Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Πώς να μοιράσουμε τη δουλειά, Κώστα;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πώς να μοιράσουμε τη δουλειά, Κώστα;

Μια εσωτερική συνεννόηση μεταξύ υπαλλήλων για τους προμηθευτές επί του σχεδίου διαγωνισμού, μια “αβλεψία” από τους αρμόδιους αντιδημάρχους και μια ανάρτηση της απόφασης στη Διαύγεια έφεραν στο φως το πώς μοιράζονται οι “δουλειές”, ώστε να επωφεληθούν οι ημέτεροι και ο δήμαρχος να έχει την αφοσίωση των πελατών του, το δίκτυο υποστηρικτών του για να μπορεί να είναι ξανά υποψήφιος και δήμαρχος. Ο λόγος για τον σκανδαλώδη τρόπο με τον οποίο επιχειρήθηκε να γίνει συνοπτικός διαγωνισμός για την προμήθεια αδρανών υλικών στον Δήμο Περιστερίου. Το ζήτημα έχει προκαλέσει τη γενική κατακραυγή και έντονες αντιδράσεις, οι οποίες αναμένεται να αποτυπωθούν και στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Πέμπτης.

Οι ημέτεροι προμηθευτές...

Η επίμαχη φράση που καίει, τουλάχιστον σε επίπεδο συνείδησης, τον “γαλάζιο” δήμαρχο Ανδρ. Παχατουρίδη είναι το “Κώστα, τις έχουν οι προμηθευτές που θέλουμε; Αλλιώς προσάρμοσέ το”. Η φράση αφορά τις τεχνικές προδιαγραφές των αδρανών υλικών που θα προμηθευόταν ο Δήμος Περιστερίου έναντι 39.998,68 ευρώ. Μεταξύ των προϋποθέσεων είναι οι προμηθευτές να έχουν συνάψει παρόμοιες συμβάσεις τα προηγούμενα τρία χρόνια με δημόσιους φορείς και να έχουν λάβει βεβαίωση ορθής εκτέλεσης και ολοκλήρωσης.

Σύμφωνα με αντιπολιτευόμενους του Ανδρ. Παχατουρίδη, αυτή η λογική της “προσαρμογής” των απαιτήσεων του δήμου στη διαθεσιμότητα των προμηθευτών εφαρμόζεται κατά κόρον. Σύμφωνα, μάλιστα, με τους ίδιους, η γκάφα προέκυψε μεταξύ εσωτερικής διαδικτυακής συνεννόησης συναδέλφων - δημοτικών υπαλλήλων που εκτελούσαν εντολές και αντάλλασσαν σημειώσεις πάνω στο προσχέδιο του κειμένου του διαγωνισμού. Έπρεπε να βρεθεί λύση για τους προμηθευτές αδρανών υλικών...

Προβοκάτσια ή συμφωνία;

Το πολυσέλιδο έγγραφο, αφού συντάχθηκε, διαβιβάστηκε στην Οικονομική Επιτροπή, η οποία κατά πλειοψηφία το ενέκρινε. Με μορφή απόφασης πια, η διακήρυξη του συνοπτικού διαγωνισμού αναρτήθηκε στη Διαύγεια. Το έγγραφο έγινε γνωστό για την επίμαχη φράση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το απόγευμα της Παρασκευής, προκαλώντας έντονη κατακραυγή. Ο “γαλάζιος” δήμαρχος έσπευσε να μιλήσει για “προβοκάτσια”. “Οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν. Θα πέσουν ‘καμπάνες’. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει και να ‘παίξει’ με την ιστορία ενός υποδειγματικού Δήμου” είπε.

Το λάθος

Σε λίγα λεπτά, η απόφαση εξαφανίστηκε από τη Διαύγεια. Όμως, ο δήμαρχος υπέπεσε σε ένα δεύτερο σφάλμα. Εφόσον πρόκειται για απόφαση, αυτή υποχρεωτικά αναρτάται στη Διαύγεια και ανακαλείται μόνο με απόφαση του ιδίου συλλογικού οργάνου, εν προκειμένω της Οικονομικής Επιτροπής. Το βράδυ της Παρασκευής δεν υπήρξε καμία συνεδρίαση συλλογικού οργάνου για να ανακληθεί η απόφαση.

“Χρόνια τώρα έχουν πραγματοποιηθεί πολλές χιλιάδες αναρτήσεις στη Διαύγεια για προμήθειες και έργα με απόλυτη διαφάνεια. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει και να ‘παίξει’ με την ιστορία ενός υποδειγματικού δήμου” συνέχισε να δηλώνει ο Ανδρ. Παχατουρίδης. “Όποιος έχει φταίξει να πληρώσει παραδειγματικά” είπε. “Κανένας δεν μπορεί να παίξει με την εντιμότητα και την ιστορία μας. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Όσοι έσπευσαν άκριτα και υστερόβουλα να κατηγορήσουν τον δήμαρχο και τη διοίκηση θα διαψευστούν γρήγορα. Η επιχειρούμενη κομματικοποίηση είναι πολύ αστεία και δεν μας αφορά” πρόσθεσε.

Άρον - άρον

Ο “γαλάζιος” δήμαρχος κατέθεσε χθες το μεσημέρι μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου. Προηγουμένως, διέταξε Ένορκη Διοικητική Εξέταση. Άρον - άρον το μεσημέρι της Δευτέρας συγκλήθηκε η Οικονομική Επιτροπή προκειμένου να λάβει επίσημη απόφαση ανάκλησης της απόφασης για τον διαγωνισμό για τα αδρανή υλικά. Η συνέχεια θα είναι την Πέμπτη, οπότε και συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο.

Σε δήλωσή της, η δημοτική σύμβουλος Ηρώ Ζερβάκη υπενθυμίζει ότι το σχέδιο του διαγωνισμού ψηφίστηκε από τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, που είναι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης Παχατουρίδη. “Ο σύμβουλοι της πλειοψηφίας και ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής έκαναν προβοκάτσια;” ρωτά η δημοτική σύμβουλος και συνεχίζει απευθυνόμενη στον “γαλάζιο” δήμαρχο: “Εάν θεωρεί αυτό, ας ρίξει ‘καμπάνες’ και ας ζητήσει τις παραιτήσεις τους”. Σε αυτό το πνεύμα φέρνει το ζήτημα της ανάκλησης της απόφασης από τη Διαύγεια, ζητώντας ενημέρωση για το ποιος έδωσε το βράδυ της Παρασκευής τη σχετική εντολή. Η δημοτική σύμβουλος ζητά μάλιστα την παρέμβαση της Δικαιοσύνης και του υπουργού Εσωτερικών προκειμένου να σταλούν ελεγκτές στον δήμο.

Ανδρέας Παχατουρίδης: Ο “άριστος” της Ν.Δ.

“Ένας ακόμα ‘άριστος’ της Νέας Δημοκρατίας, ο δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης, πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη, καθώς, σύμφωνα με έγγραφο, το οποίο μάλιστα αναρτήθηκε και στη Διαύγεια, σχετικά με την προκήρυξη διαγωνισμού για την προμήθεια αδρανών υλικών, ο Δήμος Περιστερίου φέρεται να διαλέγει προμηθευτές!”, σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ επικρινόντάς τον για τις σχέσεις με τους "ημέτερους" προμηθευτές. “Οι δηλώσεις του κ. Παχατουρίδη περί ‘προβοκάτσιας’ δεν αποσκοπούν σε τίποτε άλλο πέρα από τη δημιουργία εντυπώσεων προκειμένου να σκεπαστεί το σκάνδαλο” τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, για να προσθέσει: “Η υπόθεση αυτή εκθέτει όχι μόνο τον δήμαρχο Περιστερίου, αλλά την ίδια τη Νέα Δημοκρατία και τον επικεφαλής της Κυρ. Μητσοτάκη. Περιμένουμε από τις αρμόδιες αρχές να διερευνήσουν άμεσα την υπόθεση και να αποδοθούν ευθύνες”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL