Επίσης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης και πρόεδρος της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας Λάζαρος Κυρίζογλου, πρώην βουλευτές από τον χώρο της Ν.Δ., δήμαρχοι και εκπρόσωποι φορέων.

Οι βουλευτές της Ν.Δ. και ο Απόστολος Τζιτζικώστας περπάτησαν μέσα στο πλήθος, ενώ εκείνοι της Ένωσης Κεντρώων και των Ανεξάρτητων Ελλήνων πήγαν στον χώρο μπροστά και δίπλα από την εξέδρα.

Η παρουσία ανθρώπων της Χρυσής Αυγής ήταν εμφανής σε πολλές γωνιές της πόλης και εντός του συγκεντρωμένου πλήθους.

Από το πλήθος ακούστηκαν αποδοκιμασίες για τους πολιτικούς και το δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη.

Δεκάδες λεωφορεία από όλη την Ελλάδα έφτασαν από το πρωί στη Θεσσαλονίκη εν όψει του συλλαλητηρίου.

Το πρωί λεωφορείο που μετέφερε διαδηλωτές με προορισμό το συλλαλητήριο δέχθηκε επίθεση με πέτρες στο κέντρο της Αθήνας. Τη στιγμή που το λεωφορείο βρισκόταν στην οδό Πανεπιστημίου, άγνωστοι εμφανίστηκαν στη συμβολή με την Εμμανουήλ Μπενάκη και πέταξαν πέτρες, χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάποιος τραυματισμός.

Ποιοι είναι, όμως, οι διοργανωτές, που δικαίως σήμερα νιώθουν περήφανοι για το «κατόρθωμά» τους να συγκεντρώσουν αρκετές χιλιάδες πολίτες στον Λευκό Πύργο; Επισήμως είναι μια κίνηση με την επωνυμία Θερμαϊκός - Ώρα μηδέν, άγνωστη μέχρι χθες στο ευρύ κοινό. Από κοντά η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων, με έδρα το Πετρίτσι Σερρών και με πρόεδρο τον απόστρατο Γιώργο Τάτσιο, σύλλογοι απόστρατων, ακροδεξιές οργανώσεις, αλλά και πολλοί ιερείς που συνιστούν στο χριστεπώνυμο ποίμνιο να δώσει το «παρών» διότι μας (ξανα)παίρνουν τη Μακεδονία που «είναι μία, αδιαίρετος και ελληνική»...

Στους ομιλητές ξεχώρισαν ο γνωστός για τις εθνικιστικές του απόψεις απόστρατος Φράγκος Φραγκούλης και ο «στρατηγικός σύμβουλος" Νίκος Λυγερός. Επίσης και δύο κατά δήλωσή τους «δημοσιογράφοι» και ένας τουφεκιοφόρος ιερέας. Και ενώ διοργανωτές και ομιλητές κινούνται από τα όρια του εθνικιστικού τόξου έως του «γραφικού», ήρθαν πολλοί να τους δώσουν κύρος και υπόσταση, προσδοκώντας και αυτοί σε μικροπολιτικά οφέλη.

Φωτογραφίες: Eurokinissi, ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL