Live τώρα    
11°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
9.6°C12.3°C
3 BF 81%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.9°C12.6°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.3°C
2 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C15.4°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.8°C
2 BF 82%
Για παραβάσεις που συνιστούν αντικοινωνική οδική συμπεριφορά / Διοικητικές ποινές με αφαίρεση άδειας οδήγησης αντί για πρόστιμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Για παραβάσεις που συνιστούν αντικοινωνική οδική συμπεριφορά / Διοικητικές ποινές με αφαίρεση άδειας οδήγησης αντί για πρόστιμα

Αυστηρές διοικητικές κυρώσεις αντί για πρόστιμα, με αφαίρεση πινακίδων και άδειας οδήγησης 60 ημερών για συγκεκριμένες παραβάσεις που συνιστούν "αντικοινωνική οδική συμπεριφορά" καθορίζει το πολυαναμένομενο νομοσχέδιο με ρυθμίσεις σε θέματα Μεταφορών, που παρουσίασε χθες ο Χρ. Σπίρτζης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών, το παρόν νομοσχέδιο επιφέρει αλλαγές στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας με πυξίδα την αρχή της αναλογικότητας μεταξύ επικινδυνότητας της παράβασης και επιπτώσεων αυτής στην οδική ασφάλεια, όπως και την αντικατάσταση των εισπρακτικών μέτρων για αντικοινωνικές συμπεριφορές με διοικητικές κυρώσεις.

Ως εκ τούτου, όπως περιγράφεται στο σχέδιο νόμου, προβλέπεται η διαβάθμιση των παραβάσεων ανάλογα με την επικινδυνότητά τους σε: 1. Χαμηλής επικινδυνότητας. 2. Μεσαίας επικινδυνότητας. 3. Υψηλής επικινδυνότητας. Περαιτέρω και ανεξαρτήτως της κατηγορίας επικινδυνότητας, οι ανωτέρω παραβάσεις δύνανται να κατατάσσονται και στις κάτωθι κατηγορίες: 1. Πολύ υψηλής συχνότητας πρόκλησης ατυχημάτων. 2. Αντικοινωνικής οδικής συμπεριφοράς.

Στις παραπάνω κατηγορίες θα ενταχθούν οι παραβάσεις του ΚΟΚ με προβλεπόμενες υπουργικές αποφάσεις, ωστόσο, για συγκεκριμένες παραβάσεις οι οποίες άπτονται της αντικοινωνικής συμπεριφοράς, οι οριζόμενες στον ν/σ αντίστοιχες διοικητικές κυρώσεις έχουν άμεσα ισχύ από τη δημοσίευση του νόμου στο ΦΕΚ.

Απευθείας αφαίρεση πινακίδων

Ειδικότερα προβλέπεται απευθείας αφαίρεση πινακίδων και άδειας οδήγησης για 60 ημέρες στις εξής περιπτώσεις:

* Χρήση κινητού τηλεφώνου χωρίς τη χρήση ακουστικών ή χωρίς την τοποθέτηση κινητού σε ειδική θέση για ανοιχτή ακρόαση.

* Παρεμπόδιση ραμπών διάβασης Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) ή στάθμευσης σε αποκλειστικές ή γενικές θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ.

* Χρήση της λωρίδας εκτάκτου ανάγκης (ΛΕΑ)

* Παράβαση των διατάξεων για τη χρήση ζώνης ασφαλείας ή προστατευτικού κράνους.

* Παράβαση των διατάξεων για τη χρήση ειδικών μέσων συγκράτησης και προστασίας κατά τη μεταφορά παιδιών.

* Ρίψη αντικειμένων ή ουσιών που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά, όπως το τσιγάρο.

Επιπλέον προβλέπεται απευθείας αφαίρεση πινακίδων και άδειας οδήγησης για 30 ημέρες σε οδηγούς βαρέων οχημάτων οι οποίοι κινούνται συνεχώς στην αριστερή λωρίδα ή τη χρησιμοποιούν για προσπέραση. Σημειώτεον, όπως περιγράφεται ρητώς στο ν/σ, σε περίπτωση υποτροπής εντός διαστήματος 6 μηνών, το δίπλωμα αφαιρείται για διπλάσιο χρονικό διάστημα και ο παραβάτης υποχρεούται σε επανεξέταση για την επανέκδοση αυτού.

Μείωση 40% όλων των προστίμων

Σημαντική αλλαγή που επιφέρει το ν/σ συνδέεται και το ύψος των προστίμων καθώς καθορίζεται ενιαίο πρόστιμο για όλους και προσαύξηση μέχρι το τριπλάσιο μέσω υπουργείου Οικονομικών ανάλογα με το εισόδημα. Αυτό μεταφράζεται, όπως περιγράφεται, σε οριζόντια μείωση 40% όλων των προστίμων με εξαίρεση τις παραβάσεις που συνδέονται με την κατανάλωση αλκοόλ, την πινακίδα Ρ2 και τον ερυθρό σηματοδότη, καθώς και τις παραβάσεις των διατάξεων με τις οποίες ορίζεται ο τρόπος προσπέρασης οχημάτων.

Επιπλέον με το νομοσχέδιο εισάγονται διατάξεις για τη ρύθμιση του πλαισίου που θα διέπει την κυκλοφορία των ποδηλάτων. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, προβλέπεται: Σήμανση οδών με πινακίδες για τα ποδήλατα. Οριζόντια σήμανση οδών: κατά μήκος διαγραμμίσεις, κατά πλάτος διαγραμμίσεις, ειδικές διαγραμμίσεις. Φωτεινή σηματοδότηση για τους ποδηλάτες.

Επιβατηγά Δημοσίας Χρήσης

Το νομοσχέδιο εκσυγχρονίζει και τον υπάρχοντα κανονισμό λειτουργίας των ΕΔΧ, ορίζοντας ρητώς, μεταξύ άλλων, πως οι οδηγοί απαγορεύεται να αρνηθούν τη μίσθωση μη μισθωμένου ΕΔΧ αυτοκινήτου ταξί. Επίσης απαγορεύεται η μη συμμόρφωση προς τις υποδείξεις του επιβάτη ως προς τη διαδρομή και τον προορισμό, ενώ υποχρεούνται να μεριμνούν για τη διατήρηση των κατάλληλων εσωτερικών συνθηκών θερμικής άνεσης και ποιότητας αέρα. Επιπλέον επιτρέπεται με τα ΕΔΧ αυτοκίνητα η μεταφορά κατοικίδιων ζώων υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως ειδικό καλαθάκι ή φίμωτρο.

Πειθαρχικά και τσουχτερά πρόστιμα για οδηγούς ταξί

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου αυστηροποιούνται τα πειθαρχικά και τα πρόστιμα για τους επαγγελματίες οδηγούς και προσδιορίζεται η κατά προτεραιότητα εκδίκαση από το οικείο Πειθαρχικό Συμβούλιο (στις Περιφέρειες) των παραβάσεων των οδηγών ΕΔΧ, όπως η οδήγηση ή χρησιμοποίηση παράνομου ΕΔΧ αυτοκινήτου, η απρεπής συμπεριφορά και ειδικές παραβάσεις σε αεροδρόμια και λιμάνια.

Το νομοσχέδιο οριοθετεί τις λεγόμενες "πιάτσες" των ταξί και ορίζει ότι οι αρμόδιοι φορείς υποχρεούνται να καθορίσουν θέσεις στάσης / στάθμευσης και αποεπιβίβασης για τα ΕΔΧ - ταξί εντός 18 μηνών. Η μέγιστη απόσταση των καθοριζόμενων θέσεων στάσης / στάθμευσης ορίζεται σε 2,5 χλμ. και των θέσεων αποεπιβίβασης σε 150 μέτρα.

Το νομοσχέδιο αναστέλλει ακόμη την υποχρέωση αντικατάστασης αυτοκινήτων για τους ταξιτζήδες έως το 2020, ενώ δημιουργείται στο υπουργείο Μεταφορών κεντρικό ηλεκτρονικό σύστημα, τηλεφωνικό κέντρο και υπηρεσία σύντομων γραπτών μηνυμάτων παραπόνων και καταγγελιών των επιβατών για παραβάσεις του κανονισμού λειτουργίας των ΕΔΧ αυτοκινήτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL