Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Ο ΠΑΝΟΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ ΣΤΟ 5ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΝΩΣΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ: / Ενισχυμένοι οι πόροι για τις Περιφέρειες το 2018
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο ΠΑΝΟΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ ΣΤΟ 5ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΝΩΣΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ: / Ενισχυμένοι οι πόροι για τις Περιφέρειες το 2018

Με τη διαβεβαίωση ότι “δεν αφήνουμε τίποτα ανεκμετάλλευτο” ως προς τους πόρους και τα θεσμικά εργαλεία, που μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την Αυτοδιοίκηση, ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης, μιλώντας στο 5ο τακτικό συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), ανέπτυξε τη στρατηγική του για την ενδυνάμωση των ΟΤΑ β’ βαθμού με ενίσχυση του ρόλου των περιφερειακών ενοτήτων. Παράλληλα πρόκρινε την εφαρμογή της απλής αναλογικής για την ενίσχυση της τοπικής δημοκρατίας.

Παρά τη στενότητα των οικονομικών της χώρας, “δεν υπάρχουν πόροι και θεσμικά εργαλεία στη διάθεση του υπουργείου και της κυβέρνησης που να μη τέθηκαν στη διάθεση της Αυτοδιοίκησης εφ’ όσον αυτό ήταν εφικτό” τόνισε ο υπουργός. Σε αυτό το πλαίσιο υπενθύμισε ότι στο σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2018, που πρόκειται να εγκριθεί από τη Βουλή τις επόμενες μέρες, οι κεντρικοί αυτοτελείς πόροι για τις 13 Περιφέρειες θα είναι αυξημένοι κατά 9%.

Ενίσχυση των πόρων

“Ποτέ δεν υποσχέθηκα κάτι που δεν μπορούσα να κάνω, δεν είμαστε εδώ για να επαναλάβουμε λάθη του παρελθόντος ή για να κερδίζουμε πολιτικό χρόνο εις βάρος των πολιτών και της Αυτοδιοίκησης” υπογράμμισε. Ταυτόχρονα ο Π. Σκουρλέτης, αναφερόμενος στις προσπάθειές του για βελτίωση των οικονομικών των Περιφερειών, απαρίθμησε την απόδοση 35 εκατ. ευρώ στις Περιφέρειες υπό μορφή επενδυτικών κεντρικών αυτοτελών πόρων για το 2017. Πρόκειται για την πρώτη εκταμίευση μετά το 2012, όπως επισήμανε. Παράλληλα δεσμεύτηκε ότι για το 2018 θα αποδοθούν στις Περιφέρειες 50 εκατ. ευρώ για αυτό τον σκοπό. Ενώ για την κάλυψη της δαπάνης των σχολικών μεταφορών ο υπουργός ενημέρωσε ότι “καλύφθηκε το σύνολο της δαπάνης για το προηγούμενο σχολικό έτος, μέχρι και το τελευταίο τετράμηνο της τρέχουσας χρήσης”.

Ενίσχυση της δημοκρατίας

Αναφερόμενος στη βούλησή του για αλλαγή του εκλογικού συστήματος ο Π. Σκουρλέτης τόνισε ότι η εφαρμογή της απλής αναλογικής συνιστά “συγκεκριμένη και ξεκάθαρη θέση της κυβέρνησης”. “Η απλή αναλογική αντιπροσωπεύει μια συνεπή πολιτική τοποθέτηση, η οποία έρχεται από πολύ παλιά και στον πυρήνα της έχει το πρωτεύον ζήτημα της δημοκρατίας” υπογράμμισε. Συνέδεσε, μάλιστα, την εφαρμογή της απλής αναλογικής με τη μετάβαση στην εποχή μετά τα Μνημόνια. “Το ζήτημα της δημοκρατίας δεν μπορούμε να το παραβλέψουμε εν αναμονή καλύτερων ημερών” υπογράμμισε ο Π. Σκουρλέτης προσθέτοντας: “Έχουμε ανάγκη από πλειοψηφίες μέσα στην κοινωνία και όχι μόνο στα συμβούλια". Τόνισε, μάλιστα, πως “η δημοκρατία δεν φοβίζει την Αυτοδιοίκηση. Είναι μέσα στο DNA της”.

Συμβούλια περιφερειακών ενοτήτων

Ο υπουργός κάλεσε τους περιφερειάρχες να συζητήσουν επί των δικλίδων ασφαλείας στην εφαρμογή της απλής αναλογικής. “Δεν ωφελεί λοιπόν η κινδυνολογία. Ελάτε να συζητήσουμε για δικλίδες” υπογράμμισε. Προτάσσοντας την ανάγκη για ενδοπεριφερειακή αποκέντρωση ο Π. Σκουρλέτης διαβεβαίωσε για τη διατήρηση του χωρικού αντιπεριφερειάρχη με εισαγωγή του θεσμού του συμβουλίου σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας, που να απαρτίζεται από τους περιφερειακούς συμβούλους της ενότητας, προκειμένου να εισηγούνται για σημαντικά θέματα της περιοχής. Τέλος, πρόκρινε την ευελιξία στην εκλογική διαδικασία με δικαίωμα «επικοινωνίας», όπως χαρακτηριστικά είπε, των ψηφοδελτίων μεταξύ των περιφερειακών ενοτήτων. Στις σκέψεις του υπουργού είναι να θεσπιστεί το δικαίωμα του εκλογέα μίας Περιφερειακής Ενότητας να βάλει έναν σταυρό και σε υποψήφιο άλλης Περιφερειακής Ενότητας.

“Στόχος η περιφερειακή διακυβέρνηση”

“Καλούμαστε να λειτουργήσουμε σε πραγματικά αντίξοες συνθήκες” υπογράμμισε κατά την ομιλία του ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας Κ. Αγοραστός υπενθυμίζοντας με βάση την έκθεση ΟΟΣΑ το ελληνικό κράτος είναι εξόχως συγκεντρωτικό και, όπως τόνισε, “δεν αποδίδει στις Περιφέρειες ούτε τους πόρους που έχουν θεσμοθετηθεί από τον Καλλικράτη”. Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε την ανάγκη για μια τολμηρή ριζοσπαστική αποκέντρωση, ο οποία θα στοχεύει στη μετάβαση από την περιφερειακή διοίκηση στην περιφερειακή διακυβέρνηση.

“Σύμφωνα με μετριοπαθείς υπολογισμούς, η χρηματοδότηση προς την Αυτοδιοίκηση έχει περικοπεί κατά 55%-60%” τόνισε ο Κ. Αγοραστός και, όπως εξήγησε, “πρόκειται για ένα ποσό της τάξης του 1,8 δισ. ευρώ λιγότερα απ’ όσα έπρεπε να καταβληθούν, ενώ και το προσωπικό έχει μειωθεί κατά μέσον όρο 40%”.

“Η μείωση αυτή στη χρηματοδότηση έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία για τις Περιφέρειες, καθώς ο βαθμός εξάρτησής τους από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι εξαιρετικά υψηλός - υπερβαίνει το 95% των συνολικών εσόδων τους” υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, πρόκρινε την ανάγκη μετάβασης από την περιφερειακή διοίκηση στην περιφερειακή διακυβέρνηση, ώστε όπως είπε: “Η δύναμη των Περιφερειών να γίνει δύναμη των πολιτών”.

“Φυσικά και αντιλαμβανόμαστε τη δημοσιονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας, όμως η οικονομική αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης και ειδικότερα των Περιφερειών δεν είναι πολυτέλεια, αλλά απαραίτητη προϋπόθεση για την αύξηση του ΑΕΠ, την προώθηση επενδύσεων, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τη μείωση των δημοσίων δαπανών και τελικά την αύξηση του εισοδήματος κάθε νοικοκυριού" τόνισε ο Κ. Αγοραστός.

Ρ. Δούρου: "Συλλογικό στοίχημα οι αλλαγές στον 'Καλλικράτη'"

Συλλογικό στοίχημα χαρακτήρισε η περιφερειάρχης Αττικής Ρ. Δούρου τις επικείμενες αλλαγές στον “Καλλικράτη” μιλώντας από το βήμα του 5ου συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας υπογραμμίζοντας ότι “πρέπει να προωθήσουμε εκείνες τις κρίσιμες μεταρρυθμίσεις του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας και δράσης μας που μπορούν να καταστήσουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση παράγοντα ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης με έμφαση στην πραγματική αποκέντρωση”.

Δίνοντας έμφαση στην απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών για μεγάλα έργα, όπως είναι τα έργα υποδομής και τα αντιπλημμυρικά, η Ρ. Δούρου κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει τη νομοθετική πρωτοβουλία και να προωθήσει την έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την επιτάχυνση υλοποίησής τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL