Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
10.9°C16.2°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.3°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.6°C16.5°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C12.3°C
0 BF 87%
Το χριστουγεννιάτικο καλεντάρι της αλληλεγγύης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το χριστουγεννιάτικο καλεντάρι της αλληλεγγύης

Οι ημέρες των γιορτών θα είναι και ημέρες αλληλεγγύης. Συλλογικότητες και οργανώσεις, δομές αλληλεγγύης και αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι διοργανώνουν εκδηλώσεις και πάρτι οικονομικής ενίσχυσης με διπλό στόχο να υποστηρίξουν κοινωνικά εγχειρήματα και ευάλωτες ομάδες, αλλά και να περάσει ο κόσμος ξέγνοιαστα και χαρούμενα.

Απέναντι σε καταναλωτικά πρότυπα διασκέδασης και εργαζόμενους που γίνονται "λάστιχο" για να εξυπηρετήσουν τα πλήθη που συρρέουν, τα εγχειρήματα προτάσσουν την αυτοοργάνωση και τη συλλογικότητα. Τα μέλη των ίδιων των συλλογικοτήτων αναλαμβάνουν χρέη μπάρμαν, μάγειρα, dj ή ό,τι άλλο χρειάζεται για το πάρτι ή την εκδήλωση. Και αντί για πάρτι που χωρούν ορισμένους, με βάση οικονομικά ή άλλα κριτήρια, πραγματοποιούν πάρτι που είναι ανοιχτά και τους χωρούν όλους.

Από την πλευρά μας είναι χρήσιμος ένας "οδηγός" που χωράει όλα τα events με το περιεχόμενο και το πρόγραμμά τους και λίγα λόγια για τα εγχειρήματα που τα διοργανώνουν.

Εκδηλώσεις Παρασκευής (22.12)

Εκδήλωση: Xmas party οικονομικής ενίσχυσης

Εγχείρημα: Κοινωνική Κουζίνα Mano Aperta

Χώρος: Nosotros

Ώρα: 21.30

Διεύθυνση: Θεμιστοκλέους 66, Εξάρχεια

Είσοδος: Δωρεάν

Λίγα λόγια για την εκδήλωση

Χαλαρό παρτάκι, που παρουσιάζεται με έντονη διάθεση χιούμορ από τα μέλη της Mano Aperta. Μας καλούν να "γνωριστούμε στη φάτνη του Nosotros, να γνωριστούμε, να πιούμε, να ανταλλάξουμε δώρα, fb, τηλέφωνα, να φιληθούμε κάτω από γκι, να σουβλίσουμε αρνί και να ενισχύσουμε οικονομικά την κοινωνική κουζίνα". Όπως αναφέρουν ακόμη, στις μπάρες και τα decks θα βρεθούν... "παντελώς άγνωστοι μπαρίστες και DJs για ένα Athens fine drinking music experience που θα ξεχάσετε αμέσως!".

Λίγα λόγια για τη Mano Aperta

H ομάδα μαγειρικής και δημιουργικής απασχόλησης Mano Aperta δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του blog The Three Mooges τον Φεβρουάριο του 2016 "με σκοπό το αυτονόητο", όπως αναφέρει: "Να βρίσκεται δίπλα στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη". Μέχρι στιγμής οι δράσεις της κοινωνικής κουζίνας αφορούν κατά κύριο λόγο τους ανθρώπους που φιλοξενούνται στο 5ο Λύκειο Αθηνών (Οκταβίου Μερλιέ & Πρασσά), την κατάληψη στέγης προσφύγων / μεταναστών Νοταρά 26, την κατάληψη στέγης προσφύγων Hotel Oniro καθώς και το 2ο Φιλοξενείο Προσφύγων της οδού Αχαρνών.

Χώρος: Κοινωνική Λέσχη Da (Κρήτη)

Σκοπός: Γιορτινή μέρα γειτονιάς για την οικονομική ενίσχυση του Da

Ώρα: 15.00

Διεύθυνση: Ντεντιδάκηδων 15, Ηράκλειο

Λίγα λόγια για την Καλικαντζαρογιορτή

Μια διαφορετική ημέρα για την οδό Ντεντιδάκηδων. Η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Ηρακλείου στη ΒΙΟΜΕ, το Κουκί, ο Ολοκληρωμένος Συνεταιρισμός Ηρακλείου, η Πρωτοβουλία Ηρακλείου για τους Πρόσφυγες και Μετανάστες, το Da και η Conqueer ομάδα φύλου και σεξουαλικότητας Ηρακλείου διοργανώνουν σειρά εκδηλώσεων που ξεκινούν από τις 15.00 με παζάρι χειροποίητων αντικειμένων και συλλογική κουζίνα. Στις 17.30 θα γίνει θεατρικό παιχνίδι δρόμου με κούκλα και από τις 19.00 θα ξεκινήσουν live ρεμπέτικα και θα πηγαινοέρχονται οι κανάτες με κρασί.

Λίγα λόγια για το Da

Aυτοδιαχειριζόμενος κοινωνικός χώρος συζητήσεων, εκθέσεων, συναυλιών, συνελεύσεων και άλλων πολιτιστικών, κοινωνικών και πολιτικών εκδηλώσεων, ο οποίος ξεκίνησε τη λειτουργία του την άνοιξη του 2015 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Σε αυτόν επιτυγχάνεται η συστέγαση διαφόρων αλλά συγγενών ομάδων και ατόμων με προσδοκία τη συμμετοχικότητα, την αυτοοργάνωση και την κοινωνικοποίηση της δράσης τους.

Εκδήλωση: RadioSol + guests live οικονομικής ενίσχυσης

Σκοπός: Ολοκλήρωση ενός μουσικού roadmovie μέσα στην κρίση

Χώρος: Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός

Ώρα: 23.00

Διεύθυνση: Ρήγα Παλαμήδου 2, Ψυρρή

Είσοδος: Ελεύθερη

Λίγα λόγια για το live

"Είσοδος ελεύθερη... έξοδος όχι και τόσο!" προειδοποιούν οι Radiosol γι' απόψε, ένα τετραμελές balkan - ska / reggae σχήμα από το Μεταξουργείο που γεννήθηκε την περίοδο της κρίσης. Γνωστοί για τα ξεσηκωτικά τους riffs έχουν καλέσει αρκετούς φίλους μουσικούς για μια βραδιά που αναμένεται να τελειώσει το ξημέρωμα. Μαζί τους επί σκηνής θα βρεθούν ο Θάνος από τους Lost Bodies, ο Στέφανος Φίλος από τους Elektrobalkana και η Ileana από τους Aerial Silks. Μουσική θα παίξει και ο DJ Banakol.

Λίγα λόγια για το κοινωνικό ντοκιμαντέρ

Από το 2010, όταν ξεκίνησε την πορεία της η μπάντα, τα μέλη της τραβούσαν πλάνα χωρίς να ξέρουν ακριβώς τον λόγο, όπως αναφέρουν. Απλώς ένιωθαν, λένε, πως αυτές οι εμπειρίες είχαν μια ξεχωριστή σημασία και έπρεπε να καταγραφούν. Στην πορεία όλες οι εικόνες που περισυνέλεγαν "άρχισαν να χρωματίζονται από τα σημεία των καιρών μας: οικονομική ύφεση, πολιτική διαφθορά, ανεργία, κοινωνικό αποκλεισμό, ανθρώπους πρόσφυγες, συσσίτια και άνοδο του φασισμού".

Μέσα σε αυτό το τοπίο ενώθηκαν με ανθρώπους, συλλογικότητες και καλλιτέχνες πραγματοποιώντας τη δύσκολη προσπάθεια να δείξουν πως το σημαντικότερο πράγμα δεν έχει χαθεί ακόμη: "Ο φόβος είναι ισχυρός, αλλά η ελπίδα ισχυρότερη".

Το ντοκιμαντέρ τους ονομάζεται "Η συχνότητα της κρίσης" και πρόκειται για "ένα road trip στη σημερινή μουσική -και όχι μόνο- πραγματικότητα." "Αυτή δεν είναι μια γεμάτη γκλάμουρ ιστορία μιας μπάντας", τονίζουν και συμπληρώνουν: “Δεν είναι μια ταινία με αρχή, μέση και τέλος. Δεν είναι ένα ντοκιμαντέρ με ερωτήσεις”. Για να ολοκληρωθεί όμως "αυτή η αυθόρμητη και πηγαία καταγραφή", χρειάζονται εξοπλισμός και έξοδα κίνησης. Στη συνέχεια θα κατατεθεί σε φεστιβάλ για να προβληθεί.

Καλούν τον κόσμο να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί. "Κάμερες, φώτα, καλώδια, βύσματα, έξοδα ψηφιοποίησης… ακόμα και η επισκευή του αυτοκινήτου είναι απαραίτητα για να τσουλήσει αυτή η μπάντα παρακάτω" αναφέρουν.

Εκδήλωση: Χριστουγεννιάτικο Bazaar βιβλίου

Ώρα: 12.00

Διεύθυνση: Θεμιστοκλέους 66, Εξάρχεια

Λίγα λόγια για το Bazaar

Αρκετές διαφορετικές προσπάθειες στον χώρο του εναλλακτικού βιβλίου ενώνονται το Σάββατο δίνοντας την ευκαιρία για μια περιήγηση σε ξεχωριστούς και πλούσιους σε επιλογές πάγκους. Στο Bazaar θα συμμετάσχουν οι εκδόσεις Βαβέλ, Βιβλιοπέλαγος, Εκδόσεις των Συναδέλφων, Έρμα και Σοφίτα. Οι διοργανωτές μάς προσκαλούν να ανταλλάξουμε ευχές, να συζητήσουμε, να διαλέξουμε βιβλία, δώρα για φίλους, αγαπημένους και κυρίως ένα δώρο για μας. Σημειώνουν ακόμη ότι κατά τη διάρκεια του bazaar κερνούν καφέ φίλτρου.

Παρασκευή - Σάββατο (22-23.12)

Εκδήλωση: Χριστουγεννιάτικο bazaar

Εγχείρημα: Αλληλεγγύη Πειραιά

Χώρος: Πλατεία Αλληλεγγύης (34ου Συντάγματος Πεζικού)

Ώρα: 10.00

Λίγα λόγια για το bazaar

Αλληλέγγυοι καλλιτέχνες συνεισφέρουν σε μία ακόμη ξεχωριστή δράση της δομής με χριστουγεννιάτικες δημιουργίες, γλυκίσματα, διακοσμητικά είδη, κεριά, κοσμήματα και άλλες πολλές προτάσεις για τα γιορτινά μας δώρα.

Λίγα λόγια για την Αλληλεγγύη Πειραιά

Στην Αλληλεγγύη Πειραιά πιστεύουν ότι ο καλύτερος τρόπος για να πεις κάτι είναι να το κάνεις.

Ιδρύθηκε με σκοπό να συμβάλει στην αντιμετώπιση των βασικών αναγκών επιβίωσης των ανέργων, απόρων, αστέγων συμπολιτών μας, θυμάτων της ανθρωπιστικής κρίσης. Απώτερος στόχος της Αλληλεγγύης Πειραιά είναι η αυτοκατάργησή της όταν θα έχει συρρικνωθεί η ανεργία, θα έχει ανασυσταθεί ο διαλυμένος κοινωνικός ιστός και θα λειτουργούν το κράτος πρόνοιας , η δημόσια υγεία, η δημόσια παιδεία κλπ.

Εκδήλωση: Παζάρι μεταχειρισμένων

Οργάνωση: Το Ξεκίνημα

Χώρος: ΤΑΚΙΜ (Θεσσαλονίκη)

Ώρα: 17.00

Διεύθυνση: Κατούνη 25

Λίγα λόγια για το παζάρι

Γίνεται για 10η συνεχόμενη χρονιά και στόχος είναι αφενός να βγουν όλοι και όλες κερδισμένοι/ες, αφετέρου να προωθηθεί η λογική της ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης. Κερδισμένοι/ες βγαίνουν όλοι/ες γιατί, όπως εξηγεί η , "μπορούμε με πολύ χαμηλές τιμές (στην πλειονότητά τους 1-2 ευρώ) να κάνουμε τις αγορές μας σε ρούχα, βιβλία, διακοσμητικά κ.λπ., να πάρουμε δωράκια για τους/ις φίλους/ες μας (ειδικά αφού το παζάρι μας γίνεται λίγο πριν από τα Χριστούγεννα!)".

Σάββατο (23.12)

Εκδηλώσεις: Κοινωνική κουζίνα και πάρτι

Εγχείρημα: Ο Άλλος Άνθρωπος

Σκόπος: Συλλογή αγαθών και ενίσχυση του εγχειρήματος

Χώρος: Studio Μελενίκου (φουαγιέ 2ου ορόφου)

Ώρα: 13.00

Διεύθυνση: Μελενίκου 31, Αθήνα

Λίγα λόγια για την ολοήμερη γιορτή

Μοναδική προϋπόθεση για να παρευρεθούμε είναι η καλή μας διάθεση, μας λένε από τον Άλλο Άνθρωπο, συν κάποια αγαθά, όπως φάρμακα, πελτές τομάτας, καφές (Nes, ελληνικός), χαρτί (υγείας, ρολό κουζίνας, χαρτοπετσέτες), πλαστικά μαχαιροπίρουνα, αλουμινόχαρτο, γάλατα μακράς διάρκειας, λάδι, συσκευασμένα είδη πρωινού, σκεύη αλουμινίου μιας χρήσης (όχι από σούπερ μάρκετ και μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων).

Στον χώρο θα υπάρχουν δωρεάν μπουφές από την κοινωνική κουζίνα, έκθεση φωτογραφιών των σπουδαστών του εργαστηρίου προς πώληση (μέρος των εσόδων θα διατεθεί στην κοινωνική κουζίνα) και χαριστικό παζάρι ρούχων και αξεσουάρ.

Θα ακολουθήσει πάρτι από τις 20.00 και θα το "ντύσουν" μουσικά οι Djs Fraxinus Excelsior - Γιάννης Καραχάλιος, Μιχάλης Κουρής, Ναταλία Κουκούτου, Μαίρη Μαραγκουδάκη, Στέλιος Γιαννουλάκης (Εlectrobalkana) και Μodus Faciendi.

Λίγα λόγια για τον Άλλο Άνθρωπο

«Ο Άλλος Άνθρωπος» ξεκίνησε όταν είδαν οι άνθρωποί του στις λαϊκές αγορές της Αθήνας, ανθρώπους όλων των ηλικιών, εθνικοτήτων και κοινωνικών στρωμάτων να ψάχνουν τα σκουπίδια για να μαζέψουν τρόφιμα που δεν μπορούν πια να αγοράσουν, σημειώνεται στο σχετικό μπλογκ της συλλογικότητας. Σήμερα θεωρείται μία από τις πιο σημαντικές κοινωνικές πρωτοβουλίες και πραγματοποιούν συλλογικές κουζίνες σε διάφορα μέρη της χώρας.

Κυριακή (24.12)

Εκδηλώσεις: Χριστούγεννα για τα παιδιά

Χώρος: Το Συνεργατικό Καφενείο στην Ακαδημία Πλάτωνος

Ώρα: 12.00

Διεύθυνση: Μοναστηρίου 140, Αθήνα

Είσοδος με ελεύθερη συνεισφορά

Λίγα λόγια για την εκδήλωση

Μια χριστουγεννιάτικη γιορτή αφιερωμένη στα παιδιά όλου του κόσμου διοργανώνει το Συνεργατικό Καφενείο στην Ακαδημία Πλάτωνος. Το πρόγραμμα θα είναι πλούσιο, με εκδηλώσεις που ξεκινούν από νωρίς το απόγευμα: 17.00 – 18.00: Φτιάχνουμε Ζωγραφιές της Αγάπης και τις στέλνουμε στα προσφυγόπουλα. 18.30 – 19.30: Παρακολουθούμε την παράσταση “Χριστούγεννα με την Μάγια και τον Ντίκι” από την κουκλοθεατρική ομάδα Ζουζουνοφωλιά. 20.00 – 21.00: Παιχνίδι ανταλλαγής δώρων. Φέρε ένα δωράκι τυλιγμένο και μέσα σε αυτό γράψε μια ευχή... Θα ακολουθήσει τυχαία ανταλλαγή! 21.00 - 21.30: “Ice Age: A Mammoth Christmas”. Προβολή κινουμένων σχεδίων.

Όλη την ημέρα θα σερβίρονται "πεντανόστιμο γιορτινό φαγητό, γλυκά και ζεστό κρασί Gluhwein για να ζεσταθούν τα μεγάλα παιδιά!". Επιπλέον από τις 12.00 έως τις 23.00 το βράδυ θα συλλέγονται παιχνίδια για τα προσφυγόπουλα που ζουν στη Μαλακάσα. Οι διοργανωτές καλούν τον κόσμο να φέρει κι ένα μικρό συμβολικό δωράκι για το παιχνίδι ανταλλαγής δώρων που θα πραγματοποιηθεί.

Λίγα λόγια για το Συνεργατικό Καφενείο

Ένα καφενείο στον Κολωνό χωρίς αφεντικά και υπαλλήλους, που στηρίζεται στα οικολογικά προϊόντα. Μέσα από την λειτουργία του καφενείου επιχειρούνται η προώθηση της κοινωνικής, αλληλέγγυας οικονομίας, η άμεση και αδιαμεσολάβητη επικοινωνία με τον παραγωγό, η στήριξη σε προϊόντα που σέβονται τον εργαζόμενο, τη γη και το περιβάλλον και η μείωση του «εγώ» μέσα από τη συνεργασία, τον διάλογο και τη συναίνεση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL