Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
ΣΕΚΑΠ: Ένα βήμα πριν από τη στάση πληρωμών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΕΚΑΠ: Ένα βήμα πριν από τη στάση πληρωμών

Θεσσαλονίκη: Ένα βήμα πριν από την αναστολή πληρωμών βρίσκεται η ΣΕΚΑΠ, ενώ ιδιαίτερα κρίσιμη για το μέλλον της καπνοβιομηχανίας και των 170 εργαζόμενων της είναι η απόφαση που καλείται να λάβει το Διοικητικό Πρωτοδικείο Κομοτηνής ως προς το αίτημα της ΣΕΚΑΠ για την αναστολή των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης σχετικά με το πρόστιμο των 38,2 εκατ. ευρώ που της έχει επιβληθεί για παραβάσεις του τελωνειακού κώδικα κατά την περίοδο του 2009.

Η υπόθεση θα συζητηθεί σήμερα και η διοίκηση της καπνοβιομηχανίας ζητάει την άμεση άρση των περιοριστικών μέτρων έως ότου τελεσιδικήσει το θέμα του προστίμου, προκειμένου κατά το μεσοδιάστημα να μπορεί να διακινεί τα προϊόντα της ομαλά. Επίσης η εταιρεία έχει καταθέσει και αίτηση ανακοπής της ατομικής πρόσκλησης που εστάλη από τις τελωνειακές αρχές για την πληρωμή του προστίμου των 38,2 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ εκκρεμεί η προσφυγή της στο ΣτΕ για το θέμα του προστίμου - μαμούθ.

«Εάν ληφθεί η προσωρινή διαταγή, όπως πιστεύουμε και ελπίζουμε, τότε θα μπορέσει να αντιμετωπιστεί το θέμα ουσιαστικά. Αλλιώς τα προβλήματα θα είναι πάρα πολύ μεγάλα πλέον» δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στον Real FM ο δικηγόρος της ΣΕΚΑΠ Αλέξανδρος Λυκουρέζος.

Ετοιμάζονται (και) για πτώχευση

Αν δεν ξεπεραστεί το πρόβλημα που δημιουργήθηκε ως προς τη διακίνηση των προϊόντων της ΣΕΚΑΠ, τότε, σύμφωνα με όσα αποφάσισε χθες το Δ.Σ. της, η καπνοβιομηχανία φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει σε δήλωση παύσης πληρωμών και σε αναγκαστική πτώχευση. Μάλιστα ορίστηκε ο δικηγόρος Σεραφείμ Σωτηριάδης ως νομικός και ειδικός σύμβουλος για τον χειρισμό των θεμάτων που σχετίζονται με τη διαδικασία της πτώχευσης και παράλληλα τοποθετήθηκε στη θέση του γενικού διευθυντή στης ΣΕΚΑΠ ο Σταύρος Παπασπύρου.

Η καπνοβιομηχανία της Ξάνθης, που ανήκε στην ΑΤΕ και περιήλθε στα χέρια του ομίλου του Ιβάν Σαββίδη επί κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου (2013), ως γνωστόν, καλείται να πληρώσει το υπέρογκο πρόστιμο των 38,2 εκατ. ευρώ για λαθρεμπόριο που έκαναν πέντε χρόνια πριν (σ.σ.: 2008 - 2009) στις εξαγωγές οι τότε διορισμένες διοικήσεις της ΣΕΚΑΠ.

Σύμφωνα με τα όσα έχει δηλώσει κατά καιρούς ο επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης, για το συγκεκριμένο πρόστιμο ενημερώθηκε μόλις τον Φεβρουάριο του 2016, ωστόσο το Εφετείο Κομοτηνής έκρινε ότι θα πρέπει αυτό να πληρωθεί από τη ΣΕΚΑΠ. Στη συνέχεια οι τελωνειακές αρχές της Ξάνθης αρνήθηκαν να παρέχουν την πίστωση φόρου των 28 ημερών που προβλέπει για τις καπνοβιομηχανίες ο Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας με αποτέλεσμα να προκύψει και αδυναμία διακίνησης των προϊόντων της εταιρείας.

Δήμος Ξάνθης: "Τραγικό"

Η περίοδος αβεβαιότητας που διανύει η ΣΕΚΑΠ έχει αναστατώσει την τοπική κοινωνία, η οποία θα πληρώσει βαρύ τίμημα σε περίπτωση «λουκέτου» της καπνοβιομηχανίας . Και αυτό διότι οι 170 εργαζόμενοι θα χάσουν δουλειά και εισόδημα, ενώ τεράστιο θα είναι το χτύπημα και για τους καπνοπαραγωγούς, αλλά και για την αγορά της Ξάνθης.

Το δημοτικό συμβούλιο της Ξάνθης με ψήφισμά του κάνει έκκληση στην κυβέρνηση, στα κόμματα της αντιπολίτευσης και στη Βουλή «για άμεση λύση στο θέμα της ΣΕΚΑΠ, ώστε η καπνοβιομηχανία να μην οδηγηθεί σε πτώχευση».

«Είναι τραγικό σήμερα να κινδυνεύει να βάλει λουκέτο μια υγιής και κερδοφόρα επιχείρηση, που δεν χρωστάει ούτε ένα ευρώ, απασχολεί εκατοντάδες εργαζόμενους, συνεισφέρει εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο στα δημόσια έσοδα και στα ασφαλιστικά ταμεία κι αποτελεί οικονομικό και εργασιακό πνεύμονα για την Ξάνθη και την ευρύτερη περιοχή» τονίζεται στο ψήφισμα.

Παράλληλα οι 170 εργαζόμενοι τονίζουν ότι «υποστηρίζουν με σθένος την αδιάκοπη λειτουργία της ΣΕΚΑΠ στην περιοχή της Θράκης, καθώς και τη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών των καπνοπαραγωγών, αγροτών και εργαζομένων».

Αιχμές προς Ι. Σαββίδη από μικρομετόχους

Την αδιάκοπη λειτουργία της καπνοβιομηχανίας ζητούν με χθεσινή τους ανακοίνωση και οι εργαζόμενοι - μέτοχοι της ΣΕΚΑΠ, οι οποίοι ωστόσο αφήνουν αιχμές κατά της νέας διοίκησης της εταιρείας.

«Είμαστε ένας μέτοχος που, δυστυχώς, με επιλογή της μεγαλομετόχου εταιρείας, κρατηθήκαμε μακριά από κάθε σοβαρή εξέλιξη της πρώην συνεταιριστικής καπνοβιομηχανίας, αποκλειστήκαμε από τη διοίκηση με στέρηση της συμμετοχής μας με ένα μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο και αναγκαστήκαμε να προσφύγουμε στην ελληνική δικαιοσύνη για την προάσπιση του μετοχικού μας συμφέροντος» αναφέρει ο Συνεταιρισμός μετόχων της ΣΕΚΑΠ.

Προσθέτει ότι «την εταιρεία την πονάμε και ξέρουμε, ως πρώην και νυν εργαζόμενοι, μέλη του συνεταιρισμού, ότι πρέπει να κρατηθεί σε λειτουργία. Δεν μας ενδιαφέρει αν οι σημερινές εξελίξεις είναι αθέτηση συμφωνηθέντων ή έλλειψη σωστής επιχειρηματικής πρόβλεψης. Εμείς είμαστε εδώ στα δύσκολα και ζητάμε, για το καλό της τοπικής κοινωνίας, της τοπικής οικονομίας, των εργαζομένων, των καπνοκαλλιεργητών τη συνέχιση και αδιάκοπη λειτουργία της ΣΕΚΑΠ».

Δ. Τζανακόπουλος: Στόχος να μην κλείσει

Τη βούληση της κυβέρνηση να βρεθεί άμεσα λύση, εντός του πλαισίου της έννομης τάξης, για την απρόσκοπτη λειτουργία της ΣΕΚΑΠ και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας εξέφρασε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος. Ερωτηθείς σχετικά τόνισε πως «ο στόχος είναι να μην κλείσει η καπνοβιομηχανία - στο όριο όπου μπορούμε να κινηθούμε και στο πλαίσιο της έννομης τάξης. Θα πάρουμε οποίες πρωτοβουλίες μπορούμε να πάρουμε για να μην χαθούν 170 θέσεις εργασίας».

Συμπλήρωσε δε, μεταξύ άλλων, αναφορικά με δηλώσεις από την πλευρά της επιχείρησης πως «δεν παίρνει εξασφαλίσεις κανένας επενδυτής από την κυβέρνηση. Η δουλειά του κράτους είναι να εγγυάται την ορθή λειτουργία της έννομης τάξης και την εύρυθμη λειτουργία των επενδύσεων».

Πρώτο μέλημα οι θέσεις εργασίας

Τη εκτίμηση ότι βήμα - βήμα θα βρεθούν λύσεις για τη ΣΕΚΑΠ, αλλά και για την ΕΒΣ και τη ΒΦΛ στην Καβάλα εξέφρασε ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας. «Αυτοί που κατέστρεψαν τη ΣΕΚΑΠ έχουν ονοματεπώνυμο και ήταν στους κύκλους της Ν.Δ. Σήμερα γίνεται μία προσπάθεια να βρεθούν λύσεις -προφανώς με τις δυνατότητες που υπάρχουν, καθώς δεν υπάρχουν οικονομικές δυνατότητες από το ίδιο το κράτος να στηρίξει αυτή την ώρα τη λειτουργία αυτών των βιομηχανιών» υποστήριξε.

«Έχουμε προσπαθήσει να διαμορφώσουμε ένα άλλο κλίμα, να σώσουμε αυτές τις επιχειρήσεις και ταυτόχρονα να μπουν σε αναπτυξιακή περίοδο και να κλείσει ο φαύλος κύκλος. (...) Πρώτο μέλημα είναι οι θέσεις εργασίας και ταυτόχρονα η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Πια γίνεται αντιληπτό πού είχαν φτάσει οι εταιρείες, ποιοι τις κατέστρεψαν, πώς λυμαίνονταν τα δάνεια και το τι συνέβαινε την προηγούμενη περίοδο» πρόσθεσε.

Χρέος προηγούμενων διοικήσεων

Ο βουλευτής Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ Γρηγόρης Στογιαννίδης μιλώντας για το θέμα της ΣΕΚΑΠ Στο Κόκκινο τόνισε ότι «η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι ενέργειες χρειάζονται ώστε η συγκεκριμένη επιχείρηση να κρατηθεί και για να λειτουργήσει». Χαρακτήρισε «άδικο» το να καταλογίζεται στην τωρινή διοίκηση το πρόστιμο μαμούθ των 38,2 εκατ. ευρώ από τη στιγμή που «δεν ευθύνεται γι’ αυτό». Υπενθύμισε, τέλος, ότι το πρόστιμο είναι χρέος προηγούμενων διοικήσεων, «που δεν επιτρέπεται να απαλλάσσονται των ευθυνών τους», και επιβλήθηκε λόγω λαθρεμπορίου τσιγάρων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL