Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.1°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.9°C17.0°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.6°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
0 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
0 BF 58%
Τα ρέματα έπνιξαν την περιοχή από τη Μάνδρα έως τη Μαγούλα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα ρέματα έπνιξαν την περιοχή από τη Μάνδρα έως τη Μαγούλα

Εικόνες βιβλικής καταστροφής έπειτα από ενεργοποίηση δύο μεγάλων ρεμάτων από το όρος Πατέρα έπνιξαν τη Μάνδρα, τη Νέα Πέραμο, τις αγροτικές περιοχές των Μεγάρων και τη Μαγούλα. Στη Μάνδρα το νερό έφθασε τα 2 μέτρα, κατέπνιξε τα πάντα και πλημμύρισε σπίτια και εγκαταστάσεις. Εκτιμάται ότι το 80% της Μαγούλας είναι πλημμυρισμένο.

Συνεργεία της Πυροσβεστικής της Περιφέρειας Αττικής συνεχίζουν να απαντλούν τα λασπόνερα από σπίτια και εγκαταστάσεις. Κλειστά θα παραμείνουν και σήμερα τα σχολεία σε Ελευσίνα, Μάνδρα και Μέγαρα. Η Περιφέρεια Αττικής έχει ζητήσει την ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

“Λάβαμε τις πρώτες κλήσεις στις 5 το πρωί της Τετάρτης” λέει με αγωνία στην “Α ο δήμαρχος Μεγάρων Γρ. Σταμούλης με τα συνεργεία να εργάζονται με αμείωτη ένταση για απάντληση υδάτων από σπίτια και επιχειρήσεις και καθαρισμό των βασικών οδικών αρτηριών. “Έχουμε ξεκινήσει από νωρίς και κάνουμε τη δύσκολη δουλειά” συνεχίζει ο δήμαρχος. Επί ώρες γερανοί μετατόπιζαν παρασυρμένα αυτοκίνητα ή τα ανέσυραν από τη θάλασσα.

Τα νερά του χειμάρρου που ξεκινά από το όρος Πατέρα διαπέρασε την αγροτική περιοχή των Μεγάρων και κατέληξε στη θάλασσα της Νέας Περάμου καταστρέφοντας την πόλη. “Το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στη Νέα Πέραμο” σημειώνει ο δήμαρχος προσθέτοντας πως “στην αγροτική περιοχή έξω από τα Μέγαρα πλημμύρισαν καλλιέργειες, ενώ καταστράφηκαν εγκαταστάσεις στη βιομηχανική περιοχή”. Εκτεταμένα ήταν -μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές- τα προβλήματα ηλεκτροδότησης με πυλώνες της ΔΕΗ να έχουν καταστραφεί, ενώ το δίκτυο υδροδότησης λειτουργούσε στην περιοχή της Ν. Περάμου.

Αναζητώντας τις αιτίες που προκάλεσαν μια τέτοια καταστροφή ο δήμαρχος Μεγάρων ανέφερε πως “τη μεγάλη ζημιά μας την έκανε η εθνική οδός, γιατί λειτούργησε ως φράγμα, που εμπόδισε τη φυσική απορροή των υδάτων. Όταν κατασκευάστηκε η εθνική οδός, δεν υπήρξε πρόβλεψη για εκτόνωση των υδάτων των χειμάρρων με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν νερά και να έχουμε πλημμύρες”.

Σαν τσουνάμι...

“Τραγική” χαρακτήρισαν την κατάσταση κάτοικοι της Μάνδρας με τους οποίους μίλησε η “Α”. “Ακούστηκε ένα βουητό από το βουνό και ξαφνικά γέμισε η πόλη λάσπη” μας λένε ταραγμένοι. “Τέτοιο πράγμα δεν έχουμε ξαναδεί. Ήταν σαν τσουνάμι” τονίζουν και εξηγούν πως “όταν κατέβαιναν τα ορμητικά νερά από τον χείμαρρο (σ.σ.: που ξεκινά από το όρος Πατέρα), στη Μάνδρα δεν είχε πέσει ούτε μια σταγόνα βροχής”. Σε λίγη ώρα στο κέντρο της Μάνδρας το νερό έφθασε στα δύο μέτρα, ενώ το βράδυ σε κάποια σημεία είχε υποχωρήσει μόλις στο ένα μέτρο.

Τα ορμητικά νερά του χειμάρρου μαζί με τα φερτά υλικά έπληξαν πρώτα την παλαιά εθνική οδό Ελευσίνας - Θηβών. Εκεί εντοπίζονται οι περισσότεροι νεκροί. Όλες οι επιχειρήσεις που βρίσκονται επί της παλαιάς εθνικής έχουν πλημμυρίσει. “Είναι αδύνατον να προσεγγίσουμε τις αποκλεισμένες περιοχές” σημειώνουν οι κάτοικοι θρηνώντας για φίλους και γνωστούς που χάθηκαν, ενώ έντονη ήταν η απογοήτευση για το βιος τους, που είναι μέσα στις λάσπες.

Η εικόνα καταστροφής είναι εκτεταμένη. “Το 80% της Μάνδρας είναι πλημμυρισμένο” μας εξηγεί συνεργάτης της δημάρχου της πόλης Ιωάννας Κριεκούκη εκτιμώντας ότι “περί το 40% των σπιτιών έχει πάθει μεγάλες ζημιές”. Μεταξύ των κατεστραμμένων κτηρίων είναι ο νέος δημοτικός παιδικός σταθμός της Μάνδρας, ενώ εκτεταμένες είναι οι καταστροφές στο αμαξοστάσιο του δήμου και στα οχήματα που εκείνη την ώρα ήταν σταθμευμένα. Οι περισσότερες υποδομές του δήμου είναι κατεστραμμένες.

Οι κάτοικοι της Μάνδρας πέρασαν χθες τη νύχτα χωρίς νερό και ρεύμα, καθώς είναι κατεστραμμένα τα δίκτυα. Μέχρι αργά χθες, όταν γράφονταν αυτές οι γραμμές, γίνονταν εργασίες καθαρισμού του οδοστρώματος της παλαιάς εθνικής οδού από το 5ο έως το 7ο χιλιόμετρό της, καθώς για ώρες παρέμενε κλειστή.

Μάχη με τη λάσπη, τους βράχους και τους κομμένους κορμούς δέντρων έδιναν τα συνεργεία προκειμένου να ανοίξουν τον δρόμο. Πρώτος στόχος ήταν να περάσει το συνεργείο της ΔΕΗ προκειμένου να φθάσει στον κεντρικό πυλώνα κοντά στην Οινόη, για να αποκαταστήσει την ηλεκτροδότηση. Από την απότομη διακοπή ρεύματος, ζημιές έχουν υποστεί και πολλά αντλιοστάσια.

Αίτημα για ενίσχυση από την Ε.Ε.

Από την πρώτη στιγμή η Περιφέρεια Αττικής απέστειλε αίτημα για κήρυξη των πληγεισών περιοχών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αφού το αίτημα έγινε δεκτό από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η Περιφέρεια Αττικής ζήτησε την ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το υπουργείο Οικονομίας, προκειμένου να λάβει οικονομική ενίσχυση για έργα αποκατάστασης.

Στο μεταξύ η Περιφέρεια Αττικής ενημερώνει τους πληγέντες κατοίκους ότι από σήμερα, Πέμπτη, κλιμάκια μηχανικών θα κάνουν την πρώτη καταγραφή σε πληγείσες υποδομές της αρμοδιότητάς της και σε επιχειρήσεις.

“Γι’ αυτές τις ανθρώπινες ζωές που θρηνούμε και γι’ αυτές τις περιουσίες που καταστράφηκαν πρέπει επιτέλους να αποδοθούν ευθύνες. Υπέβαλα στην εισαγγελέα κ. Δημητρίου αναφορά ώστε κι εγώ με τη σειρά μου να συνδράμω, ώστε αυτή τη φορά κάποιοι και κάποιες να τιμωρηθούν” τόνισε (ΕΡΤ) η περιφερειάρχης Ρ. Δούρου.

Οι αιτίες της καταστροφής

Με την επισήμανση ότι “η φύση είχε προειδοποιήσει για τη σημερινή τραγωδία από τη σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε τα Μέγαρα και τη Μάνδρα Αττικής”, ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Παπανικολάου εξήγησε (ρ/σ Πρακτορείο 104,9 FM) τις αιτίες που προκάλεσαν τη βιβλική καταστροφή στην περιοχή.

Για εγκληματικού χαρακτήρα ανθρώπινη παρέμβαση έκανε λόγο ο ομότιμος καθηγητής εξηγώντας ότι “στην περιοχή της Μάνδρας περνάει η παλαιά εθνική οδός Αθηνών - Θηβών και δίπλα στον δρόμο αυτό, την κεντρική αυτή παλαιά οδό, υπήρχε από την περιοχή πάνω της Αγ. Σωτήρας, που είναι τα βουνά προς την περιοχή Πατέρα, και αρκετά χιλιόμετρα βόρεια της Μάνδρας μια ορεινή περιοχή με ένα δίκτυο από μικρά ποτάμια που ενώνονται και κάνουν έναν μεγαλύτερο χείμαρρο, ο οποίος είχε μπαζωθεί επί μήκους πάνω από 500 μέτρα”.

“Το τραγικό ήταν ότι ένα μεγάλο κομμάτι του μπαζώματος και του κλεισίματος, στο πιο στενό σημείο, ήταν μερικά στρέμματα όπου έφτιαξε ο δήμος χώρο αμαξοστασίου και επισκευών, παραδίπλα ήταν ένα σούπερ μάρκετ, που είχαν κλείσει ακριβώς όλη τη δίοδο (του νερού)” σημείωσε ο ομότιμος καθηγητής προσθέτοντας: “Όποιος περάσει αυτόν τον δρόμο (φύγει από τη Μάνδρα για να πάει βόρεια προς Αγ. Σωτήρα), αν προσπαθήσει -στο στενότερο σημείο μάλιστα- να δει πού είναι το ρέμα όπου περνούν τα νερά, δεν θα δει πουθενά διέξοδο για το νερό”.

Ο Δ. Παπανικολάου υπενθύμισε ότι το 1996 στην περιοχή υπήρξαν δυο θύματα από αντίστοιχη νεροποντή. “Ήδη η φύση είχε προειδοποιήσει για το ότι κακώς είχαν γίνει επεμβάσεις, κακώς δεν είχε διατηρηθεί η φυσική ροή του νερού και ταυτόχρονα δεν είχε διαμορφωθεί μια τεχνητή ροή του νερού” είπε χαρακτηριστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL