Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.1°C23.5°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.3°C17.5°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
16.0°C17.0°C
6 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C21.8°C
3 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.3°C19.9°C
2 BF 45%
Στους... μη Έλληνες δικαιούχους εστίασαν ρεπορτάζ και κοινωνικά δίκτυα / Υπερπλεόνασμα ρατσισμού για το κοινωνικό μέρισμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στους... μη Έλληνες δικαιούχους εστίασαν ρεπορτάζ και κοινωνικά δίκτυα / Υπερπλεόνασμα ρατσισμού για το κοινωνικό μέρισμα

"Μας παίρνουν οι μετανάστες τα επιδόματα" είναι η "γραμμή" που παίζει από χθες για το κοινωνικό μέρισμα στο "Πρώτο Θέμα", στο Newsbomb και σε άλλες ιστοσελίδες και μέσα ενημέρωσης, αφού πρώτα προηγήθηκε "αποκαλυπτικό" ρεπορτάζ του Alpha. Η "αποκάλυψη" συνίσταται στο ότι "ένας στους δέκα δικαιούχους είναι αλλοδαπός" και στο ότι το κοινωνικό μέρισμα δόθηκε σε πολίτες από 172 χώρες.

Με ανοιχτές αγκάλες, όπως ήταν αναμενόμενο, υποδέχτηκε το ρεπορτάζ η Χρυσή Αυγή χαρακτηρίζοντάς το "σπαρταριστό" και "χτίζοντάς" το ακόμη παραπάνω, αναφέροντας ότι είναι ακόμη λιγότεροι οι δικαιούχοι Έλληνες "άμα συνυπολογίσουμε και τους εννοούμενους ως Έλληνες που δεν έχουν καμία σχέση με τη χώρα μας". Την ίδια ώρα σιγή ιχθύος τήρησαν τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης προκαλώντας εύλογο προβληματισμό, με δεδομένο ότι η ακροδεξιά κριτική στο κοινωνικό μέρισμα υπερβαίνει οποιαδήποτε πολιτική διαφωνία με την κυβέρνηση και το μέτρο.

Στα σχετικά ρεπορτάζ, που δημοσιεύτηκαν μετά το τέλος της παράτασης για την υποβολή αίτησης, δεν αναφέρεται καθόλου ότι θα ενισχυθούν περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωποι που βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία και υπερτονίζεται ότι "χιλιάδες αλλοδαποί εισπράττουν το μέρισμα". Ενδεικτικά ο "Ελεύθερος Τύπος" έχει τίτλο "Κοινωνικό μέρισμα: Αλλοδαπός ο ένας στους δέκα δικαιούχους", το iefimerida "Κοινωνικό μέρισμα και σε Γερμανούς: Ένας στους 10 δικαιούχους είναι αλλοδαπός", το "Πρώτο Θέμα" "Κοινωνικό μέρισμα σε Ινδούς, Αιγύπτιους, Αλβανούς και... Γερμανούς!" και το Νewsbomb "Κοινωνικό μέρισμα: Χιλιάδες οι αλλοδαποί που το εισέπραξαν".

Σε ό,τι αφορά το ρεπορτάζ του Alpha, η εισαγωγή του ήταν χαρακτηριστική. Η παρουσιάστρια έκανε λόγο για "πραγματικά πολύ εντυπωσιακά στοιχεία" και ο ρεπόρτερ παίρνοντας τη σκυτάλη είπε με έμφαση ότι "δεν είναι μόνο Έλληνες αυτοί που πήραν το κοινωνικό μέρισμα". Συνεχίζοντας με αντίστοιχο ύφος συμπλήρωσε: "Και μάλιστα ένας στους δέκα είναι αλλοδαποί".

Στην πραγματικότητα το μόνο "εντυπωσιακό" είναι το ίδιο το ρεπορτάζ, που ήταν αφιερωμένο στους πολίτες που παίρνουν το μέρισμα και δεν είναι Έλληνες. Ακόμη πιο εντυπωσιακή ήταν η "δομή" του ρεπορτάζ και οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν με την ομαδοποίηση και άθροιση πολιτών. Διόλου τυχαία η πρώτη αναφορά έγινε σε πολίτες της Μέσης Ανατολής και της Ασίας, σε πολίτες δηλαδή που δέχονται τις συχνότερες ρατσιστικές επιθέσεις και οι οποίοι είχαν αθροιστεί στο ρεπορτάζ ώστε να φαίνονται όσοι περισσότεροι γίνεται.

Ενώ όμως αναφέρθηκε ο αριθμός των πολιτών που το έλαβαν και είναι από Ινδία, Μπανγκλαντές, Σρι Λάνκα, Αίγυπτο, Φιλιππίνες και Κίνα (9.700), όπως και ο αριθμός των υπόλοιπων μεταναστών, την ίδια στιγμή δεν αναφέρθηκε ο αριθμός του συνόλου των δικαιούχων και των Ελλήνων! Με βάση τα στοιχεία που δημοσίευσε την Τρίτη η ΗΔΙΚΑ, οι Έλληνες δικαιούχοι είναι περισσότεροι από 1.200.000 μετά και την παράταση που δόθηκε, αποτελώντας μέρος μεγαλύτερο του 90% των δικαιούχων.

"Το ίδιο έκαναν και με το ΚΕΑ"

Με δήλωσή της στην "Αυγή" η αρμόδια αν. υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου επισήμανε ότι πρόκειται για επανάληψη του σκηνικού που είχε υπάρξει πριν από λίγους μήνες με το πρόγραμμα για το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, με τις κοινότητες των Ρομά να μπαίνουν στο στόχαστρο.

"Το 92% των δικαιούχων με βάση τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ είναι Έλληνες" διευκρίνισε η αν. υπουργός και πρόσθεσε για το υπόλοιπο 8% ότι "είναι άτομα τα οποία ζουν στην Ελλάδα, εργάζονται στην Ελλάδα τουλάχιστον τα πέντε τελευταία χρόνια και πληρώνουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές". Ανέφερε ακόμη ότι τα ρεπορτάζ για τους μετανάστες δικαιούχους αποτελούν μια "επίθεση" που στοχεύει στην "ενίσχυση της ακροδεξιάς ρητορείας και του ρατσισμού".

"Ας μιλήσουμε με γεγονότα" υπογράμμισε η Θ. Φωτίου υποστηρίζοντας ότι δεν προκύπτει από κάπου η μαζική ενίσχυση πολιτών που είναι από οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Γαλλία. "Τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ δείχνουν πως η πρώτη μειονότητα είναι οι Αλβανοί, στοιχείο που είναι απόλυτα λογικό. Οι υπόλοιποι δικαιούχοι είναι από άλλες χώρες, ωστόσο είναι ελάχιστοι".

"Όλα περιμέναμε να τ' ακούσουμε, ήταν η ώρα να ακούσουμε κι αυτό" συνέχισε η αν. Υπουργός, που ξεκαθάρισε ότι όντως κάποιοι πολίτες που είναι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος δεν είναι Έλληνες, όμως "δεν παύουν να είναι πολίτες αυτής της χώρας. Και όπως έχουν υποχρεώσεις, έχουν και δικαιώματα. Όπως συνεισφέρουν στον ΕΦΚΑ και το ΑΕΠ, έχουν και δικαίωμα να υποστηρίζονται".

Δ. Παπαδημούλης: "Μικροπολιτική σιωπή"

"Η λογική 'κοινωνικό μέρισμα μόνο για Έλληνες' μυρίζει ρατσισμό" υπογράμμισε με ανάρτησή του στο Τwitter ο Δημήτρης Παπαδημούλης και, αφού ξεκαθάρισε ότι "καλώς πήραν το κοινωνικό μέρισμα όσοι μένουν στην Ελλάδα και πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις", έθεσε το ερώτημα: "Θα πουν κάτι γι' αυτό η Ν.Δ. και το Κίνημα Αλλαγής; Πάλι μικροπολιτική σιωπή;".

"Να μην υποθάλπει τέτοιες λογικές η Ν.Δ."

Δεν κατοικούν στην Ελλάδα μόνο Έλληνες που είναι αναξιοπαθούντες και χρειάζονται βοήθεια, τόνισε σε δική του δήλωση ο συνεκπρόσωπος των Οικολόγων Πρασίνων Κώστας Διάκος αναφέροντας ότι "όλοι οι αναξιοπαθούντες έχουν δικαίωμα στο κοινωνικό μέρισμα" και στέλνοντας μήνυμα στη Ν.Δ. ότι δεν θα πρέπει να υποθάλπει τέτοιες λογικές.

"Ο αναδυόμενος ελληνικός ευρωσκεπτικισμός του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και του εθνικισμού στην πολιτική, ειδικότερα στη χώρα μας, που έχει σπέρματα φασισμού πριν ακόμα και από την άνοδο του ναζισμού στην Γερμανία, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος. Και η ιστορία μας μάς διδάσκει ότι το έχουμε πληρώσει ακριβά. Ας μην υποθάλπει, όπως φαίνεται, τέτοιες λογικές η αξιωματική αντιπολίτευση και ιδιοτελώς διάφορα ιδιωτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, σιγοντάροντας για μικροπολιτικούς λόγους τα νεοπαγή κόμματα της ελληνικής Άκρας Δεξιάς. Οφείλεται όποιος πολιτικός διάλογος να διακατέχεται από τον όρο 'δημοκρατικός'" σημείωσε ο Κ. Διάκος.

"Η έκτη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας είναι το Λονδίνο"

Έντονη ήταν και η αντίδραση του Λευτέρη Παπαγιαννάκη, αντιδημάρχου Μεταναστών και Προσφύγων στον Δήμο Αθηναίων, ο οποίος επικαλέστηκε τι συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, θέλοντας έτσι να δείξει ότι η Ελλάδα κάνει τα αυτονόητα.

"Αυτοί που εκπλήσσονται για το γεγονός ότι το κοινωνικό μέρισμα θα το πάρουν 172 διαφορετικές εθνικότητες μάλλον δεν ξέρουν ότι έχουμε μετανάστες στην Ελλάδα για πάνω από 40 χρόνια από όλες τις γωνιές της Γης. Και, ω τι έκπληξη, δεν είμαστε οι μόνοι. Σε πολλές χώρες της Ευρώπης ισχύει το ίδιο" τόνισε αρχικά.

Αναφέροντας "παραδείγματα πόλεων με έντονο το στοιχείο της διαφορετικότητας", στάθηκε στις εξής περιπτώσεις: "Γάνδη (Βέλγιο) 250.000 κάτοικοι - περίπου 159 διαφορετικές εθνικότητες, Μπέρμινχαμ (Αγγλία) 1.000.000 κάτοικοι - περίπου πάνω από 185 διαφορετικές εθνικότητες, Βερολίνο (Γερμανία) 3.500.000 κάτοικοι - περίπου πάνω από 190 εθνικότητες, Παρίσι (Γαλλία) 2.300.000 κάτοικοι - περίπου (μαζί με τα περίχωρα πάνω από 10 εκατ.) πάνω από 130 διαφορετικές εθνικότητες".

Καταλήγοντας είπε ότι πρέπει να "σταματήσει αυτή η υποκριτική αντιμετώπιση του φαινομένου της μετανάστευσης για να κάνουμε μικροπολιτική (και να βγάλουμε και το ρατσιστικό μας)" και έφερε ως πρόσθετα παραδείγματα για την πραγματικότητα της μετανάστευσης ότι "η έκτη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας είναι το Λονδίνο" και ότι "η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Πορτογαλίας μετά τη Λισσαβώνα είναι το Παρίσι".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL