Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.3°C24.2°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C24.7°C
4 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C23.8°C
2 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C21.0°C
2 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.4°C
3 BF 35%
Ραντεβού από το παρελθόν στον Λευκό Πύργο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ραντεβού από το παρελθόν στον Λευκό Πύργο

Εκατό χιλιάδες κόσμο λένε ότι περιμένουν στον Λευκό Πύργο οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου με το αίτημα η Ελλάδα να μη δεχθεί λύση στο θέμα του ονόματος της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας που να περιέχει είτε το όνομα «Μακεδονία» είτε παράγωγό του. Δηλαδή ζητούν από την πολιτική ηγεσία του τόπου, και όχι μόνο από την κυβέρνηση, να επιστρέψει στο 1992 και στην αδιέξοδη πολιτική που είχε ως αποτέλεσμα τη νεκρανάσταση της Ακροδεξιάς και του εθνικισμού στη χώρα, την απομόνωση της Ελλάδας και στο διά ταύτα το γειτονικό κράτος να αναγνωριστεί επισήμως ως «νέτα σκέτα» Μακεδονία από περίπου 130 χώρες, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα, μόνιμα μέλη του Σ.Α. του ΟΗΕ.

Ποιοι είναι, όμως, οι διοργανωτές, που δικαίως σήμερα θα νιώθουν περήφανοι για το «κατόρθωμά» τους να συγκεντρώσουν αρκετές χιλιάδες πολίτες στον Λευκό Πύργο; Επισήμως είναι μια κίνηση με την επωνυμία Θερμαϊκός - Ώρα μηδέν, άγνωστη μέχρι χθες στο ευρύ κοινό. Από κοντά η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων, με έδρα το Πετρίτσι Σερρών και με πρόεδρο τον απόστρατο Γιώργο Τάτσιο, σύλλογοι απόστρατων, ακροδεξιές οργανώσεις, αλλά και πολλοί ιερείς που συνιστούν στο χριστεπώνυμο ποίμνιο να δώσει το «παρών» διότι μας (ξανα)παίρνουν τη Μακεδονία που «είναι μία, αδιαίρετος και ελληνική»... Στους ομιλητές ξεχωρίζουν ο γνωστός για τις εθνικιστικές του απόψεις απόστρατος Φράγκος Φραγκούλης και ο «στρατηγικός σύμβουλος" Νίκος Λυγερός. Θα μιλήσουν και δύο κατά δήλωσή τους «δημοσιογράφοι» και ένας τουφεκιοφόρος ιερέας. Και ενώ διοργανωτές και ομιλητές κινούνται από τα όρια του εθνικιστικού τόξου έως του «γραφικού», ήρθαν πολλοί να τους δώσουν κύρος και υπόσταση, προσδοκώντας και αυτοί σε μικροπολιτικά οφέλη.

Στο συλλαλητήριο θα συμμετέχουν τελικά, και με την «ευλογία» του Κυριάκου Μητσοτάκη, όλοι οι βουλευτές Θεσσαλονίκης (και πιθανόν όχι μόνο της Θεσσαλονίκης) της Ν.Δ., οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, της Ένωσης Κεντρώων και των ΑΝ.ΕΛΛ. Το «παρών» θα δώσουν όλοι ή σχεδόν όλοι οι «γαλάζιοι» δήμαρχοι του Νομού Θεσσαλονίκης, πιθανόν και κάποιοι «πράσινοι», τα οργανωμένα μέλη διάφορων εθνικιστικών αλλά και παραεκκλησιαστικών οργανώσεων, ενώ αίσθηση προκάλεσε το κάλεσμα της ΠΑΕ ΠΑΟΚ για συμμετοχή στο συλλαλητήριο. Μετά από αυτό αντίστοιχες ανακοινώσεις εξέδωσαν και η ΠΑΕ Άρης και ο Ηρακλής. Το «παρών» θα δώσουν και διάφοροι πολιτευτές, κάποιοι από τους οποίους είναι και ανάμεσα στους ομιλητές, που θα επιχειρήσουν να στήσουν, όπως έγινε και στο παρελθόν, πολιτική καριέρα πάνω στο ονοματοδοτικό ζήτημα της ΠΓΔΜ, ενώ βέβαιο είναι ότι πολιτικά «κερδισμένοι» θα βγουν και πάλι οι ακραίοι.

Πέρα από τα 400 μισθωμένα λεωφορεία που, σύμφωνα με τους διοργανωτές, θα φέρουν κόσμο από όλα τα μέρη της χώρας στο συλλαλητήριο, τα ΚΤΕΛ ανακοίνωσαν ότι βάζουν επιπλέον δρομολόγια με εκπτωτικά εισιτήρια για όσους και όσες θέλουν να το ενισχύσουν με την παρουσία τους.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης δεν συμφωνεί με την πολιτική των συλλαλητηρίων, ενώ ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης ουσιαστικά το κατήγγειλε και τάσσεται ανοιχτά υπέρ μιας κοινά αποδεκτής λύσης στο ονοματολογικό, ενώ αποστάσεις πήραν και τα Επιμελητήρια αλλά και η Εκκλησία. Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος επισήμως δεν τάχθηκε υπέρ της διοργάνωσης του συλλαλητηρίου, αλλά λίγες ώρες νωρίτερα τελεί θεία λειτουργία «για τη Μακεδονία μας». Το λογικό είναι οι πιστοί στη συνέχεια να κατευθυνθούν στον Λευκό Πύργο...

Σε κάθε περίπτωση, την επαύριον δύο φωτογραφίες, μία από το συλλαλητήριο του 1992 και μία από το σημερινό, αναπόφευκτα θα συγκριθούν και όλοι θα βγάλουμε τα συμπεράσματά μας...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL