Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C25.1°C
1 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.6°C23.6°C
1 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.0°C
1 BF 40%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.2°C25.2°C
3 BF 35%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.9°C20.9°C
0 BF 49%
Δίκη Χ.Α: "Μας κάνανε εκπαίδευση κομάντο, δεν υπήρχαν τυχαίες επιθέσεις"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δίκη Χ.Α: "Μας κάνανε εκπαίδευση κομάντο, δεν υπήρχαν τυχαίες επιθέσεις"

Κατάθεση - «φωτιά» έδωσε με την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα πρώην χρυσαυγίτης που γνώριζε εκ των έσω την εγκληματική δράση της οργάνωσης. «Δεν υπήρχαν τυχαίες επιθέσεις. Ήταν όλες προγραμματισμένες. Ο Μιχαλολιάκος γνώριζε τα πάντα», είπε ανάμεσα σε πολλά άλλα ο μάρτυρας, προκαλώντας έντονο εκνευρισμό στην υπεράσπιση που τελικά αποχώρησε.

Ο μάρτυρας με την κωδική ονομασία Α. και με αλλοιωμένη την φωνή ξεκίνησε να μιλάει από γραφείο της ΓΑΔΑ, παρουσία μίας εισαγγελέα και μίας πταισματοδίκη, όπως είχε ζητήσει η υπεράσπιση. Ως μέλος της Χρυσής Αυγής μέχρι το 2013 είπε για τις επιθέσεις των ταγμάτων εφόδου που στην εσωτερική αργκό ονομάζονταν «εκδρομές» και «βόλτες» για να μιλήσει στη συνέχεια για την εκπαίδευση των μελών: «Μας κάνανε στρατιωτική εκπαίδευση αντοχής και πόνου, κομάντο, για να αντέχουμε πολλά, να παλεύουμε και να έχουμε τρόπο διαφυγής. Εγώ είχα πάει τρεις φορές σ'ένα χρόνο. Εκπαιδευτής ήταν κάποιος απόστρατος αξιωματικός. Δυο φορές ήταν μαζί και ο Ρουπακιάς, που είχε αξίωμα, μπορούσε να μπαίνει παντού και να συζητάει τα πάντα με τους "μεγάλους", τους πυρηνάρχες. Είχε έρθει κι ο Κασιδιάρης που παρακολουθούσε και είχε αναλάβει μια φορά να μας δείξει ασκήσεις, πολεμικές τέχνες...»

Ο ίδιος αναφέρθηκε στον όρκο της οργάνωσης που «δίνανε και παιδιά 18 χρονών» αλλά και για τα όπλα που είχαν τα στελέχη των τοπικών διασκορπισμένα. «Στις τοπικές κρατούσαν κάποια μαχαίρια και στιλιάρια» πρόσθεσε, ενώ σε ερώτηση της προέδρου πως ήξερε ότι υπήρχαν όπλα ανέφερε: «Όταν οι πυρηνάρχες κλείνονται σ'ένα γραφείο και βάζουν φύλακες απ' έξω, υπάρχουν κάποιοι καλοθελητές που μιλάνε. Ο Πατέλης είχε δύο περίστροφα και το ένα ήταν σαρανταπεντάρι...»

Η υπεράσπιση επιχείρησε από την πρώτη στιγμή να απαξιώσει τον μάρτυρα επικαλούμενη το ποινικό παρελθόν του. Επιχείρησε μάλιστα να καταδείξει ότι τάχα υπήρχε και τρίτο πρόσωπο στο χώρο που κατέθετε ο μάρτυρας και του υπαγόρευε τις απαντήσεις, ωστόσο ο ισχυρισμός διαψεύστηκε κατηγορηματικά και από τις δύο δικαστικούς που ήταν παρούσες και μόνο αυτές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL