Live τώρα    
11°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
9.6°C12.3°C
3 BF 81%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.9°C12.6°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.3°C
2 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C15.4°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.8°C
2 BF 82%
Παρεμβάσεις - τομές για την αναζωογόνηση της δυτικής Αττικής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παρεμβάσεις - τομές για την αναζωογόνηση της δυτικής Αττικής

Κόντρα στην εγκατάλειψη και την υποβάθμιση της δυτικής Αττικής, δέσμη παρεμβάσεων ανακοίνωσαν υπουργοί και κυβερνητικά στελέχη για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης στην περιοχή. Το στίγμα, άλλωστε, ήταν σαφές. “Η δυτική Αττική πρέπει να πάψει να είναι η πίσω αυλή του λεκανοπεδίου” είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας κατά την ολοκλήρωση των εργασιών του 8ου Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου. Οι παρεμβάσεις δεν έχουν μόνο οικονομικό αντικείμενο, αλλά συνιστούν ένα πλέγμα θεσμικών αλλαγών, που με αιχμή την αντιπλημμυρική θωράκιση θα αποτρέπουν την επανάληψη της πρόσφατης τραγωδίας στην Μάνδρα με 24 νεκρούς από το έντονο καιρικό φαινόμενο. “Καλά είναι τα αντιπλημμυρικά έργα, αλλά, όταν έχουν μπαζωθεί ρέματα, κάποια στιγμή όταν διαπιστωθεί αυτή η διαχρονική αμέλεια πρέπει να γκρεμιστεί. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος” τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου αναδείχθηκαν οι χρόνιες παραλείψεις και αυθαιρεσίες της κεντρικής και τοπικής διοίκησης, που διαμόρφωσαν ένα τοπίο άναρχης δόμησης πάνω σε ρέματα και οδήγησαν στην αλλοίωση του τοπίου της περιοχής. Με την επισήμανση ότι «η δυτική Αττική είχε για χρόνια αφεθεί στην τύχη της» ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλ. Χαρίτσης εξήγγειλε την υλοποίηση συνολικού στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης για την περιοχή ύψους 100 εκατ. ευρώ για έργα υποδομών όσο και παρεμβάσεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και των τοπικών οικονομιών. Τα έργα υποδομών αφορούν τους τομείς της αντιπλημμυρικής προστασίας, της περιβαλλοντικής αναβάθμισης και της υποστήριξης του τουρισμού της περιοχής με έμφαση στους αρχαιολογικούς χώρους και τη βιομηχανική κληρονομιά.

Αντιπλημμυρικά έργα 250 εκατ. ευρώ

Μιλώντας γενικότερα για τα αντιπλημμυρικά έργα ανά τη χώρα ο Αλ. Χαρίτσης υπενθύμισε: «Έχουμε εγκρίνει όλα τα αιτήματα για αντιπλημμυρικά έργα που προτάθηκαν από τους αρμόδιους φορείς σε όλη τη χώρα». Η συνολική δαπάνη για την περίοδο 2015-2017 άγγιξε τα 250 εκατ. ευρώ. Στο μεταξύ, όπως ενημέρωσε σχετικά ο υπουργός Υποδομών Χρ. Σπίρτζης, αναμένεται η έκδοση Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου για την ενεργοποίηση διατάξεων περί αναγκαστικής απαλλοτρίωσης από την πλευρά του Ελληνικού Δημοσίου, προκειμένου να προχωρά γρήγορα η έγκριση και υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης.

Στο σκέλος της αντιμετώπισης της άναρχης χωροθέτησης βιομηχανικών δραστηριοτήτων στην περιοχή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλ. Χαρίτσης ενημέρωσε ότι πρόκειται, μέσω του αναπτυξιακού νόμου με αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ, να «δοθούν κίνητρα για τη μετεγκατάσταση των επιχειρήσεων εντός οργανωμένων βιομηχανικών πάρκων». Τα κίνητρα θα αφορούν είτε τη μείωση φορολόγησης της βιομηχανικής δραστηριότητας είτε την παροχή επιχορήγησης.

Για τις δε εγκαταστάσεις εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics) στο Θριάσιο Πεδίο, που θα είναι «διεθνούς εμβέλειας», ο Αλ. Χαρίτσης αναφέρθηκε στην ενεργοποίηση νόμου του 2014 με στόχευση την απλοποίηση και επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδότησής τους. Εξήγγειλε μάλιστα τη θεσμοθέτηση εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος του πλαισίου κανόνων για την προσωρινή αποθήκευση και την απρόσκοπτη μεταφορά και διανομή αγαθών και εμπορευμάτων εντός αστικής περιοχής «με γνώμονα την ελάχιστη διατάραξη του αστικού ιστού, της αστικής κυκλοφορίας και τον περιορισμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων (city logistics)».

Τα παραγωγικά έργα στο Θριάσιο

“Προσπαθούμε να μετατρέψουμε τη δυτική Αττική από μια μαρασμένη περιοχή σε αυτήν που θα είναι στην πρώτη γραμμή της παραγωγικής ανασυγκρότησης” υπογράμμισε ο υπουργός Υποδομών Χρ. Σπίρτζης. Υπενθυμίζοντας ότι τον Νοέμβριο του 2015 η ΓΑΙΟΣΕ προκήρυξε τον διαγωνισμό για την ανάπτυξη του εμπορευματικού κέντρου, ο Χρ. Σπίρτζης αναφέρθηκε στην έκταση των 600 στρεμμάτων με δυνατότητα δόμησης 300.000 τ.μ. “Ο στόχος μας δεν είναι οι αποθήκες, αλλά η προσέλκυση παραγωγικών δραστηριοτήτων και εταιρειών καινοτομίας” υπογράμμισε. Εξήγγειλε, μάλιστα, ότι το πρώτο εξάμηνο του 2018 θα ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες του εμπορευματικού κέντρου της χώρας στο Θριάσιο, το οποίο θα έχει “τεράστια”, όπως είπε, γεωστρατηγική σημασία.

Αναβάθμιση του οδικού δικτύου

Εν τω μεταξύ ο Χρ. Σπίρτζης ενημέρωσε και για την ολοκλήρωση από τη ΓΑΙΑΟΣΕ των σιδηροδρομικών εγκαταστάσεων και των συνοδών έργων υπογραμμίζοντας ότι η παράδοση των έργων θα γίνει την 30ή Μαρτίου του νέου έτους. Επίσης, αναφέρθηκε στην οδική σύνδεση της περιφερειακής λεωφόρου Αιγάλεω με τα υφιστάμενα οδικά δίκτυα, την κατασκευή ανισόπεδων κόμβων στον Σκαραμαγκά, την αναβάθμιση του υφιστάμενου ανισόπεδου κόμβου Σχιστού με νέα γέφυρα πάνω από την εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου, την αναβάθμιση της εθνικής οδού Αθηνών - Κορίνθου με αύξηση των λωρίδων κυκλοφορίας. Επίσης προβλέπεται η κατασκευή νέου κόμβου επί της λεωφόρου Σχιστού με αναμόρφωσή της μεταξύ των δύο κόμβων.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών ο υπουργός Υποδομών ενημέρωσε για την ενίσχυση των δρομολογίων της αστικής συγκοινωνίας μεταξύ Μάνδρας - Ελευσίνας και στον Σκαραμαγκά, όπως και για την τροποποίηση των δρομολογίων στη Φυλή και σύνδεσή τους με τον προαστιακό σιδηρόδρομο στα Άνω Λιόσια. Ο υπουργός εξήγγειλε ότι από το 2018 θα σχεδιαστούν δρομολόγια αστικής συγκοινωνίας για την ευκολότερη πρόσβαση στο Θριάσιο Νοσοκομείο. Επίσης, σχεδιάζονται νέα δρομολόγια εντός της εμπορευματικής ζώνης του Θριάσιου Πεδίου.

Αγωνία από τους κατοίκους της Μάνδρας

Τον κίνδυνο ερημοποίησης της Μάνδρας επισήμανε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης του δήμου Θ. Πανωλιάσκος καλώντας την κυβέρνηση να προχωρήσει σε άμεσες ενέργειες που θα συγκρατήσουν τον πληθυσμό στην περιοχή και θα δώσουν κίνητρο στους επιχειρηματίες να ανοίξουν πάλι τα μαγαζιά και τις επιχειρήσεις τους. Κι όλα αυτά την ώρα που οι λάσπες παραμένουν στους δρόμους και το αποχετευτικό δίκτυο σε σημαντικά σημεία παραμένει γεμάτο από φερτά υλικά.

«Μέλημά μας είναι η αποκατάσταση των περιουσιών και των επιχειρήσεων, όπως και η στήριξη της περιοχής της Μάνδρας και της Ν. Περάμου» τόνισε η υπουργός Εργασίας Έ. Αχτσιόγλου υπογραμμίζοντας αναφερόμενη σε σειρά ενεργειών που το υπουργείο έχει αναλάβει. Ενημέρωσε για την απόδοση του επιδόματος των 580 ευρώ στα πληγέντα νοικοκυριά την ίδια ώρα που έχουν ξεκινήσει οι αιτήσεις για την απόδοση εφάπαξ βοηθήματος των 5.000 ευρώ στα πληγέντα νοικοκυριά και 8.000 ευρώ στις πληγείσες επιχειρήσεις. Σε εξέλιξη είναι η διαδικασία παροχή στεγαστικής συνδρομής για την επισκευή και ανακατασκευή των πληγέντων κτηρίων. Στο μεταξύ, πρόκειται να δοθούν 650 ευρώ σε κάθε εργαζόμενο της περιοχής που η επιχείρηση στην οποία εργάζεται έχει αναστείλει τη δραστηριότητά της λόγω της καταστροφής των υποδομών. Παράλληλα, για τους επιχειρηματίες έχει ανασταλεί η καταβολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

Η υπουργός αναφέρθηκε και στην απόδοση επιδόματος 400 ευρώ στους νέους ανέργους και απάντησε στις επικρίσεις Μητσοτάκη περί λαϊκισμού λέγοντας πως «λαϊκισμός είναι να χαρακτηρίζουν φιλοδώρημα το επίδομα αυτοί που εκτόξευσαν την ανεργία των νέων στο 60%».

Ενίσχυση κοινωνικής φροντίδας και υγείας

Στην κατεύθυνση ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής, το υπουργείο Εργασίας στη δυτική Αττική κατανέμει σε 15.629 άτομα με άθροισμα μηνιαίας επιδοματικής ενίσχυσης 1.606.210 ευρώ το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης (ΚΕΑ). Στο πρόγραμμα είναι ενταγμένο το 9,06 % του πληθυσμού της Δυτικής Αττικής. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θ. Φωτίου για τη δυτική Αττική αυτό σημαίνει ότι από τους 3.179 άνεργους δικαιούχους το 10% εντάσσεται στην αγορά εργασίας. Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας έχει προγραμματίσει τη δημιουργία 7 νέων βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών στη δυτική Αττική, εκ των οποίων 2 στον Δήμο Φυλής, 2 στον Δήμο Μεγαρέων και από έναν σε Ασπροπύργο, Ελευσίνα και Μάνδρα. Στα 44 δημοτικά σχολεία της δυτικής Αττικής θα διανεμηθούν συνολικά 10.343 ζεστά γεύματα. Επίσης, προβλέπεται η επέκταση του 7ου Δημοτικού Σχολείου Ασπρόπυργου.

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης των υποδομών υγείας ο αρμόδιος υπουργός Ανδρ. Ξανθός ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει την ενίσχυση του προσωπικού του νοσοκομείου στο Θριάσιο, την αναβάθμιση του εξοπλισμού του και την ίδρυση κέντρου Υγείας στη Φυλή και περιφερειακού ιατρείου στη Μάνδρα. Δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην εκπαίδευση, ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου ανακοίνωσε την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, που θα προκύψει από τη συγχώνευση του ΤΕΙ Αθηνών και του ΤΕΙ Πειραιά. Άλλωστε, το σχετικό νομοσχέδιο έχει αναρτηθεί από χθες για δημόσια διαβούλευση.

Δράσεις για τους Ρομά ύψους 2,5 εκατ.

Για τους Ρομά της περιοχής το υπουργείο Εργασίας θα διαθέσει 2,5 εκατ. ευρώ για την συνολική αναβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης εντός του οικισμού με την αντικατάσταση παραπηγμάτων με προκατασκευασμένους οικίσκους και την εγκατάσταση χώρων ατομικής υγιεινής. Επίσης, έχει προβλεφθεί η λειτουργία κοινωνικού πολύκεντρου στην περιοχή με παροχή υπηρεσιών για την υγιεινή και την κοινωνική ένταξη του πληθυσμού, γιατί, όπως είπε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θ. Φωτίου, «οι Ρομά δεν θα μπορέσουν να ενταχθούν εάν δεν υπάρχουν οι απαραίτητες δομές κοινωνικής πρόνοιας». Παράλληλα προέκρινε την ένταξή τους στο σύστημα Ανώτατης Εκπαίδευσης ως μέσο για την κοινωνική τους ένταξη και την μείωση της παραβατικότητας.

Στοπ στην εξόρυξη βωξίτη στα Μέγαρα

Με ικανοποίηση οι κάτοικοι των Μεγάρων άκουσαν τη διαβεβαίωση από τα χείλη του υπουργού Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη αλλά και του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα ότι δεν πρόκειται να ξεκινήσει η λειτουργία των ορυχείων βωξίτη στη Μεγαρίδα. «Η Αττική δεν σηκώνει πλέον τέτοιες δραστηριότητες» σημείωσε ο Π. Σκουρλέτης προκρίνοντας την ενίσχυση της αγροδιατροφικής δραστηριότητας. «Ζητούμενο είναι η αγροτική ζώνη των Μεγάρων να γίνει ο βιολογικός μπαχτσές της Αττικής» είπε ο υπουργός Εσωτερικών.

Κατά την ολοκλήρωση των εργασιών του συνεδρίου ο Αλ. Τσίπρας τόνισε: “Στηρίζουμε τη θέση ότι στη δυτική Αττική, που για δεκαετίες λειτούργησε ως η πίσω αυλή της πρωτεύουσας, δεν υπάρχει πλέον χώρος για δραστηριότητες που μπορεί να είναι ακόμη πιο επιβαρυντικές για το περιβάλλον”. Δίνοντας, μάλιστα, το στίγμα της παραγωγικής ανασυγκρότησης ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, μέσω του οποίου στη δυτική Αττική έχουν υλοποιηθεί 610 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ. Επίσης, αναφέρθηκε στις χρηματοδοτήσεις 14 επενδυτικών σχεδίων για την μεταποίηση αγροτικών προϊόντων ύψους 1,2 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε εντός του προσεχούς διαστήματος να ανακοινωθούν τα σχέδια για τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη της Ελευσίνας.

Ανέλκυση και απομάκρυνση των ναυαγίων

Για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων πρόκειται να προχωρήσει η παραχώρηση χερσαίας λιμενικής ζώνης στον Δήμο Ελευσίνας με μετατόπιση της λιμενικής δραστηριότητας και η απόδοση της χερσαίας λιμενικής ζώνης Ν. Περάμου στον Δήμο Μεγαρέων. Στο μεταξύ, βελτιωμένη είναι η κατάσταση της θάλασσας και του πυθμένα μετά την ανέλκυση του ναυαγίου Αγία Ζώνη ΙΙ. Βέβαια, για προληπτικούς λόγους, δεν επιτρέπεται ακόμη η αλίευση από τον Σαρωνικό. Για την απορρύπανση της θαλάσσιας περιοχής τις επόμενες μέρες πρόκειται να γίνει η ανέλκυση του Αγία Ζώνη ΙΙ, όπως και άλλων πλοίων που είναι είτε βυθισμένα είτε παροπλισμένα.

Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ελευσίνα 2021

Εξέχουσα θέση στο 8ο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο είχαν οι προετοιμασίες του Δήμου Ελευσίνας, καθώς το 2021 θα είναι η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης. “Πολιτιστική πρωτεύουσα δεν αναγορεύεσαι, μεταμορφώνεσαι με κόπο και πολλή δουλειά” σημείωσε η υπουργός Πολιτισμού Λ. Κονιόρδου αναφερόμενη στη διαχρονική μεταμόρφωση της πόλης από την πρώτη φορά που την επισκέφθηκε το 1975. “Προοιωνίζεται η επιτυχία για την Ελευσίνα ως πολιτιστική πρωτεύουσα” υπογράμμισε η υπουργός μιλώντας για τα χαρακτηριστικά της πόλης και την ιστορικότητά της ως γενέτειρας του Αισχύλου.

Θύμισε, μάλιστα, ότι η μακραίωνη ιστορία της πόλης σε συνδυασμό με τον αρχαιολογικό πλούτο, αλλά και το σύγχρονο βιομηχανικό κτηριακό απόθεμα συνιστούν προϋποθέσεις για την επιτυχία. Η υπουργός συνέδεσε μάλιστα τη χρονιά του 2021 με τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η χρονική σύμπτωση με την πολιτιστική πρωτεύουσα της Ελευσίνας συνιστά ευκαιρία για “τόνωση της εθνικής μνήμης με την ευρωπαϊκή κληρονομιά και την απελευθέρωση με την εδραίωση της δημοκρατίας”. Έτσι η υπουργός χαρακτήρισε τις ενέργειες προετοιμασίας για την πολιτιστική πρωτεύουσα ως προπομπό για την τοπική ανάπτυξη με άξονα τον πολιτισμό, αλλά και τη μεταμόρφωση του αστικού τοπίου. Να σημειωθεί ότι η Αρχαιολογική Υπηρεσία κάνει εργασίες ανάδειξης των μνημείων της περιοχής σε όλη τη δυτική Αττική, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η ανάδειξη των αρχαιολογικών μνημείων των Μεγάρων.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ: Ενίσχυση των υποδομών της Μάνδρας με 30 εκατ. ευρώ

Με την επισήμανση ότι “δεν ανακάλυψε τη δυτική Αττική στις 15 Νοεμβρίου”, η περιφερειάρχης Αττικής Ρ. Δούρου αναφέρθηκε στην κυβερνητική δέσμευση για την υλοποίηση έργων υποδομής προϋπολογισμού 292 εκατ. ευρώ εκ των οποίων έργα προϋπολογισμού 160 εκατ. ευρώ, θα ξεκινούν εντός του 2018. Πρόκειται, όπως εξήγησε, “για μια σοβαρή τονωτική, αναπτυξιακή ένεση για τη δυτική Αττική αλλά και συνολικά για την εθνική οικονομία”. Παράλληλα, η ίδια ενημέρωσε για τη δέσμευση 30 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής για την αποκατάσταση των υποδομών του Δήμου Μάνδρας - Ειδυλλίας ύστερα από αίτημα του δήμου.

Αναφερόμενη στη διαχείριση απορριμμάτων η Ρ. Δούρου ξεκαθάρισε: “Η Δυτική Αττική δεν είναι ο 'σκουπιδοτενεκές' όλης της Περιφέρειας”. Θυμίζοντας ότι η Περιφέρεια Αττικής έχει ολοκληρώσει τον σχεδιασμό για την οικολογική διαχείριση απορριμμάτων, η Ρ. Δούρου ενημέρωσε ότι υπάρχει ήδη η χωροθέτηση μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων (ΜΕΑ), μονάδων επεξεργασίας προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ) και χώρων υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) σε όλη την Αττική. «Χώρους με ονοματεπώνυμο, συγκεκριμένους, με εξασφάλιση της χρηματοδότησης, στο πλαίσιο υλοποίησης του νέου σχεδιασμού», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Η περιφερειάρχης ενημέρωσε ότι έχει γίνει επεξεργασία και εναλλακτικού σχεδιασμού λειτουργίας των χώρων υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων σε περίπτωση καθυστερήσεων και αδυναμίας έγκαιρης επίτευξης των στόχων των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης των δήμων. Στηλιτευσε, πάντως, το γεγονός ότι «ορισμένοι θα επιθυμούσαν τη διαιώνιση της λειτουργίας της χωματερής της Φυλής εις βάρος της υγείας, του περιβάλλοντος και εις βάρος της δημιουργίας εργασίας και πλούτου, που συνεπάγεται το δικό μας μοντέλο διαχείρισης».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL