Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.3°C15.9°C
2 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
13 °C
10.8°C14.4°C
5 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
4 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.9°C18.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Στο πλευρό των τραμπούκων βουλευτές της Χρυσής Αυγής / Χρυσαυγίτες χτύπησαν δικηγόρο έξω από το Εφετείο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στο πλευρό των τραμπούκων βουλευτές της Χρυσής Αυγής / Χρυσαυγίτες χτύπησαν δικηγόρο έξω από το Εφετείο

Πρωτοφανής τραμπούκικη επίθεση σε βάρος δικηγόρου μέλους της νομικής ομάδας της πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής και ακόμα δύο πολιτών σημειώθηκε χθες από μαινόμενους χρυσαυγίτες έξω από το Εφετείο! Πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι από την εισήγηση της εισαγγελέως της έδρας Αδαμαντίας Οικονόμου, ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες πρέπει να προσέλθουν και να καταθέσουν αυτοπροσώπως γιατί «δεν έχουν τίποτα να φοβούνται», η Χρυσή Αυγή έδειξε ξανά το αποκρουστικό της πρόσωπο διαλύοντας κάθε ισχυρισμό της υπεράσπισής τους. Συνολικά προσήχθησαν 24 άτομα, ανάμεσά τους και δύο γυναίκες, που στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ την πολιτική ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε εμμέσως πλην σαφώς το ναζιστικό κόμμα, καθώς βουλευτές του έσπευσαν στο πλευρό των προσαχθέντων. Παρών στην επίθεση ήταν και το πρωτοπαλίκαρο του Μιχαλολιάκου Σωτήρης Δεβελέκος, όπως κατέθεσε το θύμα, ο οποίος ωστόσο δεν προσήχθη και μετά την καταγγελία αναζητείται. Η δικηγόρος επίσης δεν αναγνώρισε ανάμεσα στους προσαχθέντες αυτόν που την γρονθοκόπησε...

Στη στάση του τρόλεϊ

Το περιστατικό σημειώθηκε λίγο μετά τις 9 το πρωί έξω από το Εφετείο, όπου καμιά τριανταριά χρυσαυγίτες πετούσαν φέιγ βολάν για το μνημόσυνο των Φουντούλη - Καπελώνη στο Νέο Ηράκλειο. Η δικηγόρος Ευγενία Κουνιάκη μόλις είχε κατέβει από τρόλεϊ για να έρθει στη δίκη μαζί με ακόμα μία γυναίκα. Κάποιος από τους επιβάτες του τρόλεϊ διαμαρτυρήθηκε έντονα για τη δράση των χρυσαυγιτών και εκείνοι επιχείρησαν να εισβάλουν στο όχημα με άγριες διαθέσεις. Η Ευ. Κουνιάκη τότε φώναξε προς τον οδηγό «κλείσε τις πόρτες» φοβούμενη για την σωματική ακεραιότητα των επιβατών και έγινε στόχος της ομάδας, που την γρονθοκόπησε στο κεφάλι. Λίγο μετά η γυναίκα, με μώλωπες στο πρόσωπο, σκισμένα χείλια και αιμορραγία στη μύτη, εξηγούσε στους δημοσιογράφους τι είχε συμβεί πριν πάει να καταθέσει μήνυση. Από την μήνιν των χρυσαυγιτών δεν γλίτωσε ούτε η κοπέλα που την συνόδευε αλλά κι ένας επιβάτης, καθώς κάποια μέλη του τάγματος εφόδου κατάφεραν να μπούνε στο τρόλεϊ.

Η αστυνομική φρουρά των δικαστηρίων, που βρισκόταν επί της Λουκάρεως, δεν αντιλήφθηκε το περιστατικό, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές και στη συνέχεια έγινε κλήση στην Άμεση Δράση. Τελικά κινητοποιήθηκε η αστυνομία που... ουσιαστικά συνόδευσε τους χρυσαυγίτες μέχρι τα γραφεία τους στη Μεσογείων παρά τις διαμαρτυρίες των πολιτών που ζητούσαν να τους συλλάβουν. Τελικά άγνωστο παραμένει πού και πώς έγιναν οι προσαγωγές. Από την αστυνομία έγινε γνωστό ότι ψάχνουν τους δράστες της επίθεσης με υλικό από κάμερες και μαρτυρίες. Στο πλευρό των προσαχθέντων βρέθηκαν από νωρίς οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης, Γιάννης Λαγός, Νίκος Κούζηλος και Βαγγέλης Καρακώστας. Εντύπωση προκάλεσε η προνομιακή μεταχείριση που επιφυλάχθηκε στη ΓΑΔΑ για τους προσαχθέντες, καθώς είχαν επικοινωνία με τους δικηγόρους της δίκης, κάτι που δεν συμβαίνει πριν η προσαγωγή μετατραπεί σε σύλληψη ή απελευθέρωση.

Την ίδια ώρα, ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Κώστας Παπαδάκης δήλωνε μέσα στη δικαστική αίθουσα: «Το δικαστήριο πρέπει να εξασφαλίσει τη σωματική ακεραιότητα των προσερχομένων». Το δικαστήριο πάντως διέκοψε αφού δέχτηκε το αίτημα των κατηγορουμένων κι έτσι την Παρασκευή ένας εισαγγελέας κι ένας δικαστής θα μεταβούν στον επικεφαλής του τμήματος προστασίας μαρτύρων για να ταυτοποιήσουν τα στοιχεία των προστατευόμενων μαρτύρων και να είναι παρόντες όσο καταθέτουν μέσω τηλεφώνου.

Ο ίδιος χαρακτήρισε «μήνυμα» της Χρυσής Αυγής, λίγο πριν την έναρξη της κατάθεσης των πρώην μελών της, την επίθεση που δέχθηκε η συνάδελφός του. Όπως είπε, «η Ευγενία Κουνιάκη δεν χτυπήθηκε τυχαία. Είναι γνωστή αντιφασίστρια δικηγόρος, δραστηριοποιούμενη από χρόνια ως συνήγορος πολιτικής αγωγής θυμάτων ρατσιστικής και ναζιστικής βίας, με προεξάρχοντα τα περιστατικά στον Άγιο Παντελεήμονα και το κέντρο της Αθήνας. Στοχοποιήθηκε και χτυπήθηκε γι’ αυτό. Αυτό είναι το μήνυμα της Χ.Α. λίγο πριν την έναρξη της κατάθεσης των προστατευομένων μαρτύρων πρώην μελών της».

Θύελλα αντιδράσεων από τον δημοκρατικό κόσμο

Με αφορμή την τραπμπούκικη επίθεση στην δικηγόρο ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας τόνισε: «Οι φασιστικές προκλήσεις δεν θα μείνουν ατιμώρητες. Οι τελευταίοι δε από όσους δικαιούνται να ομιλούν είναι οι μέχρι χθες συνομιλητές των φασιστών και οι εφευρέτες του όρου ‘σοβαρή Χρυσή Αυγή’»

«Η βίαιη επίθεση που εξαπέλυσαν οι εγκληματίες της Χρυσής Αυγής έξω από το Εφετείο, όπου εκδικάζεται η δίκη της νεοναζιστικής οργάνωσης, εναντίον δύο γυναικών, η μία εκ των οποίων είναι δικηγόρος της πολιτικής αγωγής, προκαλεί φρίκη και αποτροπιασμό» τονίζει με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει: «Είναι βαθύτατα γελασμένοι οι απόγονοι του Χίτλερ αν νομίζουν πως η Δικαιοσύνη θα εκφοβιστεί από τις αθλιότητές τους. Καλούμε τις αρμόδιες αρχές να προχωρήσουν άμεσα στον εντοπισμό και τη σύλληψη των τραμπούκων που χτύπησαν τις δύο γυναίκες».

«Γενικευμένη ανομία» διείδε και στη φασιστική επίθεση της Χρυσής Αυγής η Ν.Δ. και κάλεσε τον «υποτιθέμενο αρμόδιο υπουργό κ. Τόσκα, που ισχυρίζεται ότι ζούμε στην πιο ήσυχη χώρα,  να αναλάβει στην πράξη τις ευθύνες του. Με λεκτικές καταδίκες δεν μπορεί να καταπολεμηθεί η γενικευμένη ανομία».

Με ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Συμπαράταξη τονίζει ότι «με τραμπουκισμούς και εκφοβισμούς επιδιώκουν να παρεμποδίσουν την εξέλιξης μιας δίκης που κάθε μέρα αποκαλύπτει ολοένα και περισσότερες πτυχές της εγκληματικής τους δράσης. Ό,τι κι αν κάνουν όμως, η φωνή των θυμάτων της Χρυσής Αυγής δεν θα φιμωθεί. Ό,τι κι αν κάνουν, η Δικαιοσύνη θα αποδοθεί».

Την άμεση σύλληψη και τιμωρία των δραστών απαιτεί το ΚΚΕ καταγγέλλοντας την θρασύδειλη επίθεση των χρυσαυγιών. Την επίθεση καταδίκασε και το Ποτάμι, ενώ οι ΑΝ.ΕΛΛ. καταδίκασαν την επίθεση τονίζοντας: «Η Δικαιοσύνη δεν τρομοκρατείται από τραμπουκισμούς. Ούτε η Δημοκρατία».

Τέλος, ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης τόνισε ότι «οι δράστες της επίθεσης και οι ηθικοί αυτουργοί της πρέπει άμεσα να καθίσουν στο σκαμνί του κατηγορουμένου και να λογοδοτήσουν».

Τη θρασύδειλη επίθεση σε βάρος της δικηγόρου καταδίκασε και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας τονίζοντας ότι «η υποχρέωση της Πολιτείας να λάβει άμεσα, αποτελεσματικά μέτρα για την προστασία των δικηγόρων και τη διασφάλιση της άσκησης του λειτουργήματός τους καθίσταται επιτακτικότερη από ποτέ».

Τέλος, σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου υπογραμμίζει ανάμεσα σ' άλλα: «Τα σημερινά επεισόδια μελών της Χ.Α. έξω από το Εφετείο σε βάρος πολιτών και δικηγόρου της πολιτικής αγωγής δεν πρέπει να προκαλούν έκπληξη σε κανέναν. Έχουμε επανειλημμένα τονίσει ότι η αδράνεια των αστυνομικών και δικαστικών αρχών επί χρόνια απέναντι στη βία της Χ.Α. δημιούργησε ένα καθεστώς ιδιότυπης ασυλίας και ευνοϊκής μεταχείρισης, η οποία κόστισε ανθρώπινες ζωές. Φαίνεται ότι τουλάχιστον μερίδα της Ελληνικής Αστυνομίας εξακολουθεί αυτή την ευνοϊκή μεταχείριση, αλλάζοντας την πάγια τακτική της να μην επιτρέπει συνηγόρους κατά την προσαγωγή, ειδικά και κατ’ εξαίρεση για τα μέλη της Χ.Α. Είναι προφανές ότι τα μέλη της Χ.Α., με τη δημόσια μάλιστα υποστήριξη των βουλευτών της, θα συνεχίσουν να κάνουν το μόνο που ξέρουν καλά: να δέρνουν και να τρομοκρατούν».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL