Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.4°C
2 BF 89%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
14 °C
10.8°C14.9°C
4 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.6°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.5°C17.8°C
4 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
2 BF 100%
ΤΡΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ / Δέσμη άμεσων μέτρων για την ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικά ομάδων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΤΡΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ / Δέσμη άμεσων μέτρων για την ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικά ομάδων

"Γι' αυτή την κυβέρνηση δεν υπάρχουν εξαιρέσεις, δεν υπάρχουν αόρατοι άνθρωποι, όπως για τις προηγούμενες, ούτε υπάρχουν πολίτες διαφορετικών κατηγοριών. Υπάρχουν πολίτες που έχουν όλοι τα ίδια και ίσα δικαιώματα και για την ενεργοποίηση αυτών των δικαιωμάτων θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας". Με αυτά τα λόγια η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου προλόγισε χθες, στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής στους Αμπελοκήπους, "τρεις μικρές δράσεις, αλλά μεγάλης αξίας" που πρόκειται να υλοποιήσει η κυβέρνηση από το νέο έτος για την ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικά ομάδων.

Οι δράσεις αφορούν τη στέγαση και εργασία αστέγων, την αποϊδρυματοποίηση των ΑμεΑ, με το βάρος να πέφτει στο παράρτημα ΑμεΑ Λεχαινών και την εξ αποστάσεως διερμηνεία της ελληνικής νοηματικής γλώσσας, η οποία θα συμβάλλει στην αυτονομία των κωφών και βαρήκοων στις συνδιαλλαγές τους με δημόσιες υπηρεσίες.

"Δεν είναι προγράμματα που έρχονται ξαφνικά, αλλά έρχονται πάνω σε μια βάση που έχουμε δημιουργήσει, κατόπιν μεγάλης επεξεργασίας και προετοιμασίας", τόνισε από την πλευρά της η αν. υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου που παρουσίασε τις λεπτομέρειες των δράσεων. Παρόντες και παρούσες στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας ήταν ακόμη -χωρίς να πάρουν τον λόγο- η αν. υπουργός Εργασίας και αρμόδια για την καταπολέμηση της ανεργίας Ράνια Αντωνοπούλου, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, ο γενικός γραμματέας Πρόνοιας Δημήτρης Καρέλλας και αρκετά ακόμη στελέχη των υπουργείων.

Συνεχώς κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, από την εισαγωγή της Ελευθερίας Τσακιροπούλου, διευθύντριας του γραφείου της Θ. Φωτίου, μέχρι τις ομιλίες των αρμόδιων υπουργών, τονιζόταν ότι οι δράσεις που πρόκειται να υλοποιηθούν είναι μικρές, αλλά μεγάλες σε σημασία. Αυτό τεκμηριωνόταν στη βάση ότι πρόκειται για δράσεις που αφορούν μικρό αριθμό πολιτών, ταυτόχρονα όμως είναι μεγάλες, "επειδή επουλώνουν σημαντικές πληγές που ταλαιπωρούν χρόνια την ελληνική κοινωνία ". Πληγές όπως η δομή των Λεχαινών, που αποτελούσε μια "ανθρωποαποθήκη".

Παιδιά σε οικογένειες και όχι δεμένα σε κρεβάτια

Όπως αναφέρθηκε, με βάση την επιστημονική εμπειρία μονάδες φιλοξενίας μεσαίου και μεγάλου μεγέθους όπως αυτή των Λεχαινών θεωρούνται παρωχημένες και πλέον στην πλειονότητα των ανεπτυγμένων κοινωνιών έχουν αντικατασταθεί από εναλλακτικές μορφές τοποθέτησης εντός οικογενειακού περιβάλλοντος (με υποστήριξη και εποπτεία από σχετικές και εξειδικευμένες ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες) ή τοποθέτησης σε μικρές ευέλικτες δομές (Small Group Houses - Μικρά σπίτια) 4-5 ατόμων.

Υπογραμμίστηκε επίσης ότι είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως η μακροχρόνια παραμονή παιδιών σε ιδρύματα έχει συχνά μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στη σωματική τους, γνωστική, κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη. Για κάθε τρεις μήνες παραμονής ενός παιδιού σε ίδρυμα καθυστερεί η κατάκτηση των αναπτυξιακών οροσήμων κατά ένα μήνα. Και όλα τα παραπάνω γίνονται χειρότερα σε περιπτώσεις όπως στα Λεχαινά, όπου εφαρμόζονταν αναχρονιστικές πρακτικές, καθώς δένονταν τα παιδιά με ιμάντες στα κρεβάτια τους.

Από τον Ιούλιο του 2016, όπως υπογράμμισε η Θ. Φωτίου, έχει αρχίσει να οικοδομείται μια βάση, ώστε να "κουμπώσουν" οι τωρινές παρεμβάσεις. Με χρηματοδότηση του ιδρύματος Lumos και την επιστημονική επίβλεψη του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, ειδική ομάδα επιστημόνων επανελέγχει, αξιολογεί και παρεμβαίνει ώστε να διευκολυνθεί και να προετοιμαστεί η ένταξη των 45 φιλοξενούμενων ΑμεΑ διαφόρων ηλικιών που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα Λεχαινά και στο Παράρτημα του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Αττικής. Η ειδική ομάδα έχει προτείνει μια σειρά ενεργειών σε βάθος τριετίας προκειμένου η πλειοψηφία των φιλοξενουμένων να περάσει σε φροντίδα οικογενειακού τύπου, εναρμονισμένη με τις σύγχρονες τάσεις αποϊδρυματοποίησης.

Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση οι δράσεις για την αποϊδρυματοποίηση περιλαμβάνουν:

* Την ανάπτυξη δομών φιλοξενίας των ατόμων με αναπηρία.

* Την ανάπτυξη πιλοτικού προγράμματος επαγγελματικής αναδοχής.

* Την ανάπτυξη μονάδας βραχείας υποδομής ατόμων με αναπηρία.

* Τη δημιουργία κινητής μονάδας παροχής υποστηρικτικών υπηρεσιών σε οικογένειες με άτομα με αναπηρία, θετές ή ανάδοχες.

* Την ανάπτυξη κέντρων δημιουργικής απασχόλησης.

* Τη δημιουργία κέντρων ημέρας για άτομα με αναπηρία.

Φορείς υλοποίησης του προγράμματος θα είναι το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Δυτικής Ελλάδας και το Κέντρο Κοινωνικής Περιφέρειας Αττικής, τα οποία πρόκειται να συνεργαστούν για πρώτη φορά.

Επανένταξη και στέγαση

Με τις παρεμβάσεις για την αστεγία θα επιδιωχθεί να αρθούν οι συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού. Το πρόγραμμα χωρίζεται σε δύο σκέλη τις ενέργειες στέγασης και τις ενέργειες εργασιακής επανένταξης, με σκοπό να υπάρξει ολοκληρωμένη παράμβαση και όχι επιδοματική. Οι άστεγοι θα έχουν τη δυνατότητα και να μείνουν κάπου αξιοπρεπώς, αλλά και να φτιάξουν τη δική τους επιχείρηση.

Οι ενέργειες στέγασης περιλαμβάνουν:

* Την κάλυψη ενοικίου έως του ποσού, 180 ευρώ για έναν ωφελούμενο. Έως 240 ευρώ για δύο ωφελούμενους και έως 300 ευρώ για τρεις ή περισσότερους ωφελούμενους σε μηνιαία βάση.

* Τις δαπάνες οικοσκευής άπαξ έως 750 ευρώ για έναν ωφελούμενο, έως 900 ευρώ για δύο ωφελούμενους, 1.000 ευρώ για τρεις και πλέον ωφελούμενους.

* Τις λειτουργικές δαπάνες άπαξ έως 750 ευρώ για έναν ωφελούμενο, έως 900 ευρώ για δύο ωφελούμενους, 1.000 ευρώ για τρεις και πλέον ωφελούμενους.

Οι ενέργειες εργασιακής επανένταξης περιλαμβάνουν:

*Ενέργειες που αφορούν στην απόκτηση εργασιακής εμπειρίας και στις οποίες μπορούν να συμμετάσχουν όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις. Το ποσό χρηματοδότησης αντιστοιχεί στο ύψος του κατώτατου βασικού μισθού με τις αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές.

* Ενέργειες που αφορούν στην υποστήριξη για τη δημιουργία επιχείρηση ή στη δυνατότητα αυτοαπασχόλησης ή στη δημιουργία μικρής αγροτικής μονάδας.

Οι ωφελούμενοι του προγράμματος είναι:

* Οικογένειες και άτομα που φιλοξενούνται σε κοινωνικούς ξενώνες αστέγων ή υπνωτήρια.

* Οικογένειες και άτομα, που έχουν καταγραφεί από τις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων ως άστεγοι και διαβιούν στο δρόμο.

* Γυναίκες που φιλοξενούνται σε ξενώνες γυναικών θυμάτων βίας.

* Άτομα που φιλοξενούνται σε δομές παιδικής προστασίας με συμπληρωμένο το 18ο έτος ηλικίας τους και δεν σπουδάζουν ούτε έχουν πρόσβαση σε κατοικία.

Η πρόσβαση στην πράξη

Διευκόλυνση της καθημερινότητας 200.000 ατόμων προσδοκάται από το πρόγραμμα διερμηνείας της ελληνικής νοηματικής γλώσσας για κωφούς και βαρήκοους. Το πρόγραμμα θα συμβάλει ειδικά στις συνδιαλλαγές των ατόμων με δημόσιες υπηρεσίες και φορείς του ευρύτερου δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Οι βασικές δράσεις που θα υλοποιηθούν, με φορέα το Εθνικό ίδρυμα Κωφών (ΕΙΚ), είναι:

* Η δημιουργία υποδομής για εξ αποστάσεως διερμηνεία για σταθμούς διερμηνείας στο ΕΙΚ

* Επιλογή και επιμόρφωση διερμηνέων που θα εργαστούν στο πρόγραμμα.

* Επέκταση του προγράμματος relay με σταθερούς σταθμούς επικοινωνίας

* Κατάρτιση νέων διερμηνέων για την υποστήριξη επικοινωνίας με κωφούς και βαρήκοους

* Παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού

* Ανάπτυξη λογισμικού για παροχή εφαρμογής αυτόματης αναγνώρισης ομιλίας σε γραπτό κείμενο και αγορά λογισμικού για υποτιτλισμό.

Σε τροχιά μπήκαν τα τρία προγράμματα - Έχουν υπογραφεί οι τρεις ΚΥΑ

Τα τρία προγράμματα έχουν ήδη μπει σε τροχιά. Οι σχετικές τρεις ΚΥΑ, μια για το κάθε πρόγραμμα, έχουν υπογραφεί και δημοσιευθεί σε ΦΕΚ.

"Τα τρία αυτά προγράμματα, όλοι καταλαβαίνουν πως είναι προγράμματα μεγάλης κοινωνικής ανακούφισης, αλλά και σήμα αναδιάρθρωσης του κοινωνικού κράτους", τόνισε η Ε. Αχτσιόγλου και καταλήγοντας ανέφερε ότι "η υποστήριξη των συμπολιτών μας δεν μπορεί να περιμένει, την έξοδο από το Μνημόνιο, υλοποιείται παράλληλα και μετά τον Αύγουστο του 2018 θα είναι πιο εντατική και ενισχυμένη".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL