Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ψιχάλες
18 °C
16.3°C18.6°C
4 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.6°C15.9°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.1°C15.4°C
2 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ψιχάλες
13 °C
12.9°C14.6°C
3 BF 82%
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΔΕ / Σε "γαλάζια" απομόνωση ο Γ. Πατούλης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΔΕ / Σε "γαλάζια" απομόνωση ο Γ. Πατούλης

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ: ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ

Σε πολιτικές ακροβασίες επιδίδεται ο «γαλάζιος» πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης το τελευταίο διάστημα προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις μετά τη φανερή απομόνωσή του από το περιβάλλον Μητσοτάκη, τη στιγμή που έχει βάλει πλώρη για τη διεκδίκηση του Δήμου Αθηναίων - χωρίς «χρίσμα», όπως επιμένει να λέει.

Ενδεικτικό της απομόνωσής του είναι ότι στο ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ, που διεξάγεται αυτές τις μέρες στα Ιωάννινα, εκ μέρους της Ν.Δ. παρέστη μόνο ο αντιπρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κ. Χατζηδάκης. Ενώ στο προηγούμενο συνέδριο στη Θεσσαλονίκη το «παρών» είχε δώσει ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την ίδια ώρα ο Γ. Πατούλης εμφανίζεται εριστικός απέναντι στον «καραμανλικό» πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας Κ. Αγοραστό αποκαλώντας τον ακόμη και «εμίρη» της Αυτοδιοίκησης, προκείμενου ο ίδιος να διαμορφώσει μια διαχωριστική γραμμή, σπάζοντας, όμως, τους δεσμούς του με τη «γαλάζια» παράταξη. Παράλληλα, γκρίνια υπάρχει στους κόλπους της παράταξής του στην ΚΕΔΕ, με πολλά στελέχη να τον επικρίνουν για την αναποτελεσματικότητά του ως προς τις διεκδικήσεις του αυτοδιοικητικού οργάνου.

Δεν είναι τυχαίο το ότι στην ομιλία του ο Γ. Πατούλης, κατά την έναρξη του συνεδρίου της ΚΕΔΕ, θέλησε να πιστωθεί ως επιτυχία, μέτρα στήριξης για τους δήμους που παρείχε η κυβέρνηση. Την ίδια ώρα στελέχη της παράταξής του, αλλά και της δεύτερης μεγαλύτερης παράταξης, που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ, ασκούν στον Γ. Πατούλη δριμεία κριτική καταλογίζοντάς του σειρά στρατηγικών λαθών που οδηγούν στην απαξίωση του θεσμού της Αυτοδιοίκησης.

Κλίμα ήττας

Παρότι τόσο η παράταξη Πατούλη όσο και η παράταξη Κοιμήση (ΠΑΣΟΚ) έχουν ρίξει τους τόνους απέναντι στην κυβέρνηση και δεν επαναλαμβάνουν την επωδό του «φύγετε», στο συνέδριο της ΚΕΔΕ αποτυπώνεται ένα κλίμα ήττας ως προς την ικανοποίηση των διεκδικήσεων των αιρετών της Αυτοδιοίκησης. Ταυτόχρονα, δεν είναι λίγα τα «γαλάζια» στελέχη που υποστηρίζουν ότι με τη μονότονη, επιθετική, άνευ στοχεύσεως επικοινωνιακή τακτική του Γ. Πατούλη ο διάλογος με τον υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη για την αναθεώρηση του Καλλικράτη έχει παραμείνει στάσιμος για περισσότερο από ένα χρόνο. Δεν είναι λίγα τα «γαλάζια» στελέχη που πιστεύουν ότι η ΚΕΔΕ βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο και ότι ο διάλογος με την κυβέρνηση περιορίζεται στην απλή αναλογική και δεν αγγίζει τα καθημερινά λειτουργικά και διαχειριστικά προβλήματα που ανακύπτουν λόγω θεσμικών εκκρεμοτήτων.

Η κόντρα με τον... συναγωνιστή "εμίρη" Αγοραστό

Σε αυτό το κλίμα ο Γ. Πατούλης προσπαθεί από τη μια να αναχαιτίσει τη δυσφορία στην παράταξή του και από την άλλη να εμφανίσει ένα ελκυστικό αφήγημα, το οποίο θα του δίνει διέξοδο για να επιτύχει τις επόμενες πολιτικές βλέψεις, που προς το παρόν προσδιορίζονται στη διεκδίκηση του Δήμου Αθηναίων. Για τη δε κόντρα με τον επίσης "γαλάζιο" πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, οι κακές γλώσσες λένε ότι οφείλεται στο ότι ο Κ. Αγοραστός είναι ευρείας πολιτικής αποδοχής και κατορθώνει να έχει συνεργασία με ανώτερα κυβερνητικά στελέχη, επιτυγχάνοντας αρκετές νίκες στις διεκδικήσεις των περιφερειαρχών. Βέβαια, το περιβάλλον Πατούλη ερμηνεύει τις αυτοδιοικητικές επιτυχίες του Κ. Αγοραστού ως αποτέλεσμα συμβιβασμών του ιδίου με την κυβέρνηση, επιχειρώντας να πλήξει το πολιτικό προφίλ του προέδρου της ΕΝΠΕ.

Δεν είναι τυχαίο το ότι, μια μέρα πριν από την έναρξη του συνεδρίου της ΚΕΔΕ, ο Γ. Πατούλης χαρακτήρισε τους περιφερειάρχες «εμίρηδες», επιχειρώντας να συνδυάσει την πολιτική κόντρα της κυβέρνησης με τη Ν.Δ. για την υπόθεση προμήθειας βλημάτων στη Σαουδική Αραβία με την κατά τον ίδιο «προνομιακή» θέση των περιφερειαρχών και ειδικά του Κ. Αγοραστού με την κυβέρνηση.

«Έρχομαι εδώ ως εκπρόσωπος της ΕΝΠΕ και όχι ως εκπρόσωπος των εμίρηδων της Ελλάδας, φίλε Γιώργο Πατούλη» είπε ο Κ. Αγοραστός στην έναρξη της ομιλίας του χαιρετίζοντας τις εργασίες του συνεδρίου της ΚΕΔΕ και απαντώντας στον χαρακτηρισμό.

Κι ενώ κανείς θα περίμενε η κόντρα να λάβει τέλος, ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ αφ' ενός έδωσε το πολιτικό του στίγμα για την Αυτοδιοίκηση, αφ' ετέρου μετέφερε τη δυσφορία των περιφερειαρχών για τη στάση του Γ. Πατούλη.

«Πρέπει να πορευτούμε μαζί, μια γροθιά, για να κάνουμε τον τόπο μας καλύτερο και να κάνουμε τους συνανθρώπους μας να αποκτήσουν ξανά το χαμόγελό τους. Πρέπει να τους δώσουμε ξανά την ελπίδα, γιατί η ελπίδα έρχεται μόνο από την Αυτοδιοίκηση» είπε ο Κ. Αγοραστός απαντώντας εμμέσως στα κυβερνητικά στελέχη που ήταν παρόντα και προσδιορίζοντας, ταυτόχρονα, το πλαίσιο διεκδικήσεων της Αυτοδιοίκησης.

Στο κλείσιμο της ομιλίας του ο Κ. Αγοραστός είπε: «Κύριε πρόεδρε της ΚΕΔΕ, φίλε Γιώργο Πατούλη, σας περιμένουμε στο 5ο ετήσιο συνέδριό μας την επόμενη Παρασκευή και σας διαβεβαιώνω ότι εμείς δεν έχουμε μοιράσει κανένα ερωτηματολόγιο και δεν θα μοιράσουμε σε κανέναν από τους συνέδρους». «Ακόμη και εάν το είχαμε κάνει, δεν θα θέταμε το ερώτημα να καταργηθούν οι δήμοι, γιατί αυτό που λέμε είναι ότι μαζί κερδίζουμε» είπε προκαλώντας έντονη αμηχανία στον Γ. Πατούλη.

Το ηλεκτρισμένο κλίμα μεταξύ των δυο προέδρων των αυτοδιοικητικών οργάνων δεν άφησε ασχολίαστο ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης, που ήταν παρών στην έναρξη των εργασιών του συνεδρίου της ΚΕΔΕ. «Παρακολούθησα με ενδιαφέρον τις φιλοφρονήσεις μεταξύ σας» είπε δίνοντας το στίγμα του.

Φανερά ενοχλημένος τόσο από το σχόλιο του Κ. Αγοραστού, όσο και από αυτό του Π. Σκουρλέτη, ο Γ. Πατούλης επιχείρησε να απαντήσει και στους δυο. Επικαλέστηκε, μάλιστα, παλαιότερη αναφορά του Π. Σκουρλέτη, που ως υπουργός Εσωτερικών επέκρινε τους δημάρχους ότι λειτουργούν ως «πασάδες στα Γιάννενα», όταν κατά τα πρώτα στάδια του διαλόγου για την αναθεώρηση του "Καλλικράτη" η ΚΕΔΕ είχε λάβει απόφαση κατά πλειοψηφία να αποχωρήσει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Εμείς δεν πιστεύουμε ούτε σε πασάδες ούτε σε εμίρηδες, αλλά έχουμε υποστεί τις συνέπειες» απάντησε, λοιπόν, ο Γ. Πατούλης. Απέφυγε, όμως, να ρίξει ευθεία βολή κατά της κυβέρνησης, όπως συνηθίζει στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ. Περιορίστηκε να απαντήσει μόνο στον Κ. Αγοραστό. «Εάν ένας δήμαρχος αδικείται από έναν περιφερειάρχη, τότε ο περιφερειάρχης θα μπαίνει στην black list» είπε ο Γ. Πατούλης και πρόσθεσε: «Οι περιφερειάρχες αποτελούν βασικό πυλώνα της δημοκρατίας, αρκεί να είναι δίκαιες οι αποφάσεις τους, να ελέγχονται, να είναι γρήγορες και να μην διοικείται καμία περιοχή ανεξάρτητα από το εάν οι περιφερειάρχες συμπαθούν ή δεν συμπαθούν τον δήμαρχο». «Γιατί αυτό το μπούλινγκ υπάρχει διαρκώς. Όποιος δήμαρχος έχει υποστεί μπούλινγκ είναι γιατί είπε φωναχτά την αδικία του» πρόσθεσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL