Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Φρένο στην ασυδοσία Taxibeat, πόρτα εξόδου στην Uber
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φρένο στην ασυδοσία Taxibeat, πόρτα εξόδου στην Uber

Αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας για τις εταιρείες διαμεσολάβησης μεταφορικού έργου θεσμοθετεί το νομοσχέδιο, καθορίζοντας για πρώτη φορά άδειες λειτουργίας με όρους και προϋποθέσεις, οι οποίες δείχνουν την πόρτα εξόδου σε εταιρείες που δεν χρησιμοποιούν οδηγούς με ειδικές άδειες επιβατηγών δημοσίας χρήσης (τύπου Uber), ενω την ίδια στιγμή καθιστούν υποχρεωτική τη φορολόγηση των εταιρειών αυτών στην Ελλάδα.

Μάλιστα, με αφορμή το θέμα της φορολόγησης, ο Χρ. Σπίρτζης επιτέθηκε στον Κυρ. Μητσοτάκη για τη θερμή πρόσφατη υποστήριξή του προς τη Taxibeat, χαρακτηρίζοντάς την ως "μείζον πολιτικό θέμα", καθώς η εν λόγω εταιρεία "έχει έδρα στο Λονδίνο, έχει στη χώρα μας υποκατάστημα, όχι θυγατρική εταιρεία. Υποκατάστημα. Γι’ αυτό και ζητάμε τις φορολογικές δηλώσεις", σημείωσε. Πρόσθεσε δε πως "έχουμε επίσης μία πληροφορία ότι στη μετοχική σύνθεση της εταιρείας μετέχουν εξωχώριες εταιρείες του Παναμά, των βρετανικών Παρθένων Νήσων και άλλων. Είναι πολιτικό θέμα αν η επιχειρηματικότητα και η ισονομία στη χώρα μας για τη Νέα Δημοκρατία και τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας είναι να υπάρχουν εταιρείες διαμεσολάβησης που δεν έχουν αφήσει στη χώρα ένα ευρώ".

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, καθορίζεται ότι η υπηρεσία ηλεκτρονικής ή τηλεφωνικής διαμεσολάβησης για την άσκηση μεταφορικού έργου συνιστά κύρια οικονομική δραστηριότητα και απαιτείται άδεια, εφόσον επηρεάζονται κρίσιμες πτυχές της υπηρεσίας αστικής μεταφοράς. Δηλαδή:

* Όταν επηρεάζει την τιμή της υπηρεσίας μεταφοράς (αμέσως ή εμμέσως διά της παροχής εκπτώσεων ή επιδοτήσεων κομίστρου ή άλλων τρόπων διαμόρφωσης του τελικά καταβαλλόμενου ποσού από τον καταναλωτή).

* Όταν επηρεάζει τις κρίσιμες πτυχές της υπηρεσίας μεταφοράς (όπως καθορισμός των ελάχιστων προδιαγραφών που πρέπει να πληρούν τα αυτοκίνητα ή καθορισμός των διαδρομών και των χρονικών περιόδων στις οποίες αναμένεται αυξημένος αριθμός πελατών ή αυξημένα κόμιστρα).

Στις απαραίτητες προϋποθέσεις για την έκδοση άδειας περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η σύναψη σύμβασης ορισμένου χρόνου τουλάχιστον δύο μηνών αποκλειστικά με τουλάχιστον τρία οχήματα δημοσίας χρήσης, όπως και επικυρωμένα αντίγραφα των σχετικών με τα οχήματα αδειών κυκλοφορίας καθώς και των εγγράφων που αποδεικνύουν σχέση εργασίας με οδηγούς κατόχους επαγγελματικής - ειδικής άδειας οδήγησης ΕΔΧ αυτοκινήτου. Επιπλέον, επιβάλλει τα έσοδα από την άσκηση της δραστηριότητας διαμεσολάβησης εντός της ελληνικής επικράτειας να φορολογούνται με βάση την κείμενη φορολογική νομοθεσία, καθώς και οι φορείς διαμεσολάβησης να εκδίδουν διαφορετικά στοιχεία προς τον καταναλωτή και διαφορετικά προς τους οδηγούς και τους ιδιοκτήτες των οχημάτων.

Οι ίδιες αυστηρές προϋποθέσεις ισχύουν και στις περιπτώσεις διαμεσολάβησης για τη μετακίνηση επιβατών με οχήματα ιδιωτικής χρήσης, με τη διαφορά ότι ως βασική προϋπόθεση τίθεται η σύναψη σύμβασης ορισμένου χρόνου τουλάχιστον δύο μηνών αποκλειστικά με φορείς (όπως γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων κ.λπ.), οι οποίοι επιτρέπεται να ασκήσουν τη δραστηριότητα της εκμίσθωσης επιβατηγών ιδιωτικής χρήσης αυτοκινήτων με οδηγό, οι οποίοι πρέπει να είναι τουλάχιστον τρεις και στη σύμβαση να ταυτοποιούνται ένας προς ένα".

Ο υπουργός Μεταφορών, όπως με όλους, κάλεσε για διαβούλευση και τις εταιρείες διαμεσολάβησης που δεν έχουν φορέα (Beat, Uber), προσκομίζοντας όμως φορολογικές δηλώσεις των τελευταίων τριών ετών, καταστατικό (μετοχική σύνθεση, νόμιμη εκπροσώπηση, έδρα) και αρ. ΓΕΜΗ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL