Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης από το βήμα του συνεδρίου: / Π. Σκουρλέτης: Η δυτική Αττική δικαιούται μια δεύτερη ευκαιρία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης από το βήμα του συνεδρίου: / Π. Σκουρλέτης: Η δυτική Αττική δικαιούται μια δεύτερη ευκαιρία

Την ανάγκη ανάταξη της δυτικής Αττικής προέταξε ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης, μιλώντας χθες από το βήμα του 8ου περιφερειακού συνεδρίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση, που ξεκίνησε στα Μέγαρα και αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα το απόγευμα στην Ελευσίνα. Το περιφερειακό συνέδριο διεξάγεται λίγες μέρες μετά τις πλημμύρες στην περιοχή και την τραγωδία στη Μάνδρα, με την κυβέρνηση να δίνει βάρος στη συνολική λήψη μέτρων, που όχι μόνον θα επαναφέρουν την κανονικότητα αλλά και θα συμβάλουν στη διαμόρφωση μιας νέας, βιώσιμης πραγματικότητας.

“Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που συμβαίνουν τα πράγματα εδώ”, είπε με έμφαση ο υπουργός Εσωτερικών υπογραμμίζοντας ότι μαζί με την κυβέρνηση και την Αυτοδιοίκηση πρέπει να “διαμορφώσουμε μια δεύτερη ευκαιρία για τη δυτική Αττική”, πέρα από τη φτώχεια, που δημιούργησε η αποβιομηχάνιση στην περιοχή σε συνδυασμό με την έλλειψη υποδομών.

“Η σημερινή κατάσταση πρέπει να αντιστραφεί! Το ζητούν όλοι εδώ και χρόνια, η Περιφέρεια, οι δήμοι, οι κάτοικοι, οι επαγγελματίες, οι εργαζόμενοι”, υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών. Δίνοντας το στίγμα της κυβέρνησης, ο Π. Σκουρλέτης σημείωσε ότι “οι θετικές ενδείξεις για την οικονομία σταθεροποιούνται”. “Ο Αύγουστος του 2018 είναι πολύ κοντά. Η έξοδος από την επιτροπεία είναι σίγουρο ότι θα αυξήσει τον βαθμό ελευθερίας στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων για το μέλλον της χώρας”, σημείωσε ο υπουργός προσθέτοντας: “Επομένως, αυτή την περίοδο δεν κουβεντιάζουμε απλώς για μερικές διορθωτικές κινήσεις. Επιδιώκουμε να είμαστε έτοιμοι να θέσουμε τη δική μας συνολική αναπτυξιακή ατζέντα, σε ρήξη με το παρελθόν που μας οδήγησε εδώ και με ορίζοντα δεκαετιών”.

Αναφερόμενος στα χαρακτηριστικά της ανάπτυξης, ο Π. Σκουρλέτης είπε: “Θέλουμε ανάπτυξη που να εκφράζει τις ανάγκες και των απλών ανθρώπων, οι οποίοι σήμερα αναμένουν τις καλύτερες μέρες και απαιτούν, όπως και ο κάθε κάτοικος της δυτικής Αττικής”. “Θέλουμε να τους αναγνωριστεί το δικαίωμά τους σε μια καλύτερη ζωή”, πρόσθεσε υπενθυμίζοντας ότι “η ανάπτυξη δεν ήρθε στη δυτική Αττική με τους καλύτερους όρους και προϋποθέσεις για τους κατοίκους της και το περιβάλλον”.

Μιλώντας για την τραγωδία στη Μάνδρα, ο Π. Σκουρλέτης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη “διαχρονική υστέρηση του κράτους στα ζητήματα χωροταξίας”, που οδήγησαν, όπως είπε σε “εκτρωματικές” επιλογές και σε ένα “χωροταξικό αλαλούμ”, πράγματα που συνέβαλαν “στη σύγχυση ανάμεσα στην πραγματική εικόνα των αυθαιρεσιών και των λανθασμένων αποφάσεων”. “Δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια εφησυχασμού”, είπε. “Πρέπει να διοχετευθούν πόροι, να εκπονηθούν ευρύτεροι σχεδιασμοί, να δρομολογηθούν τα κατάλληλα έργα και να ολοκληρωθούν όσο πιο γρήγορα γίνεται”, υπογράμμισε προκειμένου να αποκατασταθεί η πληγείσα πόλη της Μάνδρας.

Μιλώντας για τις αναγκαίες παρεμβάσεις στη δυτική Αττική, ο Π. Σκουρλέτης προέταξε την χωροταξική διάσταση συνδεδεμένη με το ζήτημα της περιβαλλοντικής προστασίας. Ενδεικτικά, λοιπόν, αναφέρθηκε στον προβληματισμό για την πιθανή λειτουργία των ορυχείων βωξίτη στη Μεγαρίτιδα, σενάριο που συναντά την αντίρρηση των κατοίκων της αγροτικής περιοχής των Μεγάρων. Επίσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη αξιοποίησης από τον Δήμο Ελευσίνας της ζωνών του λιμένα, στην υπαγωγή των επιμέρους δικτύων ύδρευσης στην ΕΥΔΑΠ, όπως έχει αποφασίσει ήδη η ΔΕΥΑ Μεγάρων. Για τη διαχείριση απορριμμάτων, ο υπουργός τόνισε ότι, εφόσον από το 2015 διαθέτουμε εθνικό σχέδιο και από το 2016 περιφερειακό σχέδιο, “υπάρχουν εργαλεία για τη μετάβαση σε ένα νέο καθεστώς, προκειμένου η σημερινή εικόνα της συσσώρευσης στη Φυλή να τερματιστεί προς όφελος μιας περισσότερο ισορροπημένης, κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποδεκτής λύσης, με την ενεργοποίηση των δήμων”.

Τέλος, ο Π. Σκουρλέτης έκανε ειδική αναφορά στην προετοιμασία της Ελευσίνας για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021, χαρακτηρίζοντάς την ως “εφαλτήριο μετασχηματισμού πολλών σημείων” της πόλης και ως “ευκαιρία αλλαγής ταυτότητας, με την ιδιαίτερη πρόσμιξη στόχων, διεργασιών, τέχνης και πολιτισμού, ανάπτυξης και πολλαπλών αφηγήσεων”. “Η αναζήτηση νέας ταυτότητας και ο μετασχηματισμός βρίσκεται τελικά, στον πυρήνα της συζήτησης και για το αναπτυξιακό μέλλον της δυτικής Αττικής”, υπογράμμισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL