Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Περιφέρεια Αττικής / Περιφέρεια Αττικής: 30 εκατ. ευρώ για έργα υποδομής στη Μάνδρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περιφέρεια Αττικής / Περιφέρεια Αττικής: 30 εκατ. ευρώ για έργα υποδομής στη Μάνδρα

Στη δέσμευση 30 εκατ. ευρώ για έργα υποδομής στη Μάνδρα προχωρά η Περιφέρεια Αττικής, με την περιφερειάρχη Ρ. Δούρου να το ανακοινώνει στο αναπτυξιακό συνέδριο που ολοκληρώνεται σήμερα στην Ελευσίνα με ομιλία του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα. “Βρισκόμαστε εδώ για να σπάσουμε τις νομοτέλειες των ανισοτήτων”, τόνισε στην ομιλία της χθες, υπογραμμίζοντας: “Βάζουμε σήμερα έναν κρίκο σε μια αλυσίδα αποφάσεων και ενεργειών που ξεκίνησαν πριν τρία χρόνια για να κάνουμε πράξη το τέλος των ανισοτήτων στη δυτική Αττική”.

Η απόδοση των 30 εκατ. ευρώ έρχεται να προστεθεί στη δέσμευση ποσού 15 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση άμεσων αναγκών στην πληγείσα περιοχή της Μάνδρας. Οι ενέργειες αυτές της Περιφέρειας Αττικής λειτουργούν στη βάση της ανάσχεσης των επιπτώσεων της τραγωδίας, αλλά και της δημιουργίας προϋποθέσεων ανάπτυξης της περιοχής σε στέρεες βάσεις.

“Το μοντέλο της στρεβλής ανάπτυξης δεκαετιών είχε πήλινα πόδια γιατί είχε συγκεκριμένο ταξικό πρόσημο” υπογράμμισε η Ρ. Δούρου, για να προσθέσει: “Είχε στο επίκεντρό του μια τριπλή ανισότητα μεταξύ του κέντρου και της περιφέρειας”. Εξειδικεύοντας η περιφερειάρχης το πλέγμα των ανισοτήτων αναφέρθηκε στην οικονομική, την κοινωνική, αλλά και την έλλειψη βασικών υποδομών.

“Πλέον η πορεία που πρέπει να ακολουθήσουμε είναι μονόδρομος”, τόνισε η Ρ. Δούρου σημειώνοντας ότι απαιτείται η συμπόρευση όλων, της κεντρικής διοίκησης, της Αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών. “Πρέπει να γίνουν πράξεις οι διαπιστώσεις χρόνιων παθογενειών και δυσλειτουργιών της κρατικής μηχανής σε όλα τα επίπεδα, για να μην επαναληφθούν νόμιμες αυθαιρεσίες και αυθαίρετες νομιμοποιήσεις”, υπογράμμισε η περιφερειάρχης.

Επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα συνέδριο “ευθύνης και δυνατότητας όλων μας, αιρετών και πολιτών, να οικοδομήσουμε ένα κοινό αναπτυξιακό σχέδιο για την επίλυση δομικών προβλημάτων που ταλαιπωρούν τους δήμους της Δυτικής Αττικής”, η περιφερειάρχης ανέπτυξε όλα τα πεδία των παρεμβάσεων που εκτείνονται από τις υποδομές έως τις δομές υγείας, από την παιδεία έως τον αθλητισμό και τον πολιτισμό, αλλά και στην αντιπλημμυρική θωράκιση. Η περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην απόσυρση εκαμμινευμάτων της Ελληνικής Χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο κρίσιμο θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων υποστηρίζοντας ότι “για να μπει τέλος στον μοναδικό ΧΥΤΑ, απαιτείται η συνεργασία όλων”.

Άλλωστε, σειρά παρεμβάσεων υλοποιεί ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) για τη διαχείριση απορριμμάτων προκειμένου η μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας να κατορθώσει σύγκλιση με τους στόχους ανακύκλωσης που έχουν τεθεί από το περιφερειακό σχέδιο. Το επόμενο διάστημα, ο ΕΔΣΝΑ πρόκειται επιλέξει ανάμεσα σε 20 ανενεργά λατομεία, που θα αξιοποιηθούν ως χώροι υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων. Σε πρώτη φάση πρόκειται να γίνει η επιλογή ανάμεσα σε ανενεργά λατομεία σε Δυτική Αττική και Νότιο Τομέα Αθηνών, προκειμένου να χωροθετηθούν οι χώροι υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων.

Στο μεταξύ, ο ΕΔΣΝΑ προχωρά τη διαδικασία ωρίμανσης των μελετών για τους χώρους υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων και της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στον Νότιο Τομέα. Σε προχωρημένο στάδιο είναι η μελέτη για τη μονάδα στο Σχιστό και σε εξέλιξη είναι η αναβάθμιση της δυναμικότητας του Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης (ΕΜΑΚ) Φυλής.

Παράλληλα, η Περιφέρεια Αττικής πρόκειται να χρηματοδοτήσει με 6,5 εκατ. ευρώ τα τοπικά σχέδια διαχείρισης απορριμμάτων σε ανατολική και δυτική Αττική, όπως και στην Π.Ε. Νήσων Αττικής. Επίσης, έχει αποφασιστεί από τα 150 εκατ. ευρώ που εκχώρησε το υπουργείο Οικονομίας στην Περιφέρεια να αξιοποιηθεί μέρος των πόρων για την υλοποίηση διαδημοτικών εγκαταστάσεων στη διαχείριση αποβλήτων. Μέχρι στιγμής έχει εγκριθεί το υπερτοπικό μεγάλο “πράσινο” σημείο και Κέντρο Ανακύκλωσης, Εκπαίδευσης, Διαλογής στην Πηγή, στον Δήμο Μοσχάτου - Ταύρου, που έχει χωροθετηθεί επί της λεωφόρου Π. Ράλλη 22. Εξετάζεται, επίσης, η πρόταση για διαδημοτικό πράσινο σημείο των δήμων Ν. Ιωνίας, Μεταμόρφωσης και Ν. Ηρακλείου. Παράλληλα εξετάζεται η διαδημοτική συνεργασία Μαρκόπουλου, Παιανίας, Σπάτων - Αρτέμιδας για τη δημιουργία μονάδας επεξεργασίας βιοαποβλήτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL