Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Στη Βουλή η δικογραφία για τις μίζες των Ολυμπιακών Αγώνων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στη Βουλή η δικογραφία για τις μίζες των Ολυμπιακών Αγώνων

Διαβιβάστηκε στη Βουλή με τις διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών η δικογραφία για τις «μίζες» του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων C4I, στην οποία «μπαίνουν στο κάδρο» τόσο ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης όσο και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

Η δικογραφία σχηματίστηκε από την Εισαγγελία Διαφθοράς μετά τις καταγγελίες υψηλόβαθμου στελέχους γαλλικής εταιρείας. Πρόκειται για τον πρώην πρόεδρο της Thales Engineering & Consulting Μισέλ Ζοσεράν, η εταιρεία του οποίου είχε κερδίσει τη σύμβαση για τις φρεγάτες. Σύμφωνα με πληροφορίες. η επίμαχη κατάθεση βρίσκεται από το 2006 στα χέρια της ελληνικής Δικαιοσύνης.

Η κατάθεση του Ζοσεράν δόθηκε στη Γαλλία στο πλαίσιο δικαστικής έρευνας, έπειτα από καταγγελίες του για πρακτικές διαφθοράς από την Τales Engineering & Consulting. Ο πρώην πρόεδρος της εταιρείας είχε αναφερθεί στις «παράνομες πληρωμές στον υπουργό Άμυνας για τις φρεγάτες», ωστόσο δεν έμεινε μόνο εκεί. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, η εταιρεία του διεκδικούσε και τη δουλειά του C4I, την οποία ωστόσο έχασε, «διότι ο ανταγωνιστής, η εταιρεία Saic, υποστηριζόταν ευθέως από τον Ντικ Τσένεϊ (σ.σ.: αντιπρόεδρος των ΗΠΑ 2001-2009, επί προεδρίας Μπους). Και κατά τον Ρ... (πρόεδρο της ελληνικής βερσιόν της Thales) χάσαμε την αγορά αυτή επειδή δωροδοκήσαμε χαμηλά, ενώ οι Αμερικανοί στόχευσαν τον υπουργό Εσωτερικών και τον πρωθυπουργό»...

Η συγκεκριμένη κατάθεση του Ζοσεράν περιλαμβάνεται στο αίτημα δικαστικής συνδρομής που απέστειλαν οι γαλλικές αρχές στο πλαίσιο της έρευνάς τους για την υπόθεση διαφθοράς στη γαλλική εταιρεία. Στη συνέχεια και με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου στην Ελλάδα, σχηματίστηκε δικογραφία έπειτα από παραγγελία της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, η οποία διαβιβάστηκε προς έρευνα στην Εισαγγελία Διαφθοράς.

Σημειώνεται ότι με βάση το σύνταγμα (άρθρο 86), στην περίπτωση που έχει διαπραχθεί ένα βασικό αδίκημα από έναν κρατικό αξιωματούχο όπως η απιστία ή η δωροδοκία ισχύει η παραγραφή μετά την παρέλευση της αποσβεστικής προθεσμίας. Ωστόσο, δεν ισχύει το ίδιο για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα («ξέπλυμα» χρήματος») που σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία είναι διαρκές. Ήταν μάλιστα αυτό ακριβώς το αδίκημα που οδήγησε τον Άκη Τσοχατζόπουλο στη φυλακή, καθώς τα υπόλοιπα που του αποδίδονταν για τις μίζες από τα εξοπλιστικά προγράμματα είχαν παραγραφεί...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL