Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
8.6°C15.2°C
1 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
8.5°C13.0°C
1 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
8.8°C12.5°C
3 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
6 °C
5.9°C9.1°C
0 BF 100%
ΚΥΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ / Ανοίγουν ακόμη και το σπίτι τους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΚΥΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ / Ανοίγουν ακόμη και το σπίτι τους

Δήμοι από όλη τη χώρα, σωματεία και συλλογικότητες από γειτονιές εντός και εκτός Αττικής, διεθνείς οργανώσεις, αλλά και οπαδοί, ακόμη και εκείνοι της ιταλικής Λιβόρνο, εκδηλώνουν από μέρα σε μέρα όλο και περισσότερο έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους πληγέντες της Μάνδρας και της Νέας Περάμου. Διαφορετικά κομμάτια της κοινωνίας γίνονται ένα με τους πλημμυροπαθείς και κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους ώστε να τους ανακουφίσουν, στέλνοντας μήνυμα, σε αντιπαράθεση με τις δράσεις της Χρυσής Αυγής στην περιοχή, ότι η αλληλεγγύη δεν κάνει διακρίσεις.

Η ενίσχυση από τους δήμους

Στη συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης, ρουχισμού, τροφίμων και άλλων αγαθών έχουν προχωρήσει αρκετοί δήμοι. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, είχε γίνει γνωστό ότι έχουν συνδράμει οι Δήμοι Αθήνας, Πεντέλης, Νέας Φιλαδέλφειας, Λυκόβρυσης - Πεύκης, Αριστοτέλη Χαλκιδικής και Καλαμάτας.

Ο Δήμος Αθήνας έχει στείλει περισσότερους από 2,5 τόνους τρόφιμα μακράς διάρκειας (εμφιαλωμένο νερό, γάλα, βρεφικές τροφές, χυμούς, μαρμελάδες, μπισκότα, ξηρούς καρπούς κ.λπ.), μερίδες έτοιμου φαγητού, είδη προσωπικής υγιεινής για παιδιά και ενήλικες, καθώς και τριάντα κιβώτια με είδη ρουχισμού και υπόδησης, 600 κλινοσκεπάσματα και 23 κουτιά με φαρμακευτικό υλικό.

Οδικώς από τη Χαλκιδική

Αντιπροσωπεία του Δήμου Αριστοτέλη έφτασε οδικώς την Κυριακή από τη Χαλκιδική και τα μέλη της μαγείρεψαν και διένειμαν 2.500 μερίδες φασολάδα. Τρόφιμα, νερά και είδη ρουχισμού μάζευε ο Δήμος Φιλαδέλφειας κατά την έκθεση ιστορικών αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών, ενώ ανοιχτή πρόσκληση για ενίσχυση των πληγέντων έχουν απευθύνει στους πολίτες οι Δήμοι Λυκόβρυσης - Πεύκης και Πεντέλης, που συγκεντρώνουν τα είδη πρώτης ανάγκης στα δημαρχεία, στις διευθύνσεις Ελευθερίου Βενιζέλου 15Α και Μελισσίων (Καλαμβάκη 2Α) αντίστοιχα.

Βοήθεια από Καλαμάτα και Πύργο

Στη συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης προχωρά σήμερα και η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Καλαμάτας σε συνεργασία με τον δήμο. Η Πρωτοβουλία "θυμάται" τις περσινές καταστροφές στην περιοχή της Πελοποννήσου, που είχαν προκαλέσει τον θάνατο τριών ανθρώπων, και τονίζει ότι οι κάτοικοι στη δυτική Αττική "δεν είναι ούτε μόνοι, ούτε οι μόνοι". Από τις 10 το πρωί έως τις 8 το απόγευμα θα συλλέγονται στο Πνευματικό Κέντρο αδιάβροχα, ξηρά τροφή, ζυμαρικά, ρύζι, γάλα εβαπορέ, παιδικές τροφές κ.ά. Αντίστοιχη πρωτοβουλία έχει αναλάβει και ο Σύλλογος Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων του Νομού Ηλείας, η οποία θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο. Μιλώντας στην ΕΡΤ Πύργου, ο πρόεδρος του συλλόγου Παντελής Παπαναγιώτου δήλωσε ικανοποιημένος από την ανταπόκριση του κόσμου, που δείχνει την αλληλεγγύη του στον συνάνθρωπο προσφέροντας από το υστέρημά του.

Στη συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης έχει προχωρήσει και το Εργατικό Κέντρο Αθηνών. Η συλλογή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης θα γίνει στα γραφεία του ΕΚΑ (3ης Σεπτεμβρίου 48β) την Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου, από τη 1 μ.μ. Επιπλέον, έχει ζητηθεί από τα σωματεία του Κέντρου να προωθήσουν σε ιδιωτικά νοσοκομεία αίτημα για αποστολή κινητών ιατρικών μονάδων στις πληγείσες περιοχές.

Πρωτοβουλίες ανακούφισης των παιδιών στη Μάνδρα ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν από τη UNICEF η πρόεδρός της στην Ελλάδα Σοφία Τζιτζίκου. "Εκφράζουμε αυτές τις δύσκολες στιγμές τη συμπαράστασή μας στα παιδιά στη Μάνδρα, που θα αποτυπωθεί άμεσα με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ανακούφισής τους. Η φτώχεια και οι ανισότητες είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για την επίτευξη ενός κόσμου για όλα τα παιδιά» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πανελλαδική πρωτοβουλία από τον ρ/σ Στο Κόκκινο

Την παρουσία του σε επτά πόλεις της χώρας αξιοποιεί ο ρ/σ Στο Κόκκινο και συγκεντρώνει υλικά αγαθά σε συνεργασία με την Αλληλεγγύη για Όλους και τον ιντερνετικό σταθμό Πορτοκαλί. Έως τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου καλούν τους πολίτες και κάθε δομή κοινωνικής αλληλεγγύης να προσφέρουν έμπρακτη στήριξη στους πληγέντες της δυτικής Αττικής με τρόφιμα, αδιάβροχα ρούχα και παπούτσια, είδη ατομικής υγιεινής κα καθαρισμού. Περισσότερες πληροφορίες στα sites (stokokkino.gr, solidarity4all.gr και portokaliradio.gr) και στις σελίδες των μέσων και του εγχειρήματος στο Facebook.

Και ο αθλητικός κόσμος στο πλευρό τους

Ο χώρος του αθλητισμού έχει δείξει πολλές φορές ότι στα δύσκολα είναι παρών. Έτσι και τώρα, σύνδεσμοι και οπαδοί από πολλές ομάδες, ακόμη και της ιταλικής Λιβόρνο, έχουν εκφράσει τη συμπαράστασή τους στους κατοίκους της δυτικής Αττικής και διοργανώνουν δράσεις αλληλεγγύης. Ο Super 3 του Άρη στον Πειραιά συλλέγει είδη ανάγκης στα γραφεία του μέχρι και το Σάββατο, το ίδιο και πέντε σύνδεσμοι του ΠΑΟΚ, που μαζεύουν ρούχα και τρόφιμα, στέλνοντας μήνυμα ότι "η αλληλεγγύη χιλιόμετρα δεν μετράει", ενώ πανό αλληλεγγύης σήκωσαν οπαδοί του Παναθηναϊκού στο παιχνίδι με την ΑΕΚ.

Σε συγκέντρωση προϊόντων προχώρησε η Original 21 από το Περιστέρι στο ματς της ομάδας μπάσκετ με τον Πανιώνιο και συνεχίζει στον χώρο της να συλλέγει υλικά αγαθά μέχρι και σήμερα, λέγοντας ότι "εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να φέρουμε την άνοιξη που θα απαλύνει τις πληγές τους". Ιδιαίτερα συγκινητική είναι η πρωτοβουλία του Crimson Club (Συλλόγου Φίλων Προοδευτικής), που έχει ανακοινώσει ότι παραχωρεί τον χώρο των γραφείων του για προσωρινή διαμονή σε οποιαδήποτε οικογένεια από τους πληγέντες της Δυτικής Αττικής το έχει ανάγκη.

Την αλληλεγγύη τους από την Ιταλία εξέφρασαν οι πάντα ευαισθητοποιημένοι οπαδοί της Λιβόρνο με πανό που σήκωσαν σε αγώνα και έγραφε: «Κοντά στον ελληνικό λαό που πληγώθηκε από την πλημμύρα».

Πρωτοβουλία για τα αδέσποτα

Από τις πλημμύρες δεν επλήγησαν μόνο οι άνθρωποι, αλλά και τα ζώα. Γι' αυτό μια ομάδα εθελοντών ανέλαβε να βοηθήσει τις γάτες και τους σκύλους που γλίτωσαν από τους χειμάρρους στη δυτική Αττική και τώρα καλεί τον κόσμο να ανοίξει έστω για λίγο τα σπίτια του.

Μέσω της Φόρμας Φιλοξενίας Ζώων από τη δυτική Αττική, της Dog's Voice (διαθέσιμη στον σύνδεσμο: http://bit.ly/2zVOxLk), όποιος θέλει μπορεί να δηλώσει συμμετοχή για να φιλοξενήσει ένα αδέσποτο ζώο, μέχρι αυτό να βρει μια μόνιμη στεγνή γωνίτσα ή να επιστρέψει στην οικογένειά του εφόσον έχει χαθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL